Melegebbek és savasabbak az óceánok, mint valaha, és nem úgy néz ki, hogy a helyzet javulni fog

2022. május 18. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

Soha korábban nem voltak olyan savasak és melegek az óceánok, mint 2021-ben, és a tengerszint magassága is rekordot döntött, írja a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerdán közzétett jelentése alapján az MTI.

A WMO jelentése szerint 2021-ben a szén-dioxid és a metán légköri aránya is felülmúlta a korábbi rekordokat, a globális átlaghőmérséklet pedig 1,11 Celsius fokkal volt magasabb az iparosodás előtti időszakban mért átlagnál.

Becslések szerint ha ez meghaladja az 1,5 Celsius-fokot, akkor a felmelegedés hatásai drasztikussá válnak. Április elején az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete is kiadott egy jelentést, amelyben többek között azt írják, legkésőbb 2025-ig van ideje cselekedni az emberiségnek, ha el akarja kerülni a klímakatasztrófát. A jelentésről itt írtunk részletesen.

A változásokat az óceánok is megsínylik: a víztömegek nyelik el a Föld összegyűjtött hőjének mintegy 90 százalékát, és az emberi tevékenységből származó szén-dioxid 23 százalékát.

Az óceánok ma savasabbak, mint az elmúlt 26 ezer évben bármikor, mert több szén-dioxidot nyelnek el a légkörből, a globális átlaghőmérséklet növekedése miatt pedig sokkal gyorsabban melegednek fel, mint húsz évvel ezelőtt.

Szakértők szerint ezt a változást évszázadok alatt lehet csak megfordítani. „Az üvegházhatást okozó gázok által csapdába ejtett hő több nemzedéknyi időre fel fogja melegíteni a bolygót” – figyelmeztet Petteri Taalas, a szervezet főtitkára.

Ezzel párhuzamosan a jégtakarók olvadása miatt a tengerszint 4,5 centiméternyit emelkedett az elmúlt évtizedben. 2013 és 2021 között az éves emelkedés több mint kétszerese volt az 1993 és 2002 között mértnek.

António Guterres ENSZ-főtitkár „szomorú panaszáradatnak” nevezte a jelentést. Hozzátette: „a globális energiarendszer hibás, és egyre közelebb sodor minket klímakatasztrófához”. Guterres felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gördítse el az akadályokat a zöld technológiák elterjedésének útjából. „Miközben az emberek szenvednek a magas üzemanyagárak miatt, az olaj- és gázipar milliárdokat kaszál a torzult piacon” – kifogásolta Guterres.

A globális felmelegedés hatása Magyarországon is érződik, ezért május elején száznyolcvan civil szervezet írta alá a nyílt levelet, amelyben azt kérik a kormánytól, hozzon létre önálló környezetvédelmi minisztériumot. Korábban a WWF Magyarország felmérése is kimutatta, hogy a magyarok döntő többsége erős környezetvédelmet vár a kormánytól. Ennek ellenére az oktatás- és egészségügyhöz hasonlóan a környezetvédelem sem kapott önálló minisztériumot Orbán ötödik kormányában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!