Varga Judit szerint az Európai Bizottságban félreértik a kormány gyermekvédelminek nevezett törvényét

2022. február 4. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Judit igazságügyi miniszter 58 oldalas levelet írt az Európai Bizottságnak, amelyben hosszan érvel amellett, hogy szerinte miért nem köthet bele a Bizottság a magyar kormány gyermekvédelminek nevezett törvényébe – írja a levelet megszerző 444.

Az Európai Bizottság tavaly nyáron kötelezettségszegési eljárást indított a törvény több kifogásolt pontja miatt. Az ügyben két levelet is küldtek a magyar kormánynak, amelyekben kifejezték jogi aggályaikat a törvénnyel kapcsolatban. A másodikat 2021. december 2-án küldték el, a kormánynak két hónapja volt erre válaszolni. Varga Judit ki is használta ez az időt: a határidő utolsó napján, február 2-án küldte el válaszlevelét a Bizottságnak. Ha a magyar kormány ezzel sem győzi meg a Bizottságot, akkor az Európai Bíróság elé kerül a törvény, és amennyiben a kormány nem módosítja a kifogásolt paragrafusokat, akkor a per vége akár pénzbüntetés is lehet.

A Bizottság kilenc fő kifogást fogalmazott meg a törvénnyel kapcsolatban. Ezek egy része a törvény szellemiségét támadja, mert az szerintük diszkriminatív, és sérti az EU-s alapértékeket. Másik részük az EU-n belüli szabadkereskedelemet látja veszélyben azáltal, hogy aránytalanul korlátozza a médiaszolgáltató vagy reklámozó cégeket.

A Bizottság szerint a törvény összességében túl általános, nehezen értelmezhető és nem indokolja világosan, hogy miért is van rá szükség.

Varga Judit a válasza elején kijelenti, hogy szerinte az egész eljárás méltatlan, a Bizottság „jogi köntösbe bújtatva, de egyértelműen politikai alapon” támadja Magyarországot – írta a miniszter, majd ezután részletesen válaszolt a kifogásokra.

Varga szerint ezt a törvényt azért kellett megalkotniuk, mert 2020 decemberében beleírták az alkotmányba, hogy: „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”. Ennek a módosításnak volt az egyik mondata, hogy: „Az anya nő, az apa férfi”. A miniszter arra is utalt, hogy ha az április 3-i „gyermekvédelmi népszavazáson” a „nem” válaszok kapnak többséget, akkor azzal a magyar nép kifejezi, hogy akarja ezt a törvényt.

Varga Judit igazságügyi miniszter 2022. január 17-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Varga Judit igazságügyi miniszter 2022. január 17-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Varga azzal is érvel, hogy a Bizottságban félreértik a törvényt, ami szerinte nem is olyan szigorú, mint azt feltételezik. Szerinte a műsorok és tartalmak korlátozása csak akkor szükséges, ha azoknak „meghatározó eleme” a nemváltás vagy a homoszexualitás népszerűsítése. A miniszter ezzel arra utalhat, hogy ha egy filmben egy mellékszereplő meleg, attól még nem kell feltétlenül este 10 után vetíteni. A miniszter azt írja, a melegeket ábrázoló tartalmakat általában nem tiltja a törvény, hanem csak „feltételhez köti” a bemutatásukat.

A miniszter szerint az Európai Bizottság tévesen gondolja azt, hogy a magyar kormány rossz dolognak tartja a nemváltást vagy a homoszexualitást, és ezért korlátozzák a megjelenítésüket.

Varga érvelés szerint a kormány ebben a kérdésben nem foglalt állást, csak azt mondták ki, hogy ezek a tartalmak károsan befolyásolhatják a kiskorúakat. A miniszter a levélben azt is megengedi, hogy ugyanezen tartalmak a felnőttek számára akár még hasznosak is lehetnek. Varga szerint a korlátozásoknak azért sincs pontos definíciója, hogy ne legyen olyan szigorú a törvény, és esetenként lehessen ajánlásokat tenni, vizsgálódni. Szerinte a homoszexualitás megjelenítésének mértékét amúgy sem lehetett pontosan törvénybe iktatni.

Így született meg a törvény

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté tavaly májusban nyújtotta be a régóta ígért, akkor még csak pedofília ellen szóló javaslatait. Júniusban aztán hirtelen több új javaslattal egészítették ki a parlament előtt lévő pedofilellenes törvénycsomagot kormánypárti politikusok. A parlamentben június 15-én szavazták meg a törvény elfogadását, amely megtiltotta például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását, még az ilyet tartalmazó reklámokat is. A szexuális felvilágosításból kizárnák a civilek egy részét, ilyen előadásokat csak nyilvántartásba vett szervezetek és előadók tarthatnának az iskolákban.

A javaslat bírálói szerint a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítésének tiltása és a pedofíliával összemosása súlyosan megbélyegzi az LMBTQ-embereket, továbbá lelki sérüléseket okozhat a kamaszok körében, ha a másság létezéséről és elfogadásáról nem lehet nyíltan beszélni az iskolai felvilágosításon. Itt írtunk bővebben arról, hogy a módosító javaslatok az LMBTQ-embereket hogyan érintik.

A törvény melegellenes módosításai ellen többezres tüntetés volt a Kossuth téren, civil szervezetek szerint az egész nem más, mint orosz minta alapján indított frontális támadás a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen. Európai parlamenti képviselők és médiavállalatok mellett tiltakozott ellene az amerikai nagykövetség is. Ebben a cikkben azt elemeztük, miért éri meg a Fidesznek mindez, és hol lehetnek a buktatók. A témával foglalkozó magyarázó videónkat itt nézhetik meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!