Plakátok kiragasztásával és online petícióval is tiltakoznak Demeter Szilárd hitlerezős cikke ellen

2020. november 30. – 09:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezres petícióval, mások a Petőfi Irodalmi Múzeum előtti demonstrációval tiltakoznak Demeter Szilárd szombati, Európa helyzetét a holokauszttal párhuzamba vonó cikke ellen.

Demeter Szilárd kormánybiztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója szombaton egy azóta visszavont publicisztikában írt arról, hogy „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátja” vagy hogy „Európa Soros György gázkamrája”. Az írás a zsidó közösségekben is kiverte a biztosítékot, az izraeli nagykövetség pedig szintén elítélte Demeter holokausztra tett utalásait.

Hétfő reggel háromnegyed hat körül néhányan a PIM előtt is összegyűltek demonstrálni, hogy kiragasszák a múzeumra Pilinszky János Költemény című versét, illetve Esterházy Péter A baj című kiállításmegnyitó beszédének utolsó két szakaszát, egy nagy lepedőre festve. Olvasónk arról számolt be, a múzeum portása

„szólt, hogy mivel műemlékről van szó, nem tehetünk rá semmit. Ezután a Pilinszky-szöveg példányait a bejárat elé, a járdára kezdtük ragasztani – ekkor azt mondták, a díszburkolat a homlokzat előtt végig hozzájuk tartozik (?), ezért arra kértek, oda se rakjuk ki.”

A plakátok végül a főbejárattal szembe, az utca másik oldalára kerültek ki.

Plakát a PIM-mel szemben. – Fotó: Olvasónk / Telex
Plakát a PIM-mel szemben. – Fotó: Olvasónk / Telex

A gyülekezési tilalom miatt a cikk elleni tiltakozások az online térben is megjelentek, a Demeter cikkét elutasító petíció már 7 ezer aláírónál tart, a listán szerepel például Dés László, Gálvölgyi János vagy Geszti Péter neve is. Áprily Lajos jogutódja és hagyatékának kezelője, Péterfy Sarolt pedig arról írt Facebookon, hogy a zsidótörvények miatt nyugdíjba vonuló költő hagyatékát kezelő múzeum igazgatójának,

„Demeter Szilárdnak a Holokausztot relativizáló írása méltatlan volt a kiemelkedő szakmai színvonalon működő, a magyar kulturális életben pótolhatatlan szerepet betöltő, sokoldalú intézményhez, az ott felhalmozott felbecsülhetetlen értékű hagyatékokhoz.”

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter eközben Kolozsváron járt az RMDSZ mellett kampányolni. A Transindex megkérdezte őt, nem gondolja-e úgy, hogy Demeternek le kéne mondania. A miniszter erre azt mondta, „ha a politikusok nem maradnak higgadtak, akkor ne csodálkozzunk, ha a kultúrszereplők sem”:

„Most, amikor Európában komoly viták vannak, akkor higgadtságra lenne szükség, de ha a politikusok nem tanúsítják ezt a higgadtságot – gondoljunk arra összehasonlításként, amit az Európai Néppárt elnöke korábban a magyar miniszterelnökről mondott - akkor nehéz ezt a nem politikus kultúrszereplőktől elvárni. Én általánosságban azt tudom mondani, hogy higgadtságra, mértéktartásra és kompromisszumkeresésre van szükség, ha a jelenlegi európai problémákat meg szeretnénk oldani.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!