A 3. kerületi Mocsárosdűlő fejlesztési terveiről beszélnek egy újabb városházi hanganyagban

2021. december 3. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Mentsük meg a barna varangyok, a pettyes gőték és a dunai tarajos gőték élőhelyét! Nem, ezúttal nem egy újabb szilveszteri Áder János paródiát olvas, hanem a városházi szivárogtatás új témája a Mocsárosdűlő, Budapest talán utolsó lápos élőhelye.

Anonymus, a névtelen szivárogtató legújabb lejárató anyagában azt állítja, hogy az ellenzék (legyen az városvezetés, óbudai képviselő vagy óbudai polgármester) azt ígérte, megőrzi a Mocsárosdűlő érintetlen lápos vidéket, de közben nagyszabású fejlesztéseket tervez.

A 3. kerületi, legelőket, mocsaras részeket is tartalmazó, hol gyönyörű, hol szemetes, lepusztult terület történetét a Válasz Online vázolta.

A két álláspont

Mint a cikkből és a felvett beszélgetésből is kiderül, a Mocsárosdűlő részleges fejlesztése valóban napirenden van.

A Városháza álláspontja szerint ezt a területet a főváros Demszky Gábor és Tarlós István vezetése alatt is a beépítésre szánt területek között tartotta számon. Karácsony Gergely alatt a terület 80 százalékát átminősítették beépítésre nem engedélyezett területté, azaz ez a rész természetvédelmi terület maradhat, a fejlesztés pedig beépített, de parkos részt eredményezhet.

A kormánypártiak mindezt másképpen látják. Szerintük Demszky Gábor és Tarlós István alatt itt nem volt semmilyen fejlesztés, vagyis ha Karácsony Gergely alatt bármi történik, akkor az ellenzék pusztítja az érintetlen tájat.

A beszélgetés

Úgy tudjuk, hogy a rögzített beszélgetés a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. Attila úti központjában zajlott. A fejlesztés annyiban már ismert volt a szakmában, hogy az úgynevezett Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület égisze alatt a főváros a nagy ingatlanfejlesztőknek (összesen 28 cégnek) már kiküldte előzetes informálásra.

A főváros ezen egyesület előtt szokta ismertetni a nagyobb fejlesztési ötleteit, mert – mint hallottuk – az igazán nagy ingatlanok fejlesztése 7-8 éves folyamat, ez az informálás szinte az első, még a pályázat kiírását is megelőző lépés.

Akit a későbbi fővárosi rendelet is érdekel, itt megtalálja.

Megmentő vagy elkótyavetyélő?

A videó dióhéjban: a politika (Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője is be van vágva egy kis bejátszással) azt ígérte, hogy a Mocsárosdűlő érintetlen marad, de Barts Balázs egy érdeklődőnek azt ecseteli, hogy itt egy olyan komplex befektetés valósulhat meg, amely már Kiss László óbudai polgármesterrel is le van egyeztetve. Kiss László sajtóközleményben reagált, jelezte, hogy nem támogat lakóparkfejlesztéseket és sérelmezte, hogy Barts miért beszél az ő nevében.

Maga a Mocsárosdűlő már egy ideje vita, a közgyűlésen is téma volt az ellentétes politikai oldalhoz tartozó képviselők között. A főváros vezetése azt mondja, hogy ő éppen a megmentő, 80 százalékot kivont a beépíthetőség alól, mindössze az említett 20 százaléknyi, vezetékes infrastruktúrák miatt eleve nem érintetlen háromszög alakú rész maradt beépíthető. A kerület szerepe pedig azért érdekes, mert Óbuda az építési szabályzat nevű, egyedi rendelettel tudja a település rendezését befolyásolni, ez kerületi hatáskör. Korábban Bús Balázs fideszes polgármester átmeneti megoldást választott, három évre elrendelte a változtatási tilalmat.

Az egész koncepció valami olyasmi lenne, hogy az Fővárosi Önkormányzat átengedi a fejlesztési területet, és cserébe majd kap a lakásokból és az irodaterületből.

Kiket hallunk?

A pár naponta adagolt Anonymus-anyagok a főváros tervezett ingatlanügyleteibe adnak betekintést, a visszatérő főszereplők

  • a potenciális eladók (vagyis a BFVK vagyonkezelő vezetője, Barts Balázs),
  • a közvetítők (elsősorban Gansperger Gyula, illetve Berki Zsolt),
  • illetve az érdeklődők, vélhetően a potenciális vevők (itt leginkább Rahimkulov Ruszlán és az ő munkatársai jönnek szóba).

Ezen a konkrét eseményen úgy tudjuk,

hogy Barts Balázs mint potenciális eladó, Berki Zsolt mint közvetítő és minden valószínűség szerint egy József keresztnevű ismert magyar ingatlanfejlesztő (aki nem Rahimkulovék köre) mint potenciális vevő voltak jelen.

A kerület szeretné

A videó érdekes „közgazdasági” felismerése, amikor Barts azt mondja, a polgármesterek a lakófejlesztéseket nem szeretik, hiszen a több lakos több közműfejlesztést igényel, de az irodafejlesztésnek örülnek, mert abból iparűzési adó is születik.

Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy a Mocsárosdűlő értékeit meg kell menteni, ez talán a város utolsó lápos élőhelye, ahol 5 percre a HÉV-től birkanyájjal lehet találkozni.

Az külön izgalmassá teszi, hogy olyan utcanevek mellett helyezkedik el, mint a Nádszál utca vagy a Gladiátor utca. Itt láthat egy fotókkal gazdagon illusztrált cikket a szép tájról.

Azt, hogy a tervezett nagy fejlesztés reális-e, segít-e a környéknek, vagy rombolja azt, biztosan ellentétesen látják a felek. Maga Barts Balázs is óvatosságra inti a befektetőt, amikor a sok városházi projektről azt mondja, azért nem kell mind a négy lányunkat egyszerre kiházasítani.

Frissítés

„A Mocsárosdűlőt nem beépítjük, hanem megvédtük a beépítéstől” – írta pénteki posztjában Karácsony Gergely. „Hiába hazudik tovább az orosz kompromat-módszer szerint a fideszes lejáratógépezet, ismét lelepleződtek. Újabb hazugság újabb feljelentést von maga után.”

A főpolgármester szerint ezt a területet éppenséggel pont Tarlós vezetése alatt akarták teleépíteni, „ám ezt mi megakadályoztuk, 70 százalékkal csökkentettük a terület beépíthetőségét, hogy nagy része megmaradhasson természetes állapotában”.

Karácsony hangsúlyozza, hogy a fővárosi értékesítendő ingatlanok között a Mocsárosdűlő nem szerepel. „Megvédjük Budapest zöld értékeit. Ezt tesszük mi, amíg ők lejárató kampányokat szerveznek orosz mintára, titkosszolgálati módszerekkel. Kihez mi illik…”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!