Március 15-ére kormányváltó nagygyűlést hirdetett meg Márki-Zay Péter

2022. február 17. – 16:01

frissítve

Március 15-ére kormányváltó nagygyűlést hirdetett meg Márki-Zay Péter
Forrás: Egységben Magyarországért / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Év-, sőt évtized-értékelőt ígért – noha a dátumokkal volt némi zavarban – Márki-Zay Péter, amelyben az összefogó hat párt és az ellenzéki miniszterelnök-jelölt által képviselt civilek elmúlt évtizedének legfőbb problémaköreiről, valamint az esetleges kormányváltás legfontosabb célkitűzéseiről, ígéreteiről kívánt számot adni.

A rendezvényt országértékelőnek és az ellenzéki szövetség programirányát ismertető, nagy eseménynek harangozták be. Ennek megfelelően a jelenleg legtámogatotabb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció színeiben Dobrev Klára volt miniszterelnök-jelölt, a Momentum részéről Donáth Anna pártelnök, az MSZP-ből Kunhalmi Ágnes társelnök, az LMP részéről Kánász-Nagy Máté társelnök, a Párbeszédből Karácsony Gergely társelnök, Budapest főpolgármestere, és a Jobbiktól Jakab Péter elnök is felszólalt Márki-Zayt megelőzően.

  • 12 évvel ezelőtt Márki-Zay maga is bizalmat szavazott a Fidesznek, mert bízott abban, hogy Orbán Viktor a megszerezett kétharmados felhatalmazással élni fog és nem visszaélni. A Fidesz bármit megtehetett volna, ami előre viszi az országot, de nem tette.
  • A Fidesz felsőbb köreiben párthűséggel, és nem teljesítménnyel lehet előre jutni és megvetik azokat, akik így lépnének előre. „Ez a Szájerek, Borkaik, és Kaleták beteges világa” – mondta, hozzátéve, hogy ezt szeretné leváltani április 3-án.
  • A súlyos korrupciós ügyek, és az erkölcsi hanyatlás gyanúja miatt tisztességes, keresztény, konzervatív ember már nem szavazhat tiszta szívvel a Fideszre.
  • Az oktatási rendszer és az egészségügyi ellátás lezüllesztése a miniszterelnök-jelölt szerint a legnagyobb bűn. A koronavírus áldozatairól megemlékezve azt is mondta: a világon egyetlen kormány sem tudott mindenkit meggyógyítani, de az is kétségtelen tény, hogy a világ 197 országából 196 jobban kezelte a járványt, mint Orbán Viktoré.
  • Orbán Viktor gazdaságpolitikája a gyenge forintra és az olcsó munkaerőre épül, a gazdasági teljesítményt pedig a korrupció tovább rontja.
  • Az Orbán-kormány korruptsága miatt akár 15 ezer milliárd forint kifizetését is visszatarthatja az Unió.
  • „A régi, korrupt világot most Orbán Viktor képviseli, itt az ideje az őszinteség korszakának” – fogalmazott Márki-Zay arról, hogy nem kíván változtatni kendőzetlen fogalmazási stílusán.
  • Márki-Zay legfőbb ígéretei között szerepelt: megszüntetik a dohánykereskedelem monopóliumát, visszaadják a megélhetésüket a vidéki kisboltoknak, határőrség felállításával és a Frontex segítségével védenék Magyarország határait, „az Orbán által betelepített tízezer migráns” átvilágításával kiutasítják a nemzetközileg körözött bűnözőket, eközben bőrszíne, világnézete vagy szexuális orientációja miatt senki sem szenvedhet hátrányt Magyarországon, felülvizsgálják és újratárgyalják a Belgrád-Budapest vasútvonal és a Paks2 szerződéseit, felülvizsgálják az illegális földszerződéseket, felszabadítják a médiát „az állami propaganda és a fideszes médiahatóság uralma alól”.
  • „Új alkotmányt adunk a nemzetnek, amelynek elfogadásáról a választópolgárok népszavazáson dönthetnek” – sorolta ígéretei között Márki-Zay Péter, egyúttal szavát adta arra is, hogy biztosítják a hatalmi ágak szétválasztását, a bíróságok, az önkormányzatok és a sajtó függetlenségét.

