Nem engedte el az Emmi az ATV-be Demeter Szilárdot

2020. november 30. – 20:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába jött volna, végül nem szerepelhetett az ATV Egyenes beszéd című műsorában Demeter Szilárd PIM-főigazgató. Az ATV hétfő esti adásában Rónai Egon műsorvezető beszélt (az Egyenes Beszéd után később a Csattban is) arról, hogy hívták Demetert, és jött is volna, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ezt megtiltotta neki.

Szombaton jelent meg az Origón Demeter Szilárd véleménycikke, amelyben Európáról Soros György gázkamrájaként írt, Sorosról pedig liberális führerként beszélt, majd a náci táborokban meggyilkolt zsidókhoz hasonlította Lengyelországot és Magyarországot.

A cikket óriási felháborodás fogadta, elítélte többek között a Magyar Zsidó Hitközség és Köves Slomó, a budapesti amerikai és izraeli nagykövetség, illetve Demeter saját munkatársai is elhatárolódtak tőle, Kepes András pedig Demeter személye miatt mondta le az új könyvbemutatóját. Demeter utólag visszavonta a véleményét – bármit is jelentsen ez –, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a kormányhoz szorosan kötődő Origo egész egyszerűen eltüntette a cikket a felületéről bármilyen külön tájékoztatás nélkül. Emellett Demeter törölte a Facebook-oldalát is, a budavári önkormányzat pedig felbontotta a szerződését a Petőfi Irodalmi Múzeummal, amelynek Demeter az igazgatója.

Hiába követeli több köz- és politikai szereplő (Karácsony Gergely Orbán szégyeneként hivatkozott rá) is Demeter azonnali lemondását, a hétfői parlamenti ülésen kiderült, hogy Demetert nem meneszti a kormány. Varga Mihály azzal védte Demetert, hogy

visszavonta az írását, sőt, a Facebook-oldalát is törölte. Azt írta, hogy amit írt, az sértheti az áldozatok emlékét, tehát elismerte a hibáját.

Az, hogy az Emmi nem engedi Demetert nyilatkozni úgy különösen érdekes, hogy a publikációjának híre bejárta a komplett világsajtót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!