Iványi Gábor: Ostromlott várban érezzük magunkat

2020. szeptember 26. – 10:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője a Népszavának, amiben arra a felvetésre, hogy a kormány nemrég drasztikusan csökkentette a szegény gyerekeket oktató iskoláik állami támogatását, valamint a józsefvárosi Dankó utcában ki akarták kapcsolni a hajléktalanokat is ellátó intézményeik gázszolgáltatását, úgy reagál, hogy ez olyan, mintha ostrom lenne.

„Miután a miniszterelnök állandóan háborút folytat, nemcsak retorikájában, hanem cselekedeteiben is, és védekezésre kényszeríti az egyszerűen csak élni, munkáját végezni akaró polgárságot – benne egyházunkat és civil szervezeteinket –, helyénvaló a megállapítás: olyan, mintha ostrom lenne. Igen, ostromlott várban érezzük magunkat.”

Önkéntesek éjjel-nappal őrséget állnak a Dankó utcai hajléktalanszálló előtt. Fotó: Fűtött Utca
Önkéntesek éjjel-nappal őrséget állnak a Dankó utcai hajléktalanszálló előtt. Fotó: Fűtött Utca

Iványi arra a kérdésre, hogy miért olyan fontos a hatalomnak az ellehetetlenítése, azt mondta, hogy szerint azért, mert a kormány eltávolódott azoktól az értékektől, amelyeket képviselve közösen rendszert váltottunk.

„Annak idején tökéletesen egyetértettünk Orbán Viktorral, egyik kampányrendezvényemre is eljött, amikor 1990-ben az SZDSZ jelöltjeként indultam. Fel se merült bennem, hogy egyszer majd a fasiszta Horthy-Magyarországot akarja feltámasztani”.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a vége a kormánnyal folytatott küzdelmüknek, azt felelte, addig lesznek talpon, amíg az „Örökkévaló” azt akarja, hogy talpon legyenek. Eljuthatnak egy olyan pontra, amikor ki kell állniunk mintegy ezer munkavállalójuk elé, és azt kell mondaniuk, hogy itt a vége, de nem erre készül.

„ A miniszterelnök úgy képzeli, olyanok vagyunk, mint a krumpli a fedő alatt. Többféle krumpli van, az egyik gyorsabban fő, a másik kevésbé gyorsan, de csak idő kérdése, és mindegyik megpuhul. Hátha mi is beadjuk a derekunkat. Azt hiszi, az elmúlt tíz évben eleget puhítottak rajtunk. Attól tartok, a miniszterelnököt már nem lehet megváltoztatni, de a környezetében talán akadnak olyanok, akik hajlanak a jobb belátásra. Másként szerintem nem lehet kijönni ebből a helyzetből, csakis úgy, ha minden elvett jogunkat visszakapjuk.”

Augusztusban derült ki, hogy a kormány a következő tanévre felére csökkenti, majd utána teljesen megvonja a kiegészítő támogatást a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) iskoláitól. Az Iványi Gábor vezette egyház jó pár óvodát, iskolát működtet Budapesten és az ország hátrányos helyzetű térségeiben.

Szeptemberben aztán megjelentek a Nemzeti Közművek szakemberei a MET Dankó utcai intézményeinél, és megkísérelték leszerelni gázórát. Itt többek közt főiskola, hajléktalanszálló és kórház is működik. 2010 óta 30 millió forint, országos szinten pedig 100 millió forint tartozást halmozott fel az egyház a közműszolgáltató cég felé, Iványi szerint azonban ennél jóval többel tartozik nekik az állam. Miután a kormány elvonta a MET-től az egyházi státuszt, több milliárd forinttól estek el, a strasbourgi emberi jogi bíróság pár éve mintegy 1 milliárd forint kártérítés megfizetésére kötelezte az államot, ennek azonban Iványiék állítása szerint még csak töredékét kapták meg. A lelkész szerint Orbán személyes bosszúja miatt indított hadjáratot az egyház ellen, miután pár éve lefasisztázta a miniszterelnököt.

Szeptember eleje óta éjjel-nappal őrséget állnak a Dankó utcai hajléktalanszálló előtt, hogy megakadályozzák a gázóra leszerelését. Szeptember 24-én jelentette be Iványi, hogy a Nemzeti Közművek kikapcsolási moratóriumot ajánlott fel jövő tavaszig. Közösségi gyűjtésükön eddig több mint 60 millió forint gyűlt össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!