Beszéde végén Márki-Zay március 15-re kormányváltó nagygyűlést hirdetett. Arra kérte támogatóit, hogy a „sikeres előválasztás és népszavazási aláírásgyűjtés után, március 15-én csatlakozzanak hozzá a kormányt leváltani kívánó tömegek Budapesten, ünnepeljék együtt a magyar szabadság napját”

„Ha minden tisztességes kicsi feláll és csatlakozik hozzánk, akkor április 3-án elzavarhatjuk a korrupt zsarnokot”

Forrás: Egységben Magyarországért / Facebook
Forrás: Egységben Magyarországért / Facebook

Márki-Zay és az ellenzék országértékelője nem az első az idén, miközben ugyanis tavaly a járvány miatt rendre elmaradtak ezek a beszédek, alig egy hete például Gyurcsány Ferenc értékelte az elmúlt esztendőt, ami szerinte pocsék volt. Hétvégén pedig Orbán Viktor is évértékelőt tartott, aki Márki-Zay Pétert egy gombaszakértőhöz hasonlította, de szóba került az ellenzék, a járvány és gazdasági kérdések is. Videós összefoglalót itt találják a miniszterelnök évértékelőjének legerősebb mondataiból, a beszédet pedig részletesen elemeztük ebben a cikkünkben.

A szokásos „Csak felfelé!” szlogennel zárta beszédét az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

„Amikor elhatároztam, hogy élére állok ennek a változásnak, 4 éve Hódmezővásárhelyen, legkisebb fiam, az akkor kilencéves Palika kérdésére válaszolva fogalmaztam meg, hogy miért csinálom ezt az egészet. A kampány kezdetén Palika megkérdezte, hogy mi történik körülöttünk. Azt a hasonlatot mondtam neki, hogy valami olyan, mint amikor van egy nagy gyerek az osztályban, aki terrorizálja a többieket, elveszi az uzsonnájukat, és aki csak felszólal ellene, azt megveri. Édesapád most elhatározta, hogy feláll, és megmondja a nagy gyereknek, hogy ezt nem szabad. Lehet, hogy elbukom, lehet, hogy engem is megvernek. De az is lehet, hogy a többi kisgyerek is sorban feláll, és együtt elzavarjuk a rossz gyereket”

– mesélte a miniszterelnök-jelölt, aki szerint azért nyerhette meg annak idején az időközi polgármester-választást Hódmezővásárhelyen, mert „sorra felálltak a vásárhelyiek, és együtt leváltottuk a korrupt diktatúrát”. Márki-Zay azt mondta, az elmúlt négy évben folyamatosan azon dolgozik, hogy ugyanezt megcsinálják országosan is.

„Hogy a gyűlölet földjéből szeretetországot csináljunk. Hogy legyen végre Magyarország mindannyiunké!”

– fogalmazott, majd pedig arra hívta fel a vele szimpatizálókat, hogy a „sikeres előválasztás és népszavazási aláírásgyűjtés” után, március 15-én csatlakozzanak hozzá a kormányt leváltani kívánó tömegek Budapesten, ünnepeljék együtt a magyar szabadság napját, és mutassák meg ott, majd pedig április 3-án a választások napján is, hogy ők vannak többen.

„Ha minden tisztességes kicsi feláll, és csatlakozik hozzánk, akkor április 3-án elzavarhatjuk a korrupt zsarnokot”

– zárta beszédét Márki-Zay.

A kormányváltás érdekében az ellenzék közös listájára kell szavazni, minden más pártra leadott szavazat Orbánt tartja hatalomba, ahogyan az is, ha nem mennek el az emberek szavazni, mondta Márki-Zay. Az álellenzéki pártok jelöltjei százmilliós támogatással indulnak az egységes ellenzék megosztására, és a Fidesz segíti őket ebben.

