Bajnai Gordon együttműködik a Városháza-ügy vizsgálóbizottságával

2021. december 3. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Bajnai Gordon együttműködik a Városháza-ügyet vizsgáló bizottsággal, írásban válaszol a kérdéseikre, bár szerinte a fideszes tagok hamis híreket terjesztenek róla.

Facebook-bejegyzésében a volt miniszterelnök arról írt a bizottság elnökének, Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármesternek, hogy a bizottság meghívóját megbízottja vette át, mivel külföldön dolgozik. Majd úgy fogalmazott: „Vélhetően ez a meghívás egyben azt is tisztázza, hogy az Önök által a múlt héten a sajtóban terjesztett érv, miszerint a bizottság engem nem hívhat meg – hamis volt. Mint ahogy az is hamis állítás, hogy a levelüket visszaküldtem volna – erre nyilván módom sem volt, hiszen ezen a héten és a következő hetekben is külföldön dolgozom.”

A róla készült felvételekkel kapcsolatban azt írta, hogy „egy előre eltervezett kampány részeként, eleve provokációs céllal, egyetlen alkalommal hívtak olyan megbeszélésre, ahol beszélgetőpartnereim a Városháza fejlesztésével kapcsolatos szándékaikat szóba hozták. Erről a megbeszélésről valakik törvénytelen, titkosszolgálati eszközökkel felvételt készítettek, majd azokat, szintén bűncselekményt megvalósítva, manipulálták és később a sajtóban terítették. Tekintettel a megvalósult kétrendbeli bűncselekményre, a múlt héten büntetőfeljelentést tettem a rendőrségen, melyet azóta befogadtak. A vizsgálat lefolytatására ebből a szempontból a rendőrséget tartom legalkalmasabb intézménynek.”

Hozzátette azt is, hogy a megbeszélés részleteiről az elmúlt hetekben többször tájékoztatta a nyilvánosságot. Az egyik hangfelvételen elhangzik olyan állítás is – nem Bajnai szájából –, amely szerint két városházi munkatársat ő ajánlott Karácsony Gergely figyelmébe. „Ez nem igaz” – írta.

Bajnai szerint a vizsgálóbizottság munkáját és „az igazság jobb megismerését” az segítené, „ha a teljes, vágatlan és manipulálatlan hangfelvétel nyilvánosságra kerülhetne”. Arra kéri a fideszes polgármestert, hogy ha módjában áll, „sürgessék illetékes helyen a teljes felvétel nyilvánosságra hozatalát. Ez az általam kezdeményezett büntetőügyben folytatott nyomozást is nagyban segíthetné, hiszen kiderülhetne: kik alkalmaztak titkosszolgálati módszereket és manipuláltak hangfelvételeket nyilvánvaló politikai érdekből.”

Hangsúlyozta, hogy készen áll „észszerű mértékben” együttműködni a bizottsággal, a kérdésekre írásban, rövid határidővel válaszol. Arra is megkérte Kovács Pétert, emlékeztesse a politikustársait, hogy „a bűncselekmény révén keletkezett és manipulált felvételekre alapozott hamis tényállítások szintén alkalmasak lehetnek bűncselekmény elkövetésének megállapítására, ezért még a jelen felfokozott közéleti állapotok mellett is érdemes mértéktartóan és jogilag pontosan fogalmazni, hogy a már elkövetett bűnt ne tetézzék”. A vizsgálóbizottság kérdéseit és az azokra adott válaszokat is teljes terjedelmükben a nyilvánosság elé tárja majd – tette hozzá.

Bajnai Gordon múlt héten közölte: büntetőfeljelentést tesz a lehallgatás és a nyomában megjelenő cikkek miatt. A fővárosi közgyűlés még novemberben szavazta meg, hogy vizsgálóbizottság álljon fel az úgynevezett Városháza-ügyben. A héttagú vizsgálóbizottság elnöke Kovács Péter fideszes polgármester, és rajta kívül még két fideszes tag van: Láng Zsolt és Bagdy Gábor. A városvezető koalíciót Soproni Tamás (Momentum) képviseli alelnökként, Horváth Csaba (MSZP), Szaniszló Sándor (DK) és V. Naszályi Márta (Párbeszéd) pedig tagként.

Karácsony Gergely néhány napja elkezdte bemutatni azokat a fideszes figurákat, akik szerinte a Városháza-ügyben asszisztáltak a „hazug, lejárató kampányhoz”.

A hetek óta tartó ügy immár két, egymással összefüggő, de kommunikációban mégis különváló szálon zajlik:

  1. el akarták-e adni a Városházát, és
  2. van-e korrupciós-jutalékos rendszer az önkormányzatnál?

Ide kattintva olvashatja bele magát az ügybe. Bajnai Gordon szerepéről ebben a cikkben írtunk, míg Gansperger Gyuláról és Berki Zsoltról itt és itt talál további cikkeket.

A Városháza-ügyet és főként annak tálalási módját ebben a cikkünkben mutattuk be. A legújabb hanganyagban a 3. kerületi Mocsárosdűlő fejlesztési terveiről beszélnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!