Márki-Zay Péter 56,7%-os eredménnyel megnyerte az előválasztást

2021. október 17. – 14:24

frissítve

Márki-Zay Péter 56,7%-os eredménnyel megnyerte az előválasztást
Márki-Zay eredményváró eseménye – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Péter fordított az első forduló után, és megnyerte az előválasztást. Közel 88 ezer szavazattal előzte be a hódmezővásárhelyi polgármester Dobrev Klárát. A DK miniszterelnök-jelöltje gratulált neki, Karácsony Gergely a szeretet forradalmáról beszélt a közös eredményváró rendezvényen. Márki-Zay szinte mindent vitt Budapesten, vidéken sokáig Dobrev állt jobban, de aztán ez is átfordult. Percről percre közvetítettük az előválasztás friss híreit, eredményeit.

Vasárnap késő este véget ért az ellenzéki előválasztás második fordulója, Márki-Zay Péter a szavazatok 56,7 százalékával nyert, így ő lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje jövő áprilisban. Déltől percről percre követtük a részeredményeket és a legfontosabb fejleményeket. Köszönjük, hogy velünk tartottak.

Lehet, hogy 2021-ben az ismertség már gigabitszárnyakon jár, de azért a szélesebb közvélemény előtt a Dobrev Klárával szemben egységes ellenzéki miniszterelnökké választott Márki-Zay Péternek legfeljebb a neve cseng ismerősen. Pedig 15 éve ő az első ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki a siker reményével veszi fel a versenyt Orbán Viktorral, szóval érdemes legalább nagy vonalakban megismerkedni életútjával. Portrénkban bemutatjuk a győztes miniszterelnök-jelölt eddigi pályáját.

Az első fordulóban választókerületenként számolták össze az eredményeket, és a 106 körzetből 85-ben Dobrev Klára kapta a legtöbb szavazatot. A második körben már bárhol le lehetett adni a szavazatokat, és megyénként számolták össze a voksokat.

  • Tíz megyében Dobrev Klára nyert,
  • kilenc megyében és a fővárosban pedig Márki-Zay Péterre szavaztak többen.

Ám összességében így is több voksot gyűjtött össze a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje vidéken (226 433), mint a DK-s jelölt (204 702). A fővárosi eredményről itt írtunk.

Budapesten választókerületenként számolták össze a leadott szavazatokat. 18 választókerületből 17-ben Márki-Zay Péter nyert, Dobrev egyedül Budapest 12. választókerületében, a XV. kerületben tudott nyerni. Itt 2018-ban is DK-s egyéni képviselő nyert (Hajdu László), és az előválasztást is a DK szóvivője, Barkóczi Balázs húzta be. Összesítve a szavazatokat, Márki-Zay kétharmados győzelmet aratott Budapesten.

  1. Márki-Zay Péter: 145 880 szavazat (64,66%)
  2. Dobrev: 79 746 szavazat (35,34%)

Miután kialakult a végeredmény, nézzük meg, ki hány szavazattal tudta növelni támogatottságát a második fordulóra. Márki-Zay Péter összesen 244 932 szavazattal kapott többet most, mint az első fordulóban, Dobrev Klára pedig 67 429 szavazattal növelte a szavazói bázisát. A hódmezővásárhelyi polgármester majdnem megháromszorozta a szavazóinak számát.

Az első forduló végeredménye:

  1. Dobrev Klára: 216 248 szavazat (34,84%)
  2. Karácsony Gergely: 169 434 szavazat (27,30%)
  3. Márki-Zay Péter: 126 628 szavazat (20,40%)

A második forduló végeredménye:

  1. Márki-Zay Péter: 371 560 szavazat (56,71%)
  2. Dobrev Klára: 283 677 szavazat (43,29%)

Összesen:

  • Márki-Zay Péter 371 560 szavazatot kapott, ami 56,7%-os eredmény,
  • Dobrev Klára pedig 283 677 szavazattal lett a második, ami 43,3%-os eredmény

– jelentette be Bedő Dávid. Az OEVB momentumos delegáltja szerint a két forduló 850 ezres előválasztói részvétele hatalmas, közös siker, az együttműködő hat párté, valamint a civileké.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye hat választókerületében összesítésben a DK miniszterelnök-jelöltjére adta több szavazatot a második fordulóban.

  • Dobrev Klára: 16 610 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 12 674 szavazat

Pest megyében hatalmasat tarolt Márki-Zay Péter, így néz ki itt a végeredmény.

