Elindultak a találgatások, hogy kik kapnak helyet az ötödik Orbán-kormányban

2022. április 22. – 11:37

Elindultak a találgatások, hogy kik kapnak helyet az ötödik Orbán-kormányban
Orbán Viktor az államfőválasztást követően a parlamentben a tavaszi ülésszak utolsó ülését követően, vele szemben Lázár János – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz újabb kétharmados győzelme után azonnal megindultak a találgatások, hogyan néz majd ki az ötödik Orbán-kormány, kik maradnak és kik távoznak a mostani kabinetből. Az elmúlt napokban felröppent pletykák szerint lesznek távozók és nagy visszatérők, átalakulhatnak bizonyos minisztériumok, és új tárcák is létrejöhetnek. Ezeket az értesüléseket foglaltuk össze cikkünkben.

Két biztos pont és két lehetséges visszatérő

Orbán Viktor maga is utalt már rá, hogy a mostani csapatból kire számít az új kormányában. A miniszterelnök arról beszélt az április 6-i sajtótájékoztatóján, hogy szeretné, ha Szijjártó Péter külügyminiszter maradna. A Népszava információ szerint Szijjártó mellett Gulyás Gergely is marad, és a jövőben ugyanúgy a Miniszterelnökséget vezeti majd. A csütörtöki kormányinfón azt mondta Gulyás, hogy már kétszer is beszélt a miniszterelnökkel a kormány várható összetételéről, de arra nem tért ki, hogy személy szerint ő kapott-e felkérést a folytatásra.

A 24.hu szellőztette meg az egyik lehetséges visszatérő személyét. A lap szerint Navracsics Tibor is helyet kap a május második felében megalakuló új kormányban. Navracsics korábban igazságügyi és külügyminiszter is volt, most egy új tárca vezetését kapná meg. A 24.hu szerint uniós fejlesztési minisztérium alakulhat, ami a források elosztásának és felhasználásának felügyeletét fogná össze.

Navracsics 2014-től az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa volt. A magyar politikába a Veszprém 2023 programfelelőseként és a vidékfejlesztési kormánybizottság tagjaként tért vissza. A fideszes politikus egyéniben is indult az áprilisi választáson, 51 százalékot szerzett a jobbikos Rig Lajossal szemben Veszprém megye 3-as választókerületében. Lehetséges visszatéréséről Gulyás azt mondta a csütörtöki kormányinfón, hogy kiváló politikusnak tartja Navracsicsot, és örülni fog, ha kormánytag lesz.

A kormányalakítás egyik legnagyobb kérdése, hogy visszatér-e Lázár János. Orbán erről azt mondta: nem lehetetlen az egykori kancelláriaminiszter újabb kormányzati szerepvállalása. Pedig még 2020 elején úgy nyilatkozott, hogy Lázár elsődleges feladata Hódmezővásárhely visszaszerzése, ami azóta nem történt meg. A Népszava úgy tudja: biztosra vehető a Márki-Zay Péter ellen győzedelmeskedő Lázár visszatérése. Egy agráriummal, élelmiszeripari fejlesztésekkel és kiskereskedelemmel foglalkozó tárca vezetését kaphatja meg. (Ami egyben Nagy István agrárminiszter távozását jelentené.)

Nem lenne idegen Lázártól ez a feladat, hiszen 2018 óta kormánybiztosként irányítja a mezőhegyesi ménesbirtokot, és mondhatni, szívügyének tartja a vidékfejlesztést és a magyar tulajdonú kiskereskedelmi láncok helyzetbe hozását (a külföldi cégek kárára).

Feldarabolhatják az Emmit, Varga Mihálytól feladatokat vennének el

Szintén a Népszava írta meg, hogy Kásler Miklós biztosan távozik, információik szerint nyugdíjba megy a 72 éves politikus. Szócska Miklós, a második Orbán-kormány egészségügyi államtitkára lehet az utódja, de az is elképzelhető, hogy feldarabolják az Emmit. Több minisztérium között dobhatják szét a szociális ügyeket, az egészségügyet, az oktatást és a kultúrát. Régóta hallani például, hogy a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium alá kerül az egészségügy. (Ez azt is előrevetítené, hogy újabb négy évre marad Pintér.) Ami nem csak pletyka: nem lesz önálló egészségügyi minisztérium, hiába kérte legutóbb a Magyar Orvosi Kamara. Ezt maga Gulyás Gergely is megerősítette a kormányinfón.

A lap szerint Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára vezetheti az önálló oktatási és kulturális minisztériumot, amennyiben lesz ilyen. Palkovics László innovációs miniszter marad a kormányban, ugyanakkor a Népszava szerint magának szeretné a felsőoktatás felügyeletét.

Marad Varga Mihály is, viszont átalakulhat a Pénzügyminisztérium portfóliója. A Népszava szerint a tárca csak a költségvetéssel és az adóügyekkel foglalkozna a jövőben. Úgy tudják, a gazdasági stratégia, az energetika és a fejlesztések koordinálása egy új minisztériumhoz kerülhet, aminek vezetésére Nagy Mártont, az Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnökét nézte ki Orbán. Nagy Márton nem először vállalna kormányzati feladatot, mivel 2020-tól miniszterelnöki megbízottként gazdaságpolitikai tanácsadással foglalkozott.

A Blikk értesülései szerint újra lenne családokért felelős tárca nélküli miniszter. A bulvárlapforrásai szerint a Fidesz EP-képviselője, Gál Kinga lehet az időközben köztársasági elnökké megválasztott Novák Katalin utódja a családminiszteri poszton. A pozíció jelenleg nem létezik, mivel köztársasági elnöki jelöltsége miatt Novák lemondott, általános jogutódja pedig Gulyás Gergely lett, vagyis a családügyek a Miniszterelnökséghez kerültek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!