Kepes András lemondta PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt

2020. november 30. – 16:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kepes András író, műsorvezető a Facebook-oldalán jelentette be, hogy nem tartja meg legújabb könyvének december 1-i bemutatóját, melyet a Demeter Szilárd által vezetett Petőfi Irodalmi Múzeumban rendeztek volna.

Úgy fogalmazott, megtisztelő lett volna számára „a magyar irodalom szentélyében” beszélgetni új könyvéről, de „az intézmény főigazgatójának a sajtóban széles körben ismertetett, elfogadhatatlan írása miatt” úgy döntött, lemondja a könyvbemutatót.

Bejegyzésében azt írta,

„A gyűlölködő gondolat veszélyesebb vírus, mint a járvány. A Covid-19 ellen lehet maszkkal, vakcinával, távolságtartással védekezni. A kulturálatlan, kirekesztő embertelenség ellen csak tiltakozással és távolságtartással lehet.”

Demeter Szilárd szombati véleménycikkében többek között olyan mondatok szerepeltek, mint hogy „Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz”, vagy például az, hogy „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai”.

A kormánybiztos vasárnap „visszavonta” a véleménycikket és törölte Facebook-oldalát. Az írás a zsidó közösségekben is kiverte a biztosítékot, számtalan közéleti szereplő felszólalt ellene Karácsony Gergelytől Bajnai Gordonig, ezenkívül az izraeli és az amerikai nagykövetség is elítélte a cikket, amiről több külföldi sajtóorgánum is beszámolt. Mindezek ellenére Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn a parlamentben kijelentette, hogy nem szándékoznak meneszteni Demeter Szilárdot. Az ügyet ebben a cikkünkben foglaltuk össze, a kormánymegbízott esetleges motivációiról pedig itt írtunk.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass