A megyei jogú városokban lett legerősebb a Tisza Párt

A megyei jogú városokban lett legerősebb a Tisza Párt
Magyar Péter a Tisza Párt eredményváróján – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Aligha van ma olyan párt Európában, amely olyan erősen tudta berúgni a motort frissen alapított politikai szervezetként, mint a közel 30 százalékos listás szavazatarányt elérő Tisza Párt. Viszont ahhoz, hogy jobban megértsük, kik pontosan ennek az új szereplőnek a támogatói, érdemes térképen is megvizsgálni, hol a legerősebb Magyar Péter támogatottsága. Megmutatjuk, hol van a Tisza forrásvidéke.

Egy korábbi elemzésünkben már részleteztük a Fidesz támogatottságának visszaszorulását, ezzel pedig összefügg az, hogy a Tisza melyik településkategóriában vált a legnépszerűbbé. Pont ott, ahol a Fidesz a legsúlyosabb relatív népszerűség-csökkenést volt kénytelen elkönyvelni. Ez a megyei jogú városok és más, 20 ezer főnél népesebb nagyobb városok világa. Előbbieknél már 35 százalék felett tetőzött a Tisza, de nem sokkal maradtak el a nagyobb, nem megyei jogú városok sem. Nyíregyházán, Szolnokon és Szegeden meg is verte listán Magyar Péter a Fideszt, de így történt Dunakeszin, Gyömrőn, Veresegyházon, Jászberényben, Budaörsön, Dunaharasztiban vagy éppen Szigetszentmiklóson is.

Ugyanakkor a Tisza még az ezer főnél alacsonyabb településkategóriában is minden ötödik választót maga mellé tudta állítani.

Tehát a Tisza a várakozásokkal ellentétben nem Budapesten érte el a legjobb EP-listás eredményét. Mindeközben a kerületi eredményeket vizsgálva sem találunk semmi érdemleges szabályszerűséget vagy könnyen kiolvasható mintázatot. 35 százalék felett vannak masszívan ellenzéki kerületekben; Zuglóban (XIV. kerület), Ferencvárosban (IX. kerület), Angyalföldön (XIII. kerület), de túlszárnyalták saját fővárosi számaikat Soroksáron (XXIII. kerület) is.

Megyei bontásban szintén az átlag feletti támogatottságot tudott felmutatni a párt egy sor nem igazán fideszes erősségnek számító megyében, mint amilyen Pest , Komárom-Esztergom és Csongrád megyék, ugyanakkor meglepően erősek Hajdú-Biharban is. Szintén szembeötlő, hogy mennyire népszerű Magyar Péter a budapesti agglomerációban és a Balaton térségében is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!