Morális és gazdasági válság van, ez ellen lázad a város és a vidék, a tanárok és az egészségügyben dolgozók, a fiatal és az idős, jelentette ki. Az ellenzéki összefogás képes élére állni ennek. Bár voltak vitáik, az ellenzéki pártok megértették, hogy nem hagyhatják cserben a változást akaró magyarok millióit.

„Mindent meg kell tennünk azért, hogy hazánkat megszabadítsuk a mindent leuraló, végletekig korrupt hatalomtól, és ez csak szilárd egységben lehetséges.”

„Új alkotmányt adunk a nemzetnek, amelynek elfogadásáról a választópolgárok népszavazáson dönthetnek” – sorolta ígéretei között Márki-Zay Péter. A kormányfőjelölt szerint az ellenzéki pártok kormányra kerülve a fékek és ellensúlyok rendszerének helyreállításával biztosítják majd, hogy

Magyarországon soha többé ne lehessen kisiklatni a demokráciát, mint ahogy azt Orbán Viktor tette.

Ezért Márki-Zay a szavát adta arra is, hogy biztosítják a hatalmi ágak szétválasztását, a bíróságok, az önkormányzatok és a sajtó függetlenségét.

Márki-Zay Péter arra is ígértet tett, hogy felülvizsgálják és újratárgyalják a Belgrád–Budapest-vasútvonal és a Paks2 szerződéseit.

„Elszámoltatjuk a hazaárulókat, és ezentúl csak a magyar nemzeti érdekek mentén, kölcsönösen előnyös együttműködés keretében üzletelünk Kínával és Oroszországgal”

– mondta, azt is a felsorolásban említve, hogy kormányon felülvizsgálnák az illegális földszerződéseket, „a lopott pénzből vett és törvénytelenül használt földeket visszavesszük és újrapályáztatjuk, lehetőséget teremtve a biogazdaságoknak, mint amilyen a Fidesz által elpusztított Kishantos volt”.

Márki-Zay Péter szerint amennyiben az ellenzék kerül kormányre, „felszabadítják a médiát az állami propaganda és a fideszes médiahatóság uralma alól”. Sőt, az ígéretcunami sajtószabadságot érintő része úgy folytatódott:

Felszámoljuk az állami pénzekből fenntartott hazugsággyárakat, a sajtó által újra ellenőrizhető lesz a hatalom, átláthatósággal segítjük az újságírók tényfeltáró munkáját. A miniszterelnök ezentúl nem menekül a sajtó elől, és bátran kiáll egy tisztességes, nyílt vitára kihívójával

– fogalmazott. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint Orbán Viktor rendre elárulta nyugati, keresztény szövetségeseinket, ezért fontos kijelenteni, hogy a kormányváltás után Magyarország ismét az Európai Unió és a NATO megbízható tagja lesz, visszaszerzik szövetségesek bizalmát.

Megszüntetik a dohánykereskedelem monopóliumát, visszaadják a megélhetésüket a vidéki kisboltoknak, teret engednek a szabad versenynek – mondta. Jogbiztonságot és kiszámítható környezetet ígért mindenkinek. Az eddig multinacionális nagyvállalatoknak egyedi döntésekkel kiosztott 1000 milliárd forintból évente 450 milliárddal a magyar kis- és középvállalkozásokat fogják segíteni, hogy a nemzetközi versenyben is megállják a helyüket – sorolta tovább.

Az új kormány önálló határőrség felállításával és a Frontex segítségével megvédi Magyarország határait, megtartja a kerítést, és a Fidesz által betelepített sok tízezer migráns átvilágításával kiutasítja a nemzetközileg körözött bűnözőket, ígérte meg a kormányfőjelölt.

Forrás: Egységben Magyarországért / Facebook
Forrás: Egységben Magyarországért / Facebook

Márki-Zay Péter szerint ugyanakkor „a munkaerőhiányt nem migránsokkal, hanem a szakképzés megerősítésével és a külföldre távozott magyarok hazacsábításával kívánjuk megoldani”.

