Az ellenzék a „béke garanciájaként” hirdeti a képviselő-jelöltjeit, a Fideszét pedig „Putyin csatlósaiként”

2022. február 28. – 15:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Háború dúl a szomszédban, és aki bármennyire is követi a magyar politikusokat, annak bizonyára feltűnt, hogy egyik pillanatról a másikra ez is egy kampánytéma lett.

A fideszes politikusok és kormánypárti médiumok például azt állítják Márki-Zay Péter ellenzéki kormányfőjelöltről, és a „baloldalról”, hogy magyar katonákat akar Ukrajnába küldeni, és háborús konfliktusba sodorná Magyarországot. Az ellenzék meg Orbán Viktort Putyin „trójai falovának”, „kitartottjának”, a „Nyugat árulójának” nevezi, mivel Putyint bíráló megjegyzéseket nem fogalmaz meg a magyar miniszterelnök, a választásokon pedig szerintük az emberek Putyin vagy a Nyugat között döntenek majd.

Ezt a narratívát követi az ellenzék legújabb fizetett hirdetése is, ami szembejön az emberekkel a Facebookon:

Eszerint az ellenzék jelöltje „a béke garanciája”, a kormánypártok jelöltje pedig „Putyin csatlósa”.

Megkérdeztük az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetséget, hogy mindezzel pontosan mire gondoltak.

Válaszukban azt írták, „értelemszerűen leginkább Magyarország békéjére gondolunk, de az ukrajnai orosz agressziót, és főként az ide vezető utat, leginkább Magyarország Oroszországgal és Ukrajnával kapcsolatos külpolitikáját látva Európa békéje is függ attól, hogy Magyarországon milyen politikai pártok vannak kormányon”. A Fidesz országgyűlési képviselői pedig mindenről úgy szavaznak, „ahogy és amit Orbán Viktor előír nekik”. Orbán szerintük „nyilvánvalóan Vlagyimir Putyin csatlósaként viselkedett”, és a „fideszes megmondóemberek, Orbán barátai, a közmédia a kormány iránymutatásai szerint még ma is konkrét orosz propagandát folytat, ami immár az EU szankcióiba ütköző cselekmény. A magyar külügyminiszter, és a Fidesz valamennyi képviselője és jelöltje ott áll mögötte”.

Azt is írják, ha a Fidesz nyer a választásokon, akkor Orbán „oroszbarát csatlóspolitikája lesz az irányadó”, de az ellenzék meg a Nyugat és a NATO felé húz, és „ez szerintünk igenis a béke garanciája”.

Mivel több választókörzetből szembe jött egy ilyen hirdetést, azt is megkérdeztük, hogy mind a 106-ra készítettek-e ilyet, erre annyit válaszoltak, hogy nem.

Hogyan hat a háború a magyar választásokra? Hogyan értelmezik a szavazók a háborús helyzetet? Sikerül a kormánynak azt elhitetnie, hogy az ellenzék a háború pártján van? Vagy Márki-Zay Péterék narratívája lesz a döntő, miszerint Orbán a háborúzó Putyint szolgálja? Ebben a cikkben összeszedtük a tényezőket, amelyet a magyar választók gondolkodását befolyásolhatják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!