Tölgyessy Péter: Márki-Zay kezében olyan fegyverek vannak, amelyek Orbánra is veszélyesek

2021. október 17. – 21:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egész biztos, hogy a Fidesz folytatni fogja a gyurcsányozást, a Gyurcsány-párt viszont érthető módon megrendült, ezt látni lehetett a sajtótájékoztatón is. Ennél nagyobb politikai tragédiát nem lehet megélni, amit Dobrev megélt

– mondta Tölgyessy Péter alkotmányjogász a Partizánnak adott vasárnap esti interjújában. Tölgyessy azután beszélt erről, hogy Dobrev Klára elismerte a vereségét az ellenzéki előválasztáson – de még azelőtt, hogy Márki-Zay Péter győzelmi beszédet mondott volna a hatpárti összefogás közös miniszterelnök-jelöltjeként.

Az alkotmányjogász szerint Dobrev lett volna technikailag a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek, de elsöpörte az az elitellenes hullám, amit Márki-Zay magával hozott a magyar belpolitikába. Bár a Fidesznek van félnivalója a jövő áprilisi választásokra, Tölgyessy szerint kiéleződhetnek a valódi ellentétek az ellenzékben egy választási győzelem esetén, az elitellenes mozgalmak lendülete pedig általában nem tart ki egy-egy parlamenti ciklus végéig sem.

„A gyurcsányozás kiüresedhet Márki-Zay Péter győzelmével, a Fidesz pedig ha folytatja ezt a stratégiát, a bukást kockáztatja. A Fidesz egyik alapproblémája, hogy nincs reflexiója a vezetőnek – senki nem meri neki megmondani, hogy rossz irányba mennek a dolgok”

– mondta Tölgyessy, ráadásul a Fidesznek szerinte eleve nehezen megy az új helyzethez való alkalmazkodás. „Ha valahol lehet elitellenes politikát csinálni, az maga a miniszterelnök, aki közel húsz éve játszik ezen a poszton, és próbálja játszani az elitellenes elitet, de Márki-Zay kezében olyan fegyverek vannak, amelyek Orbánra is veszélyesek.”

Márki-Zaynak viszont a győzelem ellenére megvannak a maga problémái: „Egy olyan baloldali blokk vezetője lett, aminek a magja az MSZP–SZDSZ-koalícióból jön, még a Jobbik is részben ebből a táborból él. Mindeközben Márki-Zay olyan dolgokat mond, amelyek egy baloldali szavazó számára nehezen felfoghatóak: hívő katolikus, családapa, piaci fundamentalista.

Úgy kell megjelennie Márki-Zaynak a baloldali blokk vezetőjeként, hogy az alapállása egészen más. A listaállításnál csúnya veszekedések lesznek, de ezt nem vihetik a nyilvánosság elé. Ha esetleg győznek, az összes ilyen probléma elő fog kerülni – ha pedig veszítenek, Márki-Zay személyében lesz egy bűnbakjuk.”

Márki-Zay és Dobrev akarta a miniszterelnökséget, Karácsony nem

Dobrev Klára bejelentése előtt Tölgyessy arról beszélt, hogy bár „nem látjuk a végeredményt, de ez így nagyon nagy győzelem, mondhatni elsöprő – fél évvel ezelőtt ebből semmi nem volt látható”.

„Amikor Dobrev Klára elindult, látszott rajta, hogy egy komoly játékos, és nem azért vágott bele, hogy ne nyerjen. Márki-Zayt viszont a nyári mérések egy számjegyű értékre mérték, még az augusztusi mérések is ilyenek voltak. A politikus legfőbb áruja a remény, Márki-Zay ezt nagyon jól el tudta adni, és a szavazói most nagyon boldogok”

– mondta az alkotmányjogász. „Nagyon régóta nem történt ilyen fontos dolog a magyar belpolitikában. Magyarországon rettenetes politikai állóháború zajlik, sárban, mocsokban, halottak között – és most benne van a lehetőség, hogy egy jelentős fordulat következzék be, de akár a helyzet romlása is benne van. Ez az állóháború mozgóháborúvá válik, ez megváltoztatja az összes szereplő pozícióját és a Fideszét is.” A Fidesz eddig tolta a Stop, Karácsonyt, a Stop, Gyurcsányt, így ezt a végeredményt egészen biztosan nem fogják szeretni.

Tölgyessy Péter vasárnap esti interjúja – Forrás: Partizán / YouTube
Tölgyessy Péter vasárnap esti interjúja – Forrás: Partizán / YouTube

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt úgy beszél, „ahogyan a hétköznapi emberek beszélgetnek a barátaikkal, rokonaikkal”, ráadásul „óriási erővel tudott reményt adni: bejött a harmadik helyre, és félrelökte a veszélyes jelölteket”.

„Karácsony mögött óriási háttér volt, plakátokkal, tanácsadókkal, kutatásokkal. Márki-Zay Péter szinte családi alapon csinálta ezt az egészet – és így hozta ezt az eredményt”

– mondta Tölgyessy. Szerinte Márki-Zayval „valami nagyon új dolog kopogtatott be Magyarországon, ami a térség összes országában jelen van, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is: az elitellenes politika, az összes fennálló politikai elit ellen. (…) Minél nagyobb bajban van egy demokrácia, annál gyakrabban kerülnek elő ilyen jelenségek, mint például Ukrajnában, ahol ciklusról ciklusra tűnnek fel az ügyeletes megváltók. Vagy Olaszországban az Öt Csillag Mozgalom ennek a baloldali változata, vagy Amerikában Trump a jobboldali változata.” Ezek a mozgalmak azonban válsághelyzetekben nem tudnak tartósan megmaradni az alkotmányjogász szerint.

Karácsony kampánya szerinte azért nem volt sikeres, mert egyrészt a baloldali progresszió értelmiségi részét célozta meg – aminek itthon alacsony a társadalmi beágyazottsága. Másrészt pedig „a politika lényege, hogy tudok-e reményt, hitet adni másnak. Márki-Zay Péter mellett talán csak Dobrev Klárában volt elég hit a mezőnyben, Karácsonyban nem – amint nyomás alá került, kiderült, hogy nem állja a sarat.”

Szerinte Karácsony fellépése „egészen szánalmas volt a kampányban”, vele együtt pedig vesztett az őt támogató baloldali progresszió is. Márki-Zay az identitását tekintve „a lehető legtávolabb áll a baloldali progresszió értelmiségi részétől”, viszont szüksége lesz a támogatásukra, akárcsak a Jobbikéra is, akik „nem számoltak azzal, hogy borulhat minden”.

„Azt képzelem, hogy a Jobbik azt gondolta, hogy a főszereplő itt Gyurcsány Ferenc, és nem számoltak az ellenzéki törzsszavazók vágyával, hogy változást akarnak. Egy komoly politikus nem sodortatja magát a közvéleménnyel, hanem csinálja a közvéleményt – Márki-Zay ezt csinálta, azzal, hogy hihetetlen módon hisz magában”

– mondta Tölgyessy.

Gondoljon bele, mit érezhet most a Gyurcsány család

A vasárnap este „elképesztő kudarc ez Gyurcsány Ferenc pártjának”, hiszen nemcsak „a budai zöldövezetekben szabályosan radírozták le Dobrev Klárát a térképről”, de „még a külső »munkáskerületekben« is veszített a baloldal Márki-Zayval szemben – miközben vidéken, ahol Dobrev nyert, nem tud igazán erős lenni az ellenzék”, mondta Tölgyessy.

Pedig szerinte Gyurcsányék komoly stratégia mentén váltak tíz év alatt az ellenzék vezető erejévé: „Két-három hetente nyelt le egy újabb területet a Fidesz a hatalmi piramisába, aminek a csúcsán a miniszterelnök áll. Miközben a társadalom többsége nem akar ebbe a piramisba belépni, nem akar politizálni, és a közönség egy részt úgy gondolja, hogy ez elviselhetetlen. Erre rájátszott az ellenzéki sajtó is, ami mindig megírja, éppen ma milyen szörnyűséget csinált az Orbán.

És jött ugyan egy csomó új politikai szereplő, ami megpróbált megszabadulni a baloldali politikai elittől, de Gyurcsány Ferenc rájött arra, hogy a választói gravitáció az összefogás felé húzza az ellenzéki pártokat”

– mondta Tölgyessy. „A DK a létező legtávolabb helyezte magát a Fidesztől, minden politikai megszólalásuk a gyűlöletteljesítmény újabb példája volt. Amikor kezdett megszilárdulni 2018 után Gyurcsány pártjának pozíciója, és a többiek észrevették, hogy ez egy sikeres politika, elkezdtek ugyanerre játszani, és utánozni őket, mint a Momentum – akik az utóbbi másfél évben már versenyben átkozták a Fideszt, akárcsak Jakab Péter.”

Tölgyessy szerint a DK vezető ereje nem is a pártelnök Gyurcsány Ferenc volt az elmúlt másfél-két évben, hanem Dobrev Klára: „Erőt, akaratot adott a pártnak, és hihetetlen ambícióval készült erre a szerepre. Talán amikor a férje miniszterelnök volt, akkor is benne volt meg ez igazán – miközben Gyurcsány hol beleállt a dolgokba, hol elléházta, Dobrev Klára akarta a sikert. Rengeteget tanult a miniszterelnökségét: megtanult beszélni, és pontosan akkor mosolyog, akkor emeli fel a kezét, amikor kell.

Technikai értelemben Dobrev a legalkalmasabb miniszterelnöknek, ezt nála lehetett látni a mezőnyben.”

A DK-val mint párttal szemben viszont „óriási dühök vannak”, ez látszott Tölgyessy szerint az első fordulóban is: „Az első fordulóban momentumos, párbeszédes fiatal jelöltek söpörték le a DK jelöltjeit a budai zöldövezetekben.

Ezekben a körzetekben lakik a magyar gazdasági elit, a médiaelit, és látszik, hogy ők elpártoltak a Gyurcsány-féle baloldaltól, és inkább bíznak meg egy ki tudja, honnan jött hódmezővásárhelyi politikusban. (…) Gondoljon bele, mit érezhet most a Gyurcsány család, akik ennyit készültek erre.”

Szerinte az előválasztás nemcsak a DK-n, de az összes párton súlyos sebeket ejtett, a választásokig pedig lesznek konfliktusok még például a közös lista összeállításánál, ezt viszont nem vihetik ki a nyílt színre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!