Arra is ígéretet tett, hogy kormányra kerülve komolyan vennék a törvény előtti egyenlőséget, fellépnének mindenfajta diszkrimináció ellen, a jövőben

bőrszíne, világnézete vagy szexuális orientációja miatt senki sem szenvedhet hátrányt Magyarországon.

Márki-Zay nagy büszkeséggel jelentette be az önálló parlamenti képviselet megteremtését, és megígérte, mindent megtesz a hazai cigányság felemelkedéséért.

Ahogy Hódmezővásárhelyen még a fideszesek is jól jártak a Fidesz leváltásával, úgy lesz jobb még a fideszeseknek is, ha leváltják áprilisban a kormányt, mondta. Nem akar változtatni a kendőzetlen őszinteségén. „A régi, korrupt világot most Orbán Viktor képviseli, itt az ideje az őszinteség korszakának.” Szerinte az országot csak őszinteséggel lehet megszabadítani a gyűlölettől.

Nem a személyes ambíciók vezetik, nem térhetett ki a feladat elől, százezrek látták meg benne a reményt.

„A sors és a Jóisten fogta meg a kezem és vezette lépteimet.”

Mindent el fog követni a győzelemért és az egység megőrzéséért, ezért kötött kompromisszumokat. Márki-Zay szerint minden eddiginél több esélyük van a kormányváltásra. Az egész magyarság érdeke, hogy ez megtörténjen. Olyan kormánynak kell következnie, amelyik nem hajbókol Putyin előtt, és a Nyugat felé veszi az irányt.

„Nem dobja sutba a vidéki egyetemisták lakhatását egy kínai kommunista migránsegyetem kedvéért.”

Olyan kormány kell, ahol az árak helyett a bérek emelkednek. A következő kormány megállítaná a tanárok, az egészségügyi dolgozók elvándorlását.

„Hogy legyen, aki tanítja gyermekeinket, legyen, aki vigyáz a biztonságunkra, és maradjon, aki ápolja a betegeket és gondozza az elesetteket.”

„A politikusok többségével ellentétben én nem az iskolapadból kerültem a közéletbe. Közgazdászként és villamosmérnökként 22 évet töltöttem el a vállalati szférában, jórészt vezetőként. Dolgoztam Magyarországon és a tengerentúlon is” – sorolta Márki-Zay maga mellett szóló érveit, kifejtve, hogy választhatott volna magának nyugalmasabb életet.

„Egy olyat, amiben békén hagyják a családomat. Egy olyan életet, amelyben gyermekeimnek nem kell olyan plakátok között közlekednie, amiken kistermetű főgonoszként ábrázol a pártállami propaganda. Egy olyat, amelyben nem azt keresik, hogyan fordíthatják ki minden egyes szavamat. De én ennek ellenére is a hazám szolgálatát választottam. Először szűkebb hazámét, Hódmezővásárhelyét, most pedig mindannyiunk közös hazáját, Magyarországot szeretném megszabadítani a gonosztól, felszámolva a kormányzati szintű lopást és a megfélemlítést.”

„Ahol nincs kiszámíthatóság, ahol nincs jogbiztonság, ott nemhogy a külföldiek, de még a magyarok sem fektetnek be a gazdaságba, nem jönnek létre jól fizető, stabil, fenntartható munkahelyek, ott elszegényedik a lakosság és elnéptelenedik az ország” – tette egyértelmű álláspontját Márki-Zay, majd felidézte az Európai Unió Bíróságának szerdai döntését, mely jóváhagyta a jogállamisági mechanizmus, illetve ez ítélet nyomán várhatóan a magyar kormánnyal szemben meginduló eljárás esetleges következményeit. Úgy fogalmazott:

„az Orbán-kormány korruptsága miatt akár 15 ezer milliárd forint kifizetését is visszatarthatja az Unió.”

