633 ezren szavaztak összesen az ellenzéki előválasztáson

2021. szeptember 29. – 07:50

frissítve

633 ezren szavaztak összesen az ellenzéki előválasztáson
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Előválasztási Bizottság közzétette az ellenzéki előválasztás összesített szavazatszámait. Ebből kiderül, hogy az első fordulóban összesen 633 811 szavazatot adtak le, vagyis tegnap 59  197 voks érkezett. Ebből online 25 005, míg személyesen 34 192 szavazat érkezett. Az összes voksolónak 19 százaléka szavazott online.

Mi következik most?

Valószínűleg még ma kiderül, hogy kik lettek a 106 egyéni választókerület nyertesei, vagyis kik fogják megvívni csatájukat a Fidesz jelöltjeivel szemben a 2022-es országgyűlési választáson. A miniszterelnök-jelölti választásnak pedig akkor lesz vége, ha valaki eléri az 50 százalékot, erre azonban kevés az esély, az első két vagy három helyezett minden bizonnyal a második fordulóban folytatja. Erről itt olvashat részletesebben.

Még ma megszámlálják az előválasztás szavazatait, húsz különböző helyszínen párhuzamosan. Reggel 9 órától előbb betanítják a számlálóbiztosokat, akik ezt követően kezdik meg a számlálást, 10 órától. Választókerületenként haladnak a számolással, a megyei számlálók megyénként párhuzamosan, az alacsonyabb sorszámú választókerületektől a magasabbak felé haladnak. Amikor egy választókerület valamennyi urnája megszámolásra került, akkor az Országos Előválasztási Bizottság megállapítja a választókerületben született eredményt.

Az első eredmények kora délután várhatóak.

Az OEVB óránként egyszer közzéteszi az előző tájékoztató óta megszületett eredményeket Facebook-élő videóban, mi pedig folyamatosan beszámolunk róluk, percről percre frissülő cikkben mutatjuk olvashatnak a folyamatról a Telexen.

Ahogy haladunk előre, úgy lesz egyre több adat a miniszterelnök-jelölti előválasztás eredményére vonatkozóan is.

Milyen adatokat tesznek közzé?

Az eredmények a következő adatokat fogják tartalmazni:

  • összes résztvevő
  • összes személyesen résztvevő
  • összes online résztvevő
  • összes érvényes szavazat
  • összes személyes érvényes szavazat
  • összes személyes érvénytelen szavazat
  • a képviselőjelöltekre leadott összes szavazat és ezek százalékos aránya az összes érvényes szavazathoz képest
  • a képviselőjelöltekre leadott személyes szavazatok és ezek százalékos aránya az összes érvényes személyes szavazathoz képest
  • a képviselőjelöltekre leadott online szavazatok és ezek százalékos aránya az összes online szavazathoz képest
  • a választókerületben a miniszterelnök-jelöltekre leadott összes szavazat és ezek százalékos aránya az összes érvényes szavazathoz képest
  • a választókerületben a miniszterelnök-jelöltekre leadott személyes szavazatok és ezek százalékos aránya az összes érvényes személyes szavazathoz képest
  • a választókerületben a miniszterelnök-jelöltekre leadott online szavazatok és ezek százalékos aránya az összes online szavazathoz képest

A nap végén a legvégére maradó választókerületek, valamint a miniszterelnök-jelölti választás végeredményét egy közös sajtótájékoztatón jelenti majd be az OEVB.

Szerda este élőben értékeljük az előválasztás eredményeit

Közelebb került az ellenzék a kormányváltáshoz, vagy távolodott tőle? Milyen eredmények születtek a csatatérkörzetekben? Hogyan alakult a pártok versenye? Ki bukott, ki reménykedhet és ki örülhet a miniszterelnök-jelöltek közül? Mire számíthatunk a második fordulóban?

Ezekről a kérdésekről fogunk beszélgetni este 20:00-tól a Telex élő eredményértékelő műsorában, amelyet a Telexen, a Youtube-csatornánkon és a Facebookon is közvetíteni fogunk.

Vendégek:
Dull Szabolcs – főszerkesztő, Telex.hu
Czeglédy Csaba – képviselőjelölt, DK
Ungár Péter – képviselőjelölt, LMP
Török Gábor – politológus

Műsorvezető: Fábián Tamás – újságíró, Telex.hu

Az esemény linkje itt található.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!