Fekete-Győr: Dobrev nem a megújulás embere, királycsinálók lehetünk

2021. szeptember 29. – 21:38

frissítve

Fekete-Győr: Dobrev nem a megújulás embere, királycsinálók lehetünk
Fekete-Győr András a Momentum eredményváró rendezvényén 2021. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ambivalensek az érzéseim” – mondta az ellenzéki előválasztással kapcsolatban Fekete-Győr András a Telexnek. A Momentum elnöke elismerte, célja volt, hogy miniszterelnök-jelöltként jusson be a második fordulóba, ami nem sikerült, ugyanakkor sokat vár a párt egyéni jelöltjeitől, mert tőlük várják a magyar parlament és általában a politika megújítását.

„Dobrev Klára nem jelenti a megújítást” – mondta Fekete-Győr szerda este, amikor a választókerületek 18 százalékának eredményei alapján a DK-s politikus látszott a befutónak. „A második fordulóban így döntés előtt áll a Momentum, hogy kivel képzeljük el az új Magyarország első ciklusát. Olyan személlyel, aki a Momentum újító programját a magáévá tudja tenni. Ez nem Dobrev Klára.”

Fekete-Győr szerint így a Momentum királycsináló lehet. A második fordulóban ugyanis döntő lehet, hogy a párt ki mögé áll be, biztosítva hozzá a Momentum kapacitásait.

A jelenlegi állás szerint a második fordulóra Dobrev mellett Karácsony Gergely főpolgármesternek és mögötte Márki-Zay Péternek, Hódmezővásárhely polgármesterének van esélye. (A harmadiknak el kell érnie a 15 százalékot ahhoz, hogy bejusson a második fordulóba.)

A Momentum elnöke szerint az lenne az ideális, ha a második fordulóra egy-egy jelölt állna ki – azaz, ha az eredmények alapján ez aktuális, a második és a harmadik jelölt megegyezne a másik javára a visszalépésről. Ebben az egyezkedésben szerinte a Momentumnak már lehet szerepe, nem csak abban, hogy a két jelölt esetleges döntését kívülről megvárva foglaljon állást.

Egyik jelölt sem áll távol tőle kettejük közül, a kérdés azonban az, hogy „melyik az a jelölt, akivel a korrupciómentes kormányzás, az oktatási rendszerváltás és az új, zöld, fenntartható gazdaságpolitika megvalósítható”.

Elnök marad Fekete-Győr

Fekete-Győr szerint az ötödik hely nem teszi indokolttá, hogy lemondjon a párt vezetéséről. „A pártelnökség más, mint a miniszterelnök-jelöltség” – mondta, elismerve, hogy a második forduló cél volt, ám ezt nem sikerült elérni.

„Sokan mondták, hogy fiatal vagyok, ezt a kritikát elfogadom. Hosszútávfutásra jöttünk, sok időnk van még a politikában.”

Ezzel együtt szerinte „jól sikerült a képviselet, még ha nem is volt ez most szavazatokra váltható”. Fekete-Győr szerint nem sikerült ledolgozniuk azt a hátrányt, ami a többi jelölttel szemben megvolt: „Színpadot kellett ácsolni magam alá. A főpolgármester alatt volt a főpolgármesteri hivatal, az EU parlamenti alelnöke alatt az EU, a frakcióvezető alatt a frakció, a megyei jogú város vezetője alatt a megyei jogú város” – mondta Karácsonyra, Dobrevre, Jakabra és Márki-Zayra utalva. „Nekünk színpadot kellett csinálnunk, hogy meghalljanak, ezt a színpadot nem sikerült teljesen megépíteni” – mondta a pártelnök.

A Partizán-interjú kudarc, Tóth Csaba száműzése siker

Elismerte, hogy ha egy elemet kellene kiemelni a kevésbé sikeres részek közül, akkor az a Partizánnak adott interjúja lenne. A miniszterelnök-jelölti vitákat már jónak érezte, ám azok későn jöttek ahhoz, hogy már most megépítsék „a kormányzóképességet és az esélyességet”.
„Arra azonban jó volt, hogy hosszú távon engem egy magasabb polcra helyezzenek” – értékelte a kampányt.

A párt egyik nagy sikerének Zuglót érzi, ahol Hadházy Ákost támogatták, és sikerült elérni, hogy az MSZP-s Tóth Csaba végül kiszállt a versenyből. Őt a jelenleg független parlamenti képviselő Hadházy egy közvetetten kezelése alá tartozó, több százmilliós ingatlannal hozott kellemetlen helyzetbe. Fekete-Győr szerint nagy siker, hogy Tóthot „száműzték a magyar közéletből”. „Jó volt meglátni, hogy az élet kárpótol minket.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!