Márki-Zay szerint ezt a pénzt megkaphatnánk, de nem fogjuk, ameddig az európai adófizetők pénzéből Mészáros Lőrinc és „az OLAF által lopáson ért” Tiborcz István gazdagodnak. Ez az a hiányzó pénz, amely esélyt adna a bajba jutottaknak és lehetőséget egy fenntarthatóbb, igazságosabb ország megteremtésére, mondta, hozzátéve:

„a bírósági döntés arról szólt, hogy Magyarország nem jut ehhez a pénzhez, amíg miniszterelnöke tolvaj. Ezen egy módon lehet segíteni. Kormányváltással. Ha Orbánék mennek, a tizenötezer milliárd forint jön. Április 3-án erről is döntünk!”

Márki-Zay szerint „ma az országot az elmúlt évezred legkorruptabb kormánya vezeti”. Tanárokat, ápolókat, rendőröket semmiznek ki, miközben teljes iparágakat lopnak el egymás után, mondta. Az ő kezükbe kerültek a földek, erdők, bankok, hírportálok, gázvezetékek, szállodák, kaszinók. Az egészségügyet, a benzinkutakat és a kiskereskedelmet is akarják lopni most.

„Elzavarva hazánkból a Lidlt, az Aldit, a Spart, a Tescót és a Pennyt is.”

Ha ez megvalósul, rosszabb a minőség, kisebb a választék. Márki-Zay úgy fogalmazott: mára a hétköznapjainkat is ellopták, rajtuk kívül minden érzi a kiszolgáltatottságot.

„A kiváltságosok hálózata szövi át az országot: mindenhol ez megy! Nemcsak a Karmelita kolostorban, a minisztériumokban, a végrehajtóknál és hivatalokban, de még a legkisebb falvakban is.”

Ezután azzal folytatta, hogy miért csak most adta vissza a Fidesz a 13. nyugdíjat, miért csak most emelte meg a közmunkások bérét? Márki-Zay szerint az ellenzéki összefogás és az elszámoltatás lehetősége miatt. Különben az osztogatás helyett csak gyűlöletkampányok lennének.

De így is mínuszban az ország, hiába nőnek a bérek és a nyugdíjak, ha az árak még jobban nőnek, tette hozzá. A hatósági árassá tett alapvető élelmiszerek a bizonyítékai, hogy milyen mélyre süllyedt az ország a Fidesz alatt. De hol van a pénz, hol vannak az EU-tól kapott milliárdok? – tette fel a kérdést.

„Degeszre tömött zsebekben, papírzacskókban és nejlonzsákokban.”

Orbánék állami szintre emelték a korrupciót, törvénybe iktatták a lopást. Az ellopott pénzből utak épülhetnének, az oktatás, az egészségügy és a szociális szolgáltatások fejlesztésére lehetne költeni abból.

„Egyetlen sikeres vállalkozás sincs biztonságban, hiszen ha a miniszterelnök köre kinéz magának egy céget, ott beállít két napszemüveges ember, és ha önként nem adják át nekik a céget, hamarosan megjelenik az adóhatóság, az élelmiszerbiztonság, vagy a versenyhivatal és gigabírságokkal bírják jobb belátásra a vonakodó, tulajdonához ragaszkodó vállalkozót. Végül töredékáron vagy ingyen hullanak a cégek a fideszes kiváltságosok ölébe”

Ahol nincs kiszámíthatóság, ahol nincs jogbiztonság, ott elszegényedik a lakosság.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondta, az oktatásba tett befektetés gyermekeink és az ország jövőjében kamatozik. Ennek ellenére az Orbán-kormány az elmúlt 12 évben megalázta a pedagógusokat, nemcsak jog- és felelősségköreiktől fosztották meg őket, de mára a tanárok nálunk keresnek a legrosszabbul az OECD-országok közül, ennek következménye, hogy súlyos pedagógushiánnyal küzd Magyarország.

De nem csak gyermekeink jövőjével, emberi életekkel is játszik az Orbán-kormány, amely tizenkét éven át lezüllesztette és ténylegesen fizetőssé tette az egészségügyet

– mondta Márki-Zay. A kormányfőjelölt szerint a mai magyar egészségügyi helyzet „az egyik leglátványosabb kudarca az Orbán-kormánynak”.

