Térképen mutatjuk, hol verte meg a Tisza Párt a Fidesz-KDNP-t

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz–KDNP kapta a legtöbb szavazatot az Európai Parlamenti választásokon, 14 százalékponttal többet, mint a második helyezett Tisza Párt. Viszont az már a korábbi elemzéseinkből kiderült, hogy Magyar Péterék pont ott voltak a legerősebbek, ahol a Fidesz-KDNP a legnagyobb relatív csökkenését könyvelte el.

Ez alapján megállapítható, hogy a Tisza Párt nem csak a baloldal belügye, biztosan szavaztak olyanok is a Tisza listájára, akik korábban a kormánypártokat támogatták.

Ráadásul nem egy, hanem rögtön 60 olyan település is van, ahol a Tisza Párt jobb eredményt ért el, mint a Fidesz-KDNP.

Ezek között találunk olyan megyei jogú városokat, amelyek soha nem számítottak kormánypárti fellegvárnak, mint például Szeged, Szolnok és Nyíregyháza. Szolnokon ráadásul hajszálnyival, de kikapott a fideszes polgármester, Szalay Ferenc, és a Tisza is majdnem három százalékponttal jobban szerepelt listán, mint a Fidesz.

A pontosabb, településszintű eredmények a térképen, a pontokra kattintva megtekinthetők.

Mindezek mellett minden településnagyság kategóriában található olyan, ahol a Tisza több szavazatot kapott, mint a Fidesz. Ezek a fővárosi agglomerációban, a Balaton partján és Borsod megyében találhatók a leginkább.

Az első kettő kategóriát a fiatal családosok magas aránya magyarázhatja, akik a Tisza támogatottságában – minden felmérés és a társadalmi térszerkezet alapján – felülreprezentáltak. A Tisza Párt Borsod megyei nagy arányú támogatottságát az magyarázhatja, hogy sikerült megjelenniük a Jobbik összeomlása nyomán keletkezett politikai vákuumban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!