  • Dobrev Klára: 36 579 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 51 044 szavazat

A megye 12 választókerületében leadott szavazatokat összesítették.

Budapest 18. választókerületében, Budafok-Budatétényben is megvan a végeredmény.

  • Dobrev Klára: 3329 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 5914 szavazat

Hajdú-Bihar megyében így alakult a sorrend a két jelölt között a hat választókerületben leadott szavazatok alapján.

  • Dobrev Klára: 11 811 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 13 975 szavazat

Budapest 5. választókerületében, a VI–VII. kerületben több mint kétszer annyi szavazatot gyűjtött össze Márki-Zay Péter, mint Dobrev Klára.

  • Dobrev Klára: 4427 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 11 465 szavazat

Két budapesti választókerület és három megye eredményét egyben fogják bejelenteni az Országos Előválasztási Bizottság tagjai pár percen belül. Ezzel pedig kialakul a végeredmény az előválasztáson.

Az előválasztás nyertese külön köszöntötte a Partizán stábját, Osváth Zsoltot, Puzsér Róbertet. „Kétharmaddal váltjuk le Orbánékat” – búcsúzott hallgatóságától.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A Fidesznek eddig nem volt fontos az a szintű osztogatás, aminek most szemtanúi vagyunk. Most azért osztogatnak, mert félnek, mert a Fidesz készül a bukásra. Ez az oka annak, hogy már ezen a héten is tudták, hogy az ellenzéknek akár kétharmadja lehet, ezért betonozták be a legfőbb ügyészt és a Médiatanács elnökét, mert az új Magyarországtól, az elszámoltatástól félnek. „Ma belépni a Fideszbe olyan, mint 89-ben belépni a Munkásőrségbe” – mondta.

Ismét elmondta, hogy olyan Magyarországot akar, ahol még a fideszes politikusok is vállalhatják homoszexualitásukat.

Közös ellenzéki programot dolgoznak ki, egy modern, dinamikus Magyarországot, roma felzárkóztatást hirdető programot. Egy fékekkel és ellensúlyokkal teli jogállami alkotmányt is akar.

Márki-Zay szerint nem kell félni, együtt sikerülni fog, nagy munka áll előttük. Most kéri, hogy a Békemenet útvonalán lakók jelentkezzenek, hogy molinókat tehessenek ki, és elmondhassák az igazságot.

Megígérte az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát is győzelmük esetén.

Budapest 17. választókerület, Csepelen, Soroksáron:

  • Dobrev Klára: 4 487 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 4 530 szavazat

Veszprém megyében az internetes szavazatokkal fordította meg az eredményt Márki-Zay Péter.

  • Dobrev Klára: 9 343 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 9 967 szavazat

Ezt azt jelenti, hogy mind Csepelen, mind Veszprém megyében fordítani tudott Márki-Zay az első fordulóhoz képest, Budapest 17. választókerületében pár hete a DK miniszterelnök-jelöltjére 3402 szavazó adta le a voksát, míg Márki-Zay 1670 szavazatot kapott. Veszprém megyében összesítve 6942 szavazatot gyűjtött Dobrev az első fordulóban, a hódmezővásárhelyi polgármester 3426 szavazatot.

Karácsonyt Márki-Zay Péter váltotta a Gyurcsány-show-ban – állítja a Fidesz legújabb videójában.

A Facebookra feltöltött videóba Gyurcsány Ferenc klasszikus táncos performanszát is bevágták, ezzel illusztrálják, hogy Gyurcsány annak is örül, hogy Márki-Zay legyőzte Dobrev Klárát az előválasztásokon. Dobrevről egyébként nem esik szó.

A Fidesz szerint Márki-Zay Brüsszel-barát, adót akar emelni, csökkentené a béreket, és az illegális bevándorlást is támogatná. A videót főleg különböző települések hivatalos pártoldalai osztják a Facebookon.

A kormánypártból személyesen Kocsis Máté volt az első politikus, aki reagált az előválasztás eredményére. Szerinte „életbe lép a Gyurcsány – Márki-Zay paktum”, és ő is show-műsorról ír posztjában.

