Önálló környezetvédelmi minisztériumot kér száznyolcvan civil szervezet

2022. május 03. – 12:37

Másolás

Vágólapra másolva

Száznyolcvan civil szervezet nyílt levélben kéri a miniszterelnököt arra, hogy a megalakuló kormányban önálló minisztérium képviselje a környezet- és klímavédelmet, olvasható a WWF Magyarország Telexnek küldött közleményében. A levelet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország indította útjára.

A szervezet közleményében az áll, hogy a következő kormányzati ciklusban olyan nehézségek mellett, mint az orosz–ukrán háború, a gazdasági és energiaválság, a klímavészhelyzet, a felelős politikának jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a környezet védelmére.

A nyílt levélben a szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy olyan kormányzásra lenne szükség, ami ápolja és megóvja a Kárpát-medence környezeti értékeit, biztosítja a természeti erőforrások védelmét és megőrzését a jövő generációk számára. Fontos, hogy ez minden ágazati politikát áthasson – legyen az energiapolitika, mezőgazdasági és vidékpolitika, ipar- és fejlesztéspolitika vagy oktatás- és társadalompolitika. Ennek első számú feltétele az lenne, hogy önálló tárca alakuljon, ami összefogja a környezet- és természetvédelem, a víz-, illetve vízgyűjtő-gazdálkodás, a körforgásos gazdaság, az éghajlatvédelem és a fenntartható energiagazdálkodás területeit.

Április 29-én, pénteken a Sándor-palotában kérte fel Áder János az új kormány megalakítására Orbán Viktort, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. A miniszterelnök akkor azt mondta, hogy már több miniszterelnökkel is tárgyalt, de még nem tart ott a kormányalakítás előkészületeiben, hogy konkrétumokról tájékoztathassa a nyilvánosságot. Így egyelőre csak találgatni lehet, kik kapnak helyet az ötödik Orbán-kormányban, amiről korábban már mi is írtunk.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom