Jól látszik, hol tarolt Dobrev Klára és hol igazán erős Karácsony és Márki-Zay

2021. október 1. – 11:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lement az ellenzéki előválasztás a 106 körzetben, ahol megválasztották azokat, akik az ellenzék egységes jelöltjeiként indulnak a Fidesszel szemben 2022-ben, és ahol arról is szavaztak, ki legyen az összellenzék kormányfőjelöltje.

Ez utóbbi szavazás azonban kétfordulós, így Dobrev Klára elsőfordulós győzelme ellenére – a DK jelöltje 34,8 százalékot szerzett Karácsony Gergely 27,2 és Márki-Zay Péter 20,4 százalékával szemben – a kérdés még nem dőlt el. Sok múlik azon, hogy a főpolgármester és a második fordulóra várakozáson felüli eredménnyel bejutott hódmezővásárhelyi polgármester milyen egyezségre jut az esetleges visszalépésékről, és azon is, hogy az első fordulóban meglepetésre kiesett jobbikos elnök, Jakab Péter (14,2 százalék), és a győzelem esélyével nem számoló, de a vártnál és pártjához képest is jóval gyengébben teljesítő momentumos elnök, Fekete-Győr András (3,5) ki mellé áll.

Az eddigi eredmények alapján azonban az látható, melyik jelöltnek hol a legnagyobb a támogatottsága az ellenzéki táboron belül – ahol erősebb a szín, ott jobban nyert a jelölt.

Dobrev Klára a 106-ból 85 körzetben nyert – bár fölénye az összes szavazat alapján nem ennyire nagy. Az azonban jól látszik, hogy kiemelkedő eredményt ért el több vidéki vk-ban (Bács-Kiskunban, Szolnokon 50 százalék felett szerepelt).

Dobrev a fővároshoz közelítve gyengül, vidéken viszont egyenletesebb a támogatottsága – leszámítva Csongrád-Csanád megyét – ahol az egykor a Fidesztől indult Márki-Zay Péter a legerősebb – és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egy részét, ahol Jakab szerepelt jobban. Vidéken tehát, ahol alulmaradt a versenyben, ott inkább a jobbról indult jelöltek győzték le, a fővárosban pedig Karácsony Gergely.

Karácsony továbbra is a fővárosban erős, egyetlen kiugró eredménye Budapesten és Pest megyén kívül Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as körzetében volt. Az azonban nem állítható, hogy vidéken láthatatlan volna, viszonylag egységesen támogatják 15-20 százalék közötti sávban, nagy fehér foltjai földrajzilag nincsenek – kivéve Somogy és Csongrád-Csanád megye egy részét.

Csupán két helyen nyert Márki-Zay Péter, a 106 körzetből, ám ez megtévesztő lehet, hiszen 20 százalékos eredménye mutatja, hogy ennél jóval nagyobb támogatottságú jelöltről van szó. A hódmezővásárhelyi polgármester hozta a saját körzetét – ő volt az egyetlen, aki egyéniben is indult a kormányfői versengésen túl – és meglepetésre Vas megye 3-as körzetét (Körmend és környéke).

Igaz, ez utóbbi kevesebb jóval kevesebb választót mozgatott meg, ezt Márki-Zay 988 szavazattal húzta be, csupán öttel megelőzve Dobrevet. Jól látszik a térkép tónusából azonban, hogy támogatottsága vidéken és országosan is viszonylag egyenletes. Látható, hogy Budapesten, Pest megyében és Fejér megyében is az országos átlagánál nagyobb a támogatottsága.

Jakab Péter a legtöbb jó eredményét Kelet-Magyarországon hozta, a Dunától nyugatra egy helyen, Dél-Somogyban volt kifejezetten erős – de így is csak 14 százalékot ért el országosan, csupán négy körzetben győzve. Budapest és az agglomeráció nála is fehér folt – nem véletlenül érvelt helyezése után azzal, hogy ő vidéken erősebb, márpedig szerinte ha ellenzéki választást lehet is a fővárosból nyerni, országgyűlésit csak vidékről.

Igaz, vidéken nem sikerült igazolnia, hogy a Jobbik kétségkívül a legerősebb: szűkebb választókörzetében történetesen épp Dobrev nyert, és Borsod 3-ban – a fővárostól távolabb az egyetlen helyen – Karácsony győzött.

A hőtérképen az egyetlen igazán láthatatlan ember Fekete-Győr András. Az ő térképe a legegyenletesebb, ez azonban a támogatás általános hiányát jelzi az ő esetében. Nincs egyetlen stabil régiója sem – mint Jakabnak Északkelet-Magyarország, Karácsonynak a főváros, Márki-Zaynak Csongrád-Csanád megye – még ott is alulmaradt, ahol a Momentum jól szerepelt.

A pártelnök joggal ambivalens, 52 jelöltjéből 15 nyert, Hajnal Miklós és Orosz Anna kiemelkedő eredménnyel, amihez képest a miniszterelnöki helyezésen elért 3,5 százalék még akkor is kevés, ha egyébként nem számolt azzal, hogy bejut az első fordulóba. Ez az alkupozícióját is gyengítheti, hiszen viszonylag keveset adhat hozzá ahhoz, akit támogatna a második fordulóban, még ha választói pontosan követik is utasításait. Azt még nem döntötte el sem ő, sem a párt, hogy ez a támogatott Márki-Zay vagy Karácsony lesz, az bizonyos, hogy nem Dobrev.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!