Egy kérdés maradt mostantól kezdve: Fidesz vagy nem Fidesz. Még a fideszesekkel is van esély leváltani a Fideszt, mondta. Lesz választás szerinte, bár nem szabad, nem igazán demokratikus, egy olyan meccs, ahol az egyik csapatnak összekötött lábbal kell fociznia. „Még ilyen pályán is győzni fogunk, ha ti itt vagytok” – mondta vastapstól kísérve. Ehhez azonban nemcsak a médiát kell megteremteni, hanem a csalást is meg kell akadályozni. Szerinte a nyomravezetői díj a legjobb módszer, ezért azoknak az embereknek, akik választási csalásról hoznak értesülést, egymillió forintos jutalmat ajánl fel. Szerinte emiatt nem volt Vásárhelyen választási csalás. Emellett 22 ezer ellenzéki szavazatszámláló kell, aki kellően kemény és nagyszájú, aki nem engedi a csalást.

Vasárnap este a Partizán műsorában járt Tölgyessy Péter alkotmányjogász, aki szerint Dobrev Klára lett volna technikailag a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek, de elsöpörte az az elitellenes hullám, amit Márki-Zay magával hozott a magyar belpolitikába. Bár a Fidesznek van félnivalója a jövő áprilisi választásokra, Tölgyessy szerint kiéleződhetnek a valódi ellentétek az ellenzékben egy választási győzelem esetén, az elitellenes mozgalmak lendülete pedig általában nem tart ki egy-egy parlamenti ciklus végéig sem.

Arról, hogy Tölgyessy szerint miért nyerhette meg Márki-Zay Péter az előválasztást, és mit érezhet az eredmény miatt a Gyurcsány család, itt írtunk részletesen.

A feladat az, hogy eljuttassák az igazságot mindenhová, minden igazságot, ami a kormánymédiából kimaradt. „Nyomtass te is, legyetek ti a mi médiánk, a Magyar Posta megtagadta” a szórólapjaik terjesztését. Hallgatóit arra biztatta, hogy beszélgessenek az emberekkel, idős asszonyokkal, bárkivel, minden magyar falu minden polgárát győzzék meg arról, hogy nem Gyurcsány, hanem a szabadság fog eljönni Magyarországra.

Kemény kampány jön, nem szabad lassítani, már ezen a héten kibérelték neki a Pesti Hírlap címlapját. Most is kapott olyan információt, hogy 50 milliót tettek fel a lejáratására, ami „nyilván csak az informátorokra vonatkozik”, de már látja az ellene uszító fideszes óriásplakátokat. Az előválasztás nyertesei is részesei lesznek a lejáratásnak, de a közönség, a szavazók segítségével ezen túl lehetnek, mert „nemcsak a ti szabadságotok, hanem Orbán Viktor szabadsága is kockán forog”.

Orbán Viktor leváltása nem megy egyedül, ez csak közösen sikerülhet 2022 áprilisában. A Fidesz nemcsak a nagyvárosokban győzhető le, hanem olyan kisebb településeken is, mint Szegvár. A tavaly megszületett hatpárti egység szükséges, de nem elégséges feltétele a kormányváltásnak. Fontos volt az előválasztás lebonyolítása is. Az ellenzék megtisztult, a vállalhatatlan jelöltek ki lett rostálva, mert csak tiszta jelöltek válthatják le „Magyarország ezeréves történelmének legkorruptabb rendszerét”. Így tudnak 106 plusz egy győztest csatába indítani Orbán rendszere ellen.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Zsidókat, cigányokat, melegeket, népieseket, urbánusokat, jobb- és baloldaliakat ölelnek szeretettel magukhoz, köztük a fideszeseket is. Az elmúlt harminc évet akarják lezárni békével. Ehhez viszont nemcsak ezt a csatát kellett megnyerni, hanem a háborút is. A 2018-as vásárhelyi modellre emlékeztetett, amikor a pártok összefogásával, a civilek segítségével sikerült legyőzni a Fideszt vele, egy hétgyermekes családapával, akin a fideszesek sem találtak fogást.

Dobrev Klárával szövetségesek, köszöni a DK szavazóinak is, együtt mennek tovább. „Egy új és tisztább, becsületes Magyarországot akarunk” – mondta. Karácsony eddig sok támadást felfogott, ezután biztos ő fogja kapni, de valójában egy új Magyarországot támadnak. Egy párt szerinte nem képes változtatni a rendszeren, együtt viszont kivívhatják a szabadságot. Nem csak egy pártot akarnak váltani, nem csak Orbán Viktort akarják leváltani, egy új kultúrát akarnak, ahol a szeretet lesz az uralkodó, mert a gyűlölet ellen csak szeretettel lehet fellépni.