„Ma Magyarországot olyan kormány vezeti, amelyik az emberek életesélyeit rövidíti, miközben nyakló nélkül szórja a pénzt ürességtől tátongó, túlárazott stadionokra”

– fogalmazott, kiemelve: a világon egyetlen kormány sem tudott mindenkit meggyógyítani, de az is kétségtelen tény, hogy a világ 197 országából 196 jobban kezelte a járványt, mint Orbán Viktoré.

„Magyarországon, ahol a magát kispénzűnek hazudó miniszterelnök a leggazdagabb kiváltságos, a hatalom csúcsáról nem sok látszik az ország hétköznapi valóságából” – folytatta országértékelését Márki-Zay Péter, úgy összegezve az elmúlt 12 évet,

„az, hogy magyarok milliói elől elzárták a felemelkedés lehetőségét, korántsem rendszerhiba.”

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint Orbán gazdaságpolitikája ugyanis éppen a gyenge forintra és az olcsó munkaerőre épül.

„Összeszerelő üzemekben rabszolgaként dolgoztatják a magyarokat, így árusítják ki Magyarországot. Pedig lehetne másként. (…) De Orbán Viktor és kormánya más sorsot szán a magyar munkásnak. Alattvalót csinálnak mindenkiből, aki még nem hagyta el az országot egy jobb élet reményében”

– mondta Márki-Zay.

Márki-Zay szerint elfogadhatatlan, hogy Orbán „saját párttársait is megalázva gyűlöletet szít homoszexuális honfitársaink ellen”. Politikai politikai ellenfeleit pedig olyan vádakkal próbálja lejáratni, amiket a valóságban csak a Fidesz követett el. Miközben az ország nem előre ment, hanem lefelé, szinte minden tekintetben: korrupció, halálozás, szegénység. Márki-Zay szerint a Fidesz és Orbán Viktor mára vállalhatatlan lett azok számára, akiknek a kereszténység nem a lopást és a gyűlölködést, a magyarság pedig nem a hazaárulást, az orosz és kínai érdekek elsőbbségét vagy „az azeri baltás gyilkost” jelenti.

„Ki kell mondanunk: tisztességes, keresztény, konzervatív
ember nem szavazhat tiszta lelkiismerettel a Fideszre.”

Az ország helyzete nagyon más, mint ahogy Orbán leírta az évértékelőjében: kifosztott gazdaság, tönkrement az oktatás és az egészségügy, rossz az ország megítélése.

Forrás: Egységben Magyarországért / Facebook
Forrás: Egységben Magyarországért / Facebook

Márki-Zay megemlékezett a járvány 43 ezer magyar halálos áldozatáról. Maga is sokakat gyászol, több ismerőse halt bele a vírusba, mondta. Felrótta Orbánnak, hogy ezt elmulasztotta megtenni saját beszédében. Magyarországon milliók elől zárták el a felemelkedés lehetőségét, ez az Orbán-rendszer lényege, fogalmazott.

„Akinek nincs semmije, az annyit is ér” – mondta ki egy őszinte pillanatában Lázár János, idézte fel Márki-Zay. A miniszterelnök-jelölt szerint a Fidesz felső köre azokból áll, akik teljesítmény helyett párthűséggel jutnak előre, és megvetik, lenézik azokat, akik munkával és szorgalommal próbálnak egyről a kettőre jutni. Akik írják a törvényeket, ám azok rájuk nem vonatkoznak, tette hozzá, kijelentve:

ez a Szájerek, Borkaik, és Kaleták beteges világa. Ezt a világot kell nekünk leváltani április 3-án.

