Állami Számvevőszék: A Jobbik a saját tagságát is megtévesztette a gazdálkodásával

2020. december 18. – 16:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint saját tagságát és a közvéleményt is megtévesztette a Jobbik Magyarországért Mozgalom, mivel a párt gazdálkodása 2017-ben és 2018-ban sem volt átlátható és elszámoltatható – írja az ÁSZ pénteki közleménye.

Az ÁSZ szerint a Jobbik 2017-2018-ban több mint 1,4 milliárd forint közpénzt kapott, de a párt 2017-es és 2018-es pénzügyi kimutatása sem mutat megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról. A most lezárt ellenőrzésük alapján a gazdálkodási szabálytalanságok 2005 óta jelen vannak a párt gazdálkodásában.

A Jobbik 2017-ben 475,8 millió forint, 2018-ban pedig 961,4 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült, az ÁSZ szerint a párt ebben a két évben nem igazolta a könyvelésében szereplő adatok valódiságát, „továbbá a 2018-ban magánszemélyektől kapott mintegy 161 millió forint adomány átlátható nyilvántartásának feltételeit nem teremtette meg” – írja a közlemény.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője reagál a miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 14-én – Fotó: Illyés Tibor/MTI
Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője reagál a miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 14-én – Fotó: Illyés Tibor/MTI

Azt is állítják, hogy a pénzügyi kimutatásokat nem terjesztették a párt szélesebb tagságát képviselő kongresszus elé, így a Jobbik a gazdálkodásának áttekinthetőségét és ellenőrizhetőségét a saját tagsága számára sem biztosította. Az ÁSZ az általa feltárt szabálytalanságok kijavítására 11 javaslatot fogalmazott meg a párt elnökének, akinek ezek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

A számvevőszék törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának törvényességét. Az ÁSZ feladata, hogy a közpénzekből működő pártok átlátható és elszámoltatható gazdálkodását minősítse.

Frissítés (2020. 12. 19.): A Jobbik az alábbi választ küldte az ÁSZ megállapításával kapcsolatos kérdésünkre.

„Megalapozatlan az Állami Számvevőszék azon állítása, mely szerint a Jobbik nem biztosította a részre nyújtott adományok átlátható nyilvántartását. A valóság ezzel szemben az, hogy a párt minden egyes adományt az adományozó nevével és az adomány pontos összegével rögzítette a könyvelésében és ennek ellenkezőjére vonatkozóan a jelentésben sem szerepel semmilyen konkrét bizonyíték. Vélhetően ezért ezen állítás a jelentés 13. oldalán szerelő megállapítások részébe már be sem került.”

A Jobbik azt is fontosnak tartja megjegyezni, hogy az ÁSZ vizsgálata folyamán – a korábbi, a jogállamisággal összhangban lévő gyakorlattól eltérően – jelenleg hiánypótlásra nincs lehetőség, így, ha az adatok beküldésére szolgáló rövid határidő alatt bármely dokumentum kimarad a feltöltésből, azt az Állami Számvevőszék a való tényekkel szemben úgy kezeli, mintha nem is létezne és megállapítást tesz.

„Nem megalapozott az Állami Számvevőszék azon állítása sem, hogy a Jobbik nem biztosította gazdálkodásának átláthatóságát. A párt gazdálkodásának átláthatóságát ugyanis nem csupán az biztosítja, hogy a párt a kongresszusa elé terjeszti a párttörvény szerinti beszámolót. A Jobbik a 2017-2018-as években több alkalommal is tájékoztatta gazdálkodásáról a párt Felügyelőbizottságát, Számvizsgáló Bizottságát, Országos Választmányát, illetve a Kongresszust is. A párttörvény szerinti beszámolót ezen túl a Jobbik a honlapján és a Hivatalos Értesítőben is megjelenítette a törvényi határidőn belül.”

A Jobbik szerint a probléma alapja az, amit az Állami Számvevőszék korábban minden jelentésében feltüntetett: „a párttörvény 1. sz. melléklete szerinti beszámoló minta a számviteli törvény rendelkezéseivel nem harmonizál, nem felel meg sem a mérleg, sem az eredmény-kimutatás követelményeinek. A beszámoló mintához magyarázatot, útmutatót nem készítettek a jogalkotók, így ennek kitöltése pártonként – kialakított számviteli politikájuknak megfelelően – eltérő lehet. A hiányosságok miatt az ÁSZ évek óta javasolja a kormánynak jelentéseiben a párttörvény módosítását, valamint az illetékes miniszternek azt, hogy: ”Kezdeményezze a pártfinanszírozás átláthatóságának, a pártok elszámoltathatóságának fokozott érvényesítése érdekében a párttörvény módosítását, figyelemmel a pártok számviteli nyilvántartási és beszámolási rendszerét érintő ellentmondások feloldására, amelyek a párttörvény és a Számv. tv. között évek óta fennállnak.„

”A problémákat az elmúlt 10 évben sem orvosolták, így azok továbbra is fennállnak és lehetőséget adnak arra, hogy a pártok működését vizsgálva az Állami Számvevőszék észrevételeket, megállapításokat tegyen. A Jobbik szerint ezért hasznos lenne, ha az ÁSZ végre ismét felvállalná ezen probléma felvetését, és akár szabályozási javaslatot is tenne a kormánynak, amely alapján – az egyesületekhez hasonlóan – a pártok gazdálkodására is mindenben a Számviteli Törvény előírásai vonatkoznának. Ezzel érdemben segíthetné a pártok gazdálkodásának átláthatóságát és elejét vehetné a törvényi ellentmondásokból következő értelmezési vitáknak és a szükségtelen megállapításoknak, bírságoknak” – írta megkeresésünkre a Jobbik.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!