Áder János felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktort, aki vállalja a feladatot

2022. április 29. – 09:08

Áder János felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktort, aki vállalja a feladatot
Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggel a Sándor-palotában fogadta Áder János Orbán Viktort, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét. A köztársasági elnök felkérte a kormányalakítási tárgyalásokra a Fidesz elnökét, majd közösen álltak ki a sajtó elé.

„Harmadik alkalom, amikor egy hasonló szituációban állhatunk önök előtt” – mondta Áder János. Arról beszélt, hogy április 3-án a kilencedik szabad választást tartották Magyarországon, de sok tekintetben az első volt.

Először fordult elő olyan 1990 óta, hogy két nagyobb pártszövetség mérkőzött meg egymással a választáson, és először fordult elő, hogy ilyen kevés országos lista volt. Ezen a választáson volt a legtöbb megfigyelő, ez a választás után nyújtották be a legkevesebb jogorvoslati kérelmet, és ennek következtében most született meg a leghamarabb a választás jogerős végeredménye.

„A választás eredménye, a választók döntése világos és egyértelmű. A választás törvényes, alkotmányos, szabad és demokratikus volt”

– jelentette ki köztársasági elnök, aki szerint sem az új Országgyűlés, sem az új kormány legitimitását nem lehet megkérdőjelezni.

Nézzék meg a bejentésről készült videós összefoglalónkat!

Áder János azt is bejelentette, hogy harmadszorra is Orbán Viktort kérte fel az új kormány megalakítására, aki a kérést elfogadta. Hétfőn a parlament alakuló ülésén ezt tolmácsolni fogja az Országgyűlésnek, és azt fogja javasolni, hogy Orbán Viktort válasszák meg miniszterelnöknek.

Orbán Viktor azt mondta, a tárgyalás vége arra az egyszerű kérdésre zsugorodott, hogy képes lenne-e megbirkózni a kormányalakítás feladatával. És erre a kérdésre egyértelmű igennel válaszolt.

Bár mindenki az új kormány összetételére kiváncsi, Orbán azt mondta, még nem tart ott a kormányalakítás előkészületében, hogy konkrétumokról tájékoztathassa a nyilvánosságot.

Több miniszterjelölttel is tárgyalt már: van akivel, sikerült is megállapodnia, de van, akivel még nem.

Azt ígérte, ugyanazzal a megközelítéssel alakít kormányt, mint a legutóbbi négy alkalommal: a következő négy év feladatai alapján építi ki a kormány szerkezetét és a választja ki a minisztereket.

Nem kell vezető politikusnak lenni Orbán szerint ahhoz, hogy megértsük: „más természetű évtized áll előttünk, mint a mögöttünk lévő évtized volt.” A veszélyek évtizede következik szerinte – az ukrajnai háborút, a gazdasági és energia válságot, valamint a járványt említette a veszélyek között.

Április 3-án az emberek egy világos döntést hoztak arról, hogy elvárják az ország vezetőitől, hogy ezektől a veszélyektől megvédjék őket – folytatta a Fidesz elnöke. „Vagyis ki kell maradni a háborúból, és a kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat kell adni, amely lehetővé teszi, hogy az elért eredményeit Magyarország megőrizhesse.”

„Meg kell védeni Magyarországot egy veszélyekkel teli évtizedben a komoly megpróbáltatást jelentő külső hatásoktól”

– jelentette ki.

Ennek szellemében hosszabbították meg a benzin- és élelmiszerárstopot, és ennek szellemében emelték meg a nyugdíjakat.

A miniszterelnökét a május 16-i héten választja meg az Országgyűlés – jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón. A parlament alakuló ülését jövő hétfőre hívta össze Áder János, akkor teszik le az esküt a megválasztott képviselők.

Itt írtunk arról, hogy az utóbbi hetekben elindultak a találgatások, kik kapnak helyet az ötödik Orbán-kormányban. Mások mellett Lázár János és Navracsics Tibor neve is felmerült, de Orbán csak később jelenti be a névsort.

Négy évvel ezelőtt az új kormány legfontosabb feladatául Magyarország biztonságának és keresztény kultúrájának megőrzését jelölte meg Orbán Viktor, amikor elfogadta Áder János felkérését. „A kétharmadot arra fogom használni, hogy a háromharmadot, vagyis Magyarország minden polgárát szolgáljuk és szolgáljam” – fogalmazott 2018-ban a kormányfő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!