Fekete-Győr András: Az összeredmény oké, bizalmi szavazás viszont lehet

Legfontosabb

2021. október 1. – 13:00

frissítve

Fekete-Győr András: Az összeredmény oké, bizalmi szavazás viszont lehet
Fekete-Győr András – Fotó: Bődey Jánor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az előválasztáson az volt a prioritás, hogy minél több jelölt legyen, ebből a szempontból közepes teljesítményt nyújtott a Momentum, ami „oké eredmény, rendben van” – értékelte a párt választási teljesítményét Fekete-Győr András pártelnök egy budapesti háttérbeszélgetésen. Saját, miniszterelnök-jelölti célkitűzése viszont „nagyon nem sikerült”, mondta. Elképzelhető, hogy bizalmi szavazást kér majd a küldöttgyűléstől.

Az 54 körzetből, amiben elindult a párt, 10 alatti elnyerése lett volna a kudarc, 20 fölötti a siker. A realizálódott 15 megnyert körzet tehát ezek – és a matematikai logika – szerint közepes eredmény. Ráadásul a párt úgy számol, hogy ebből a 15 körzetből 5 biztosan mandátumra váltható- hangzott el a beszélgetésen.

A „biztosan mandátumra váltható” fogalomkör az ötpárti előzetes esélyszámításokon kialakult A-B-C-D-E kategóriából az A-B-t jelenti, ami a szinte biztosan és a valószínűleg az országgyűlési választáson nyerhető körzeteket takarja. (A C a billegő, a D-E az esélytelen körzet. Budapesten minden választókörzet A vagy B.) Ezek alapján a pártelnök szerint a Momentumnak 15-20 mandátum elnyerésére lesz lehetősége a 2022-es választásokon.

A miniszterelnök-jelölti versengésben elért utolsó, ötödik hely, a szavazatok 3,4 százaléka viszont a választás negatív része volt – mondta Fekete-Győr. Kiderült, hogy az emberek a tapasztalatra, kormányzóképességre, illetve ezek látszatára szavaztak, így a Momentum támogatói a párt sejtése szerint inkább szavaztak Karácsony Gergelyre és Márki-Zay Péterre.

A kérdésre, hogy a miniszterelnök-jelölti kudarc miatt lemond-e, Fekete-Győr a következő lehetőségeket vázolta:

  • lemondhatna, megfutamodhatna a felelősség elől – de a lemondás szerinte ilyen esetben a gyávák útja,
  • a küldöttgyűlés dönthet úgy, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be ellene – de ezt nem tartja valószínűnek,
  • ő maga is kérhet bizalmi szavazást a küldöttgyűléstől – erre szükség lehet, ez lehetséges szcenárió szerinte.

Mint közölte, az előválasztás előtt úgy döntöttek, hogy olyan miniszterelnök-jelölt kell, aki nem párton kívülről érkezik, a célkitűzés pedig az volt, hogy a Momentum jelöltje legyen ott a vitában, érjen el jó eredményt, azaz jusson be a 2. fordulóba. Ez nagyon nem sikerült, ismerte el Fekete-Győr.

De mivel nem az volt az elsődleges cél, hogy megnyerjék a miniszterelnök-jelölti versenyt, hanem az, hogy minél több mandátumot érjenek el, így az eredmény összességében Fekete-Győr szerint nem indokolja, hogy lemondjon. De ha ezt a tagság máshogy gondolja, akkor elfogadja, tette hozzá. Elmondta: az utolsó helyet inkább személyes kudarcként éli meg, de aki nem tud felállni ebből, nem alkalmas politikusnak.

Az előválasztás második fordulójával kapcsolatban elhangzott, hogy Karácsony Gergellyel és Márki-Zay Péterrel is tárgyalni fognak a támogatás feltételeiről. Azt, hogy mit kérnek majd pontosan a jelöltektől cserébe, a pénteki nap folyamán rakják össze. Dobrev Klárával kapcsolatban elhangzott: vele nem számolnak azután, hogy Karácsony és Márki-Zay kiegyezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!