Mielőtt közös hazánk, Magyarország mai helyzetét értékelnénk, hadd mondjam el Önöknek, hogy hétgyermekes, keresztény, jobboldali, konzervatív édesapaként egyike vagyok annak a 2 millió 700 ezer magyar választópolgárnak, akik 12 évvel ezelőtt bizalmat szavaztak Orbán Viktornak – mondta országértékelője kezdetén a miniszterelnök-jelölt. Márki-Zay Péter azt mondta, bízott abban, hogy

a megszerzett kétharmados felhatalmazással élni fog, és nem visszaélni.

Hogy vezetésével egy fejlődő, nyugodt és békés országban élhet majd a magyar nemzet. Márki-Zay Péter szerint Orbán háromszor kapott kétharmados felhatalmazást a választóktól, bármit megtehetett, és ez egy páratlan politikai lehetőség egy tisztességes politikus számára.

„Bármit elérhet, bármit megvalósíthat a haza érdekében. A tőlünk kapott hatalommal és az Uniótól kapott több tízezer milliárdos forrással ha Ausztriát nem is, de sok más országot utolérhettünk volna, gazdasági fejlettségben és politikai kultúrában visszaszerezve elsőbbségünket a régióban”

– mondta, hozzátéve, a történelemben nem először bizonyosodott be, hogy aki bármit megtehet, az bármit meg is tesz.

Dobrev Klára szerint pár ezer szavazaton múlhat a választás, és ezt a Fidesz is érzi. Az elmúlt években lejárató kampányokkal, karaktergyilkosságokkal próbálták elhallgattatni a szabad hangokat, ennek ellenére az ellenzék erősebb, mint valaha. Készek mindenkivel együtt dolgozni, aki egy európai, tisztességes Magyarországért küzd. Egy valamiben értenek egyet az ellenzéki összefogás pártjai, hogy szabad, tisztességes, demokrata Magyarországot akarnak. Le tudnak ülni, akkor is, ha nem mindenben értenek egyet, képesek a kompromisszumra, ezt a Fidesz nem tudta megtanulni. Az ellenzék tudja egyesíteni a politika által szétszakított családokat. A DK partner lesz abban, hogy Márki-Zay Péter vezetésével legyőzzék Orbánt április 3-án.

Dobrev azt mondta: ő lesz a legerősebb fogaskerék, a legstabilabb láncszem ebben a küzdelemben.

Forrás: Egységben Magyarországért / Facebook
Forrás: Egységben Magyarországért / Facebook

A 2018-asok elkövettek egy nagyon súlyos hibát: azt gondolták, hogy egyedül is menni fog. Kétharmad lett belőle. Mert csak együtt sikerülhet – kezdte Jakab Péter. A Jobbik elnöke azt mondta, azért vesz részt a rendezvényen, hogy hitet tegyen az egység mellett, mert mindenkinek tudnia kell, hogy csak együtt sikerülhet.

Donáth Anna, a Momentum elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedben magyarok millióinak fordult sokkal rosszabbra a sorsa, ma már alig van olyan család, amelynek ne lennének súlyos megélhetési gondjai.

A kormány célja, hogy hosszú időre konzerválja ezt a kiszolgáltatottságot, miközben egy olyan új kiváltságos elitet teremtettek, amely megengedheti magának, hogy a gyerekeit külföldi magániskolákban taníttassa, vagy magánegészségügyben gyógyuljon. Több millió pályakezdő fiatalnak szinte az egész havi keresetét lakhatásra kell költenie, és a kormány szándékosan lezüllesztette az oktatást és az egészségügyet.

Arra is kitért, hogy két pedagógussztrájk között vannak. A Momentum elnöke cinikusnak nevezte, hogy a kormány rendeletben tiltotta meg a tanároknak a sztrájkot, szerinte emberfeletti cselekedet a tiltakozásuk. A tanárok küzdelme nem csak róluk szól, hanem a jövő generációjáról, tette hozzá.

„Lassú kivéreztetése ez Magyarországnak, amit nem nézhetünk tovább tétlenül. Ezért április harmadikán leváltjuk ezt a kormányt, és új rendszert építünk” – zárta felszólalását.