Ismét egy fővárosi választókerület és egy megye összesített eredményeit ismertették.

Budapest 16. választókerületében, Pesterzsébeten így alakult a végeredmény:

  • Dobrev Klára: 4323 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 4979 szavazat

Fejér megyében majdnem ezer szavazattal nyert a hódmezővásárhelyi polgármester, és ezzel fordítani tudott az első forduló után.

  • Dobrev Klára: 10 540 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 11 416 szavazat

Az első fordulóban Fejér megyében Dobrev nagy előnnyel (8712 szavazat), Márki-Zay pedig a harmadik volt 4425 szavazattal.

Pesterzsébeten is hasonló volt a helyzet az első fordulóban: Dobrev lett az első (3142 szavazat), Márki-Zay pedig a harmadik (1592 szavazat) Karácsony (2561) mögött.

Egy óvodás társának külön megköszönte, akivel egy 2018-as lakossági fórumán találkozott, akitől nem tudott olyat kérni, amit ne teljesített volna. Egy sor másik támogatójának is köszönetet mondott, akit az Anker köz hallgatósága sorra megtapsolt. „Ez a kicsik forradalma” – mondta. Mindannyian nyertek, különösen a fiatalok, mert az átlagéletkor, ahogy körülnézett, nem éri el a 40 évet. Orbán Viktornak tőlük kell félni, nem tőle, mondta. „Beszéljetek a fideszes anyukátokkal, a fideszes nagymamátokkal” – mondta.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Napközben is írtunk róla már, hogy az MTI nem kapkod azzal, hogy híreket hozzon le az ellenzéki előválasztás részeredményeiről. Pedig ezen az egyébként nem túl eseménydús vasárnapon nem mondhatnánk, hogy egyéb fajsúlyos hírek szorították ki az előválasztási híreket, a szerkesztő stáb valamiért mégis úgy döntött, helyettük inkább egy golfvilágrekordról, egy indonéz tigrisről és a facélia virágzásáról számol be.

Időközben annyi változás történt, hogy este 8 körül, 60 százalékos feldolgozottságnál már annyira egyértelműen elbillent a mérleg Márki-Zay Péter irányába, hogy mindkét jelölt végeredményt hirdetett: Dobrev Klára gratulált ellenfelének, Márki-Zay pedig győzelmi beszédet mondott az Anker közben.

Mindez azonban nem téríti el a közmédia nagyobb részét golfos-facéliás vonalról. Az MTI végül 20:39-kor hozta ki az első rövidhírt a témában, az M1 Híradóban és a Hirado.hu-n viszont továbbra sem látjuk nyomát az előválasztásról szóló híreknek.

20:45 környékén vezető hír ehelyett Orbán Viktor harmadik oltása és egy fideszes megmondóember megfejtése a Békemenetről….

…valamint az M1 Híradónál egy filmforgatás a világűrben.

A tiszták koalíciója áll mögötte, mint mondta, külön kiemelve a Székelyek Világszövetségét, és egy sor másik szervezetet. A Momentumnak is köszönte, valamint az LMP-nek is, hogy itt van velük. „A felmentő seregnek időben kell érkeznie, úgy, mint Nándorfehérvárnál, és nem úgy, mint Mohácsnál” – mondta. Így köszönte meg a „megtisztuló szocialista párt” támogatását.

Ezt a küzdelmet nem a pártok nyerték meg, mivel „ellenzéket is váltottunk”, leváltották a bizonytalankodókat, a szélsőségeseket, a hatalommal incselkedőket. „A hátunkat most is be kell biztosítani” – mondott egy újabb háborús hasonlatot, mert a korrupciónak nincsen színe.

Újabb eredményeket ismertetett az OEVB.Budapest Rákosmentén Márki-Zay nyert, Baranyát Dobrev hozta.

Budapest 14. választókerülete (XVII. kerület):

  • Dobrev Klára: 4025 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 4719 szavazat

Baranya megyében:

  • Dobrev Klára: 11 863 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 11 518 szavazat

Az első fordulóban Baranya megyében Dobrev 9135 szavazattal nyert, Márki-Zay Péter jócskán lemaradva csak a negyedik volt 3875 vokssal. Rákosmentén is Dobrev-győzelem volt az első fordulóban (3140 szavazat), Márki-Zay a harmadik volt 1857 szavazattal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!