Elhatárolódnak Demeter Szilárdtól a munkatársai

2020. november 30. – 17:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársai a Facebookon jelentették be hetvenöten, hogy elhatárolódnak Demeter Szilárd nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától.

Mint írják, intézményük a magyar kultúra iránt elkötelezett és nem részese az aktuálpolitikai diskurzusnak. Mivel a múzeumi munkában kiemelten fontos a szakmai folytonosság, csak évek, évtizedek alatt lehet szert tenni arra a tudásra, amely a gyűjtemény szakszerű megőrzéséhez, feldolgozásához és bemutatásához kell, ezért a helyükön maradnak, és végezik feladatunkat, tették hozzá.

Ugyanakkor közölték: intézményeik tekintélye, szakmai hitelessége, a munkatársak morális tartása miatt nyilvánosan is hangot kellett adniuk véleményüknek.

A 444.hu idéz egy olyan levelet is, amit Demeter állítólag a munkatársainak írt magyarázatként. A lap által hosszan idézett levélben Demeter többek között azt írja, hogy

a liberális multikulturális utópia is éppen annyira veszélyes, mint a nácizmus és kommunizmus volt.

Több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője váratlanul írt egy nagyon durva, holokausztrelativizáló esszét Soros Györgyről, majd az erőteljes ellenzéki, civil és nemzetközi felháborodás után – szintén váratlanul – visszavonta azt. A visszavonásról szóló közleményében Demeter valójában nem kért bocsánatot, csupán azt írta:

„Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom. A Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltott három napra, onnan nem tudom törölni a posztot, tehát a Facebook-oldalamat törlöm. Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. A közeljövőben ehhez tartom magam.”

A kormánybiztos a publicisztikában arról írt, hogy „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátja” vagy hogy „Európa Soros György gázkamrája”.

Az írás a zsidó közösségekben is kiverte a biztosítékot, az izraeli és az amerikai nagykövetség pedig szintén elítélte Demeter holokausztra tett utalásait. Civilek és közéleti szereplők, valamint a PIM korábbi és jelenlegi kutatói eközben több ezres petícióval, mások a Petőfi Irodalmi Múzeum előtti demonstrációval tiltakoztak a kormánybiztos gondolatmenete ellen.

Hétfő délután az is kiderült Varga Mihály parlamenti felszólalásából, hogy a kormány nem meneszti Demeter Szilárdot. A pénzügyminiszter szerint a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója elismerte a hibáját, visszavonta, törölte írását.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!