Az MSZP társelnöke szerint a zöldet a piros követi, és a színes koalíció nem a zagyvaságot, hanem a teljes társadalmi összefogás lehetőségét teremti meg, és ez egy hosszú távú cél. Kunhalmi szerint ennek a színes szövetségnek a társadalmi különbségek és ellentétek feloldása, sőt, az ezekkel való felszámolás, avagy az ezekkel való tartós leszámolás kell, hogy a célja legyen.

Kunhalmi szerint nem igaz, hogy a NER gazdasági értelemben legalább siker, valójában az objektív adatok az elmúlt 12 évet figyelembe véve lényegi romlást, rombolást és annak súlyos veszélyeket és kockázatokat rejtő hatásait mutatják. Az MSZP társelnöke éppen ezért sürgetőnek nevezte a változás és a tartós, hathatós változás kényszerét, amihez nemcsak maguknak, hanem Márki-Zay Péternek is sok erőt és kitartást kívánt.

A budapesti főpolgármester után Kánász-Nagy Máté, az LMP társelnöke következett. Magyarország igazságtalan és fenntarthatatlan ország lett, mert csak egy kiváltságos réteg gyarapodott, holott elég tehetős lenne ahhoz, hogy minden állampolgára számára biztosítsa a megélhetést, mondta. A szegények egyre szegényebbek lettek, a gazdagok pedig egyre gazdagabbak. Mindenki vesztese annak, ha nőnek a társadalmi különbségek, még azok is, akik most győztesnek érzik magukat.

Forrás: Egységben Magyarországért / Facebook
Forrás: Egységben Magyarországért / Facebook

Az LMP társelnöke szerint a Fidesz legnagyobb baja, hogy teljesen elszakadt a valóságtól, maguk is elhitték a propagandát.

Irányváltásra van szükség, igazságosabb, zöldebb és fenntarthatóbb Magyarországot kell megteremteni.

„44 nap sok mindenre elég. Kérdés az, hogy nekünk mire lesz az” – mondta a rendezvényt megnyitó főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a következő 44 napnak arról kell szólnia, ami „minket, magyar embereket a legjobban érint: a családunkról, a hazánkról, a boldogulásunkról”.

Magyarországon a változás nemcsak lehetőség, hanem kényszer is

– emlékeztetett Karácsony az uniós jogállamisági mechanizmust érintő kormányzati retorikára és a valós jogállamisági aggályokra. A rendszerszintűvé vált korrupcióra, valamint a hatalmi berendezkedéssel való visszaélésre utalva Karácsony azt mondta, változásra van szüksége van az országnak. Többször kiszólt a közönséghez: maradhat-e Orbán, a felhangzó, bizonytalan NEM válasz nyomán pedig azt mondta,

most van lehetőségünk és most akarunk változtatni. (…) Találjuk meg egymást, hogy áprilisban a hatalom embereit leváltsa az emberek hatalma.

Forrás: Egységben Magyarországért / Facebook
Forrás: Egységben Magyarországért / Facebook

„Pocsék év volt a tavalyi, ha sommásan kellene megfogalmazni a dolgokat” – mondta évértékelő beszédében Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Ez volt a politikus 18. évértékelője, amelyet a járvány miatt idén is online tartott, egy nappal Orbán Viktor szombati hasonló beszéde előtt. A helyszínen a közönséget 20-30 „kolléga” tette ki, ahogy Gyurcsány fogalmazott. Minderről részletesen ebben a cikkünkben számoltunk be.

A regnáló miniszterelnök évértékelőjén Márki-Zay Pétert gombaszakértőhöz, magát Hunyadi Jánoshoz hasonlította. Orbán Viktor felsorolta az elmúlt év összes fideszes kommunikációs paneljét: Márki-Zay egy klón, Karácsony lusta, Budapest koszos, Soros György pedig támad. Videós összefoglaló a miniszterelnök évértékelőjének legerősebb mondataiból. A beszédet részletesen elemeztük ebben a cikkünkben.

Márki-Zay Péter Facebook-oldalán illetve Youtube-csatornáján élő videóközvetésen követhető a rendezvény:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!