Az MTI az ellenzéki előválasztás eredményeiről egészen estig nem adott hírt, de beszámolt egy golfvilágrekordról, egy indonéz tigrisről és a facélia virágzásáról

2021. október 17. – 18:11

frissítve

Az MTI az ellenzéki előválasztás eredményeiről egészen estig nem adott hírt, de beszámolt egy golfvilágrekordról, egy indonéz tigrisről és a facélia virágzásáról
Virágzik a facélia Hahót határában, adta hírül az MTI vasárnap délután – Fotó: MTI/Varga György

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap kora délután érkeztek meg az első eredmények az ellenzéki előválasztás második fordulójából, de a közmédia részeként az idén 85 milliárd forintból működő állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda koraestig egyáltalán nem adott hírt az azóta folyamatosan érkező eredményekről.

Este fél hatkor az „előválasztás” keresőszóra az MTI keresőjének legfrissebb találatai még a reggeli órákból származnak:

  • az állami hírügynökség 09:36-kor lehozta a Mi Hazánk Mozgalom környékén megfordult, azóta saját pártot alapító Volner János közleményét arról, hogy a képviselő szerint Márki-Zay a Jobbik villamosa,
  • másfél órával korábban, 8:04-kor pedig a XXI. Század Intézet vezetőjének, Deák Dánielnek a Kossuth rádiós fellépése, ahol a megafonos milliókból Facebookon hardcore Fidesz propagandát toló influencer „kommunikációs fogás”-nak nevezte, hogy „Márki-Zay Péter konzervatívnak mutatja magát”.

Az OEVB vasárnap délután negyed kettő körül közölte, hogy Tolna megyét Dobrev, Budapest 4-et Márki-Zay vitte, ezek voltak az első eredmények az előválasztás második fordulójából. Azóta folyamatosan érkeznek a további részeredmények, háromnegyed hatkor 42 százalékos a feldolgozottság, mutatjuk milyen fontos hírekről sikerült ezalatt beszámolnia az MTI-nek:

  • 13:22 és 15:33 között összesen 11 képet közöltek arról, hogy önkormányzati választások vannak Olaszországban,
  • 13:35 és 13:36 között összesen 15 képet közöltek arról, hogy Varga Judit egészségházat és óvodát adott át Sajóbábonyban,
  • 14:05-kor hírül adták, hogy gyorsasági világrekordot döntött négy golfozó a spanyolországi Cadizban,
  • 15:54-kor jelent meg egy hír arról, hogy gyilkos szumátrai tigrist fogtak el Indonéziában,
  • 16:46-kor összesen 12 képet közöltek arról, hogy virágzik a facélia Hahót határában.

Nem újdonság, hogy az MTI ingerküszöbét nem nagyon üti meg a belpolitikai idei csúcseseménye. Ahogy arról korábban már írtunk, se az előválasztás elindulásáról, se a leállásáról nem adott hírt az állami hírügynökség. Aztán 30 nap alatt egyetlen fotót sem közölt az előválasztásról az MTI ami az első forduló eredményeiről. Végül október 1-jén hajnalban, az első forduló lezárulta és az eredmények kihirdetése után jelentkezett az első saját anyagával a közmédia hírügynöksége ebben a témában.

Frissítés: az MTI 20:39-kor, az eredmény lényegében véglegessé válása után hozta le az első rövidhírt az előválasztásról. Az állami hírügynökség az előválasztás eredményéről végül 1566 karakterben számolt be 21:00-kor. Arról, hogy Kocsis Máté fideszes frakcióvezető hogyan reagált Márki-Zay győzelmére 2811 karakterben sikerült tudósítania az MTI-nek alig 45 perccel később.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!