Márki-Zay Péter országértékelő beszédének legfontosabb kijelentései

2022. február 17. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

Röviden összegyűjtöttük a miniszterelnök-jelölt legfontosabb mondásait és ígéreteit:

  • 12 évvel ezelőtt Márki-Zay maga is bizalmat szavazott a Fidesznek, mert bízott abban, hogy Orbán Viktor a megszerezett kétharmados felhatalmazással élni fog és nem visszaélni. A Fidesz bármit megtehetett volna, ami előre viszi az országot, de nem tette.
  • A Fidesz felsőbb köreiben párthűséggel, és nem teljesítménnyel lehet előre jutni és megvetik azokat, akik így lépnének előre. „Ez a Szájerek, Borkaik, és Kaleták beteges világa” – mondta, hozzátéve, hogy ezt szeretné leváltani április 3-án.
  • A súlyos korrupciós ügyek, és az erkölcsi hanyatlás gyanúja miatt tisztességes, keresztény, konzervatív ember már nem szavazhat tiszta szívvel a Fideszre.
  • Az oktatási rendszer és az egészségügyi ellátás lezüllesztése a miniszterelnök-jelölt szerint a legnagyobb bűn. A koronavírus áldozatairól megemlékezve azt is mondta: a világon egyetlen kormány sem tudott mindenkit meggyógyítani, de az is kétségtelen tény, hogy a világ 197 országából 196 jobban kezelte a járványt, mint Orbán Viktoré.
  • Orbán Viktor gazdaságpolitikája a gyenge forintra és az olcsó munkaerőre épül, a gazdasági teljesítményt pedig a korrupció tovább rontja.
  • Az Orbán-kormány korruptsága miatt akár 15 ezer milliárd forint kifizetését is visszatarthatja az Unió.
  • „A régi, korrupt világot most Orbán Viktor képviseli, itt az ideje az őszinteség korszakának” – fogalmazott Márki-Zay arról, hogy nem kíván változtatni kendőzetlen fogalmazási stílusán.
  • Márki-Zay legfőbb ígéretei között szerepelt: megszüntetik a dohánykereskedelem monopóliumát, visszaadják a megélhetésüket a vidéki kisboltoknak, határőrség felállításával és a Frontex segítségével védenék Magyarország határait, „az Orbán által betelepített tízezer migráns” átvilágításával kiutasítják a nemzetközileg körözött bűnözőket, eközben bőrszíne, világnézete vagy szexuális orientációja miatt senki sem szenvedhet hátrányt Magyarországon, felülvizsgálják és újratárgyalják a Belgrád-Budapest vasútvonal és a Paks2 szerződéseit, felülvizsgálják az illegális földszerződéseket, felszabadítják a médiát „az állami propaganda és a fideszes médiahatóság uralma alól”.
  • „Új alkotmányt adunk a nemzetnek, amelynek elfogadásáról a választópolgárok népszavazáson dönthetnek” – sorolta ígéretei között Márki-Zay Péter, egyúttal szavát adta arra is, hogy biztosítják a hatalmi ágak szétválasztását, a bíróságok, az önkormányzatok és a sajtó függetlenségét.

Beszéde végén Márki-Zay március 15-re kormányváltó nagygyűlést hirdetett. Arra kérte támogatóit, hogy a „sikeres előválasztás és népszavazási aláírásgyűjtés után, március 15-én csatlakozzanak hozzá a kormányt leváltani kívánó tömegek Budapesten, ünnepeljék együtt a magyar szabadság napját”

„Ha minden tisztességes kicsi feláll és csatlakozik hozzánk, akkor április 3-án elzavarhatjuk a korrupt zsarnokot”

Forrás: Egységben Magyarországért / Facebook
Forrás: Egységben Magyarországért / Facebook

Márki-Zay és az ellenzék országértékelője nem az első az idén, miközben ugyanis tavaly a járvány miatt rendre elmaradtak ezek a beszédek, alig egy hete például Gyurcsány Ferenc értékelte az elmúlt esztendőt, ami szerinte pocsék volt. Hétvégén pedig Orbán Viktor is évértékelőt tartott, aki Márki-Zay Pétert egy gombaszakértőhöz hasonlította, de szóba került az ellenzék, a járvány és gazdasági kérdések is. Videós összefoglalót itt találják a miniszterelnök évértékelőjének legerősebb mondataiból, a beszédet pedig részletesen elemeztük ebben a cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!