Gulyás: Ha találunk itt egy olajmezőt, az gyorsan megoldja az orosz függőségi helyzetet

2022. április 28. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az év eleji 5 százalékos további 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött a kormány.
  • A Bizottság levelét a kormány áttanulmányozta, semmi akadálya nincs a helyreállítási megállapodás aláírásának, az időpont csak a Bizottságtól függ.
  • Novák Katalin első államfői útja Varsóba fog vezetni.
  • A kormány nem hiszi, hogy a Gazprom felmondaná a szerződést, mert a magyarok fizetnek nekik. A kormány megbízható partnernek tekinti a Gazpromot, függetlenül attól, amit Lengyelországgal csinálnak.
  • A kormány nem számít tömeges felmondásokra az egészségügyben.
  • Nincs végleges szám arról, mekkora költségvetési kiigazításra lesz szükség, de semmilyen, embereket érintő megszorítást nem támogatnak.
  • Orbán Viktor nem tervez Kijevbe utazni.
  • A kormány reménykedik, hogy az év végéig elküldött 1600 tungsramos dolgozót felszívják a környékbeli befektetések.

Az ATV azt kérdezte a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban, hogy a bizottság levelében milyen „abszurd, elfogadhatatlan” kérés szerepelt. Gulyás azt mondta, attól, hogy egy felvetés abszurd, el lehet fogadni: ha nincs jelentősége, de előnyösebb azzal a megállapodás. Egy példát említett, a kirendelt bírókkal kapcsolatos bizottsági felvetés, ami szerinte abszurd – a Bizottságban valakinek eszébe jut, hogy ezt érdemes felvetni bármilyen pénzügyi forrással kapcsolatban –, de a kormány hajlandó gesztusokat tenni.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Gulyás szerint a levélben csak olyan ügyek vannak, amiről gyakorlatilag alá nem írt megállapodások vannak. A levél azt tükrözi, minden akadály elhárult, a kormány részéről bármikor készek az aláírásra – mondta Gulyás.

Gulyás szerint a költségvetés hiányának csökkentésére a kormány csak olyan intézkedést fog elfogadni, ami az emberekre nincs negatív hatással, vagy csak minimálissal. Elkezdődött egy költségvetési kiigazítás, de ezeket nem lehet megszorításoknak nevezni, mondta.

Van-e olyan határ, amikor már nem lehet fenntartani tovább így a rezsicsökkentést? – kérdezték Gulyást, mire azt mondta, ehhez szükség lesz kormányintézkedésekre, de a kormány egyelőre ott tart, hogy számol, mi mennyibe kerülne.

Gulyás szerint az, hogy egy város (Budapest), aminek vezetését 5 évre választották meg, és csak félévre fogadjon el költségvetést a kormányváltásban bízva, sajátos demokráciafelfogás. „Jót fog tenni a fővárosnak, ha a megválasztott vezetői a város vezetésére fordítják energiáikat” – mondta Gulyás, aki szerint Budapesten közlekedni nem lehet, az autósokat üldözik, sokkal több a hajléktalan és a szemét.

„Gulyás Gergely valamiért továbbra is fontosnak érzi, hogy konzekvensen együtt említse a szemetet a hajléktalanokkal” – írta cikkében a 444 még tavaly nyáron, úgy tűnik, a jó szokás folytatódik.

Milyen intézkedéseket tettek az Oroszországtól való energiafüggőség csökkentésére, kérdezte a 24.hu, mert Lengyelország évvégi időpontot mondott.

„És ön ezt elhitte?”

– kérdezett vissza Gulyás, aki szerint ez a kijelentés abszurd. Az orosz kőolajtól lehet ugyan függetlenedni, de a földgáztól nem, aki ezt mondja, annak az állítását fenntartásokkal kell kezelni. majd hozzátette, hogy a kőolajbeszerzésnél:

„ha találunk itt egy olajmezőt, az egész gyorsan megoldja a helyzetet”.

Azt a hipokrita hozzáállást látom a kérdés mögött, ami az európai politikát is jellemzi, mondta Gulyás, és hozzátette, a kormány lenne a legboldogabb, ha ilyen áron máshonnan vásárolhatnánk a gázt, de ilyen mostanában nem igen lesz.

A magyarországi gáztározókkal kapcsolatban azt mondta, most kezdődik a feltöltési időszak, mindig ilyen a legalacsonyabb a tárolókban a gázmennyiség. A kormány szeretné, hogy a szokásos mértékig fel tudják tölteni azokat.

Orbán Viktor vagy valamelyik kormányzati szereplő tervez-e kijevi látogatást?, kérdezték Gulyást, mire azt mondta: „nem tudok ilyen tervről beszámolni”.

Hogy lehet elkerülni, hogy az árstopok kivezetése után ársokk álljon be? – kérdezték Gulyást, mire annyit mondott: egyelőre minden lehetséges, a háború is sokáig eltarthat, a kormány pedig ezeknek megfelelően mindenféle döntést meghozhat.

Gulyás szerint azt tudják ellenőrizni, hogy az árstoppal érintett termékek ára tényleg annyi a boltokban, ezzel kapcsolatban kifejezetten kevés panasz érkezett.

Matolcsy kedden jelentette be, hogy kétéves gazdasági stabilizációs csomagot tesz a kormány asztalára. Gulyás azt mondta, a maga részérők nagyobb adóreformot nem lát szükségesnek, de természetesen elolvassák a javaslatot. A rezsicsökkentést nem tárgyalták a szerdai kormányülésen. Arról pedig, hogy mekkora költségvetési kiigazításra lesz szükség, nincs végleges szám, de semmilyen embereket érintő megszorítást nem támogatnak, mondta Gulyás.

Gulyás négy éve azt mondta, nem akarna miniszter lenni, aztán az élet (Orbán Viktor) közbeszólt, most szeretne miniszter lenni? – kérdezték Gulyást. Ő erre azt mondta, 2018-ban valóban azt gondolta, a Fidesz frakcióvezetője marad inkább, mert a Miniszterelnökséget vezető miniszteri posztra vannak nála megfelelőbb emberek is. Mindezek ellenére a magyar kormány miniszterének lenni megtiszteltetés, mondta. Orbán meg majd közzéteszi, idén kiket kért fel kormányzati szerepre.

Az orosz szimpátiatüntetésről mi a kormány véleménye, kérdezte a Népszava, hiszen egy agresszor ország melletti szimpátiatüntetést tartanak. „A kormány véleménye világos: elítéltük az orosz agressziót. Értelemszerűen a tüntetés meghirdetőinek véleménye élesen eltér ettől” – mondta Gulyás.

Megjelenhet-e például egy Stop, Russia! feliratú plakát Magyarországon? – kérdezték Gulyást. Szerinte Magyarország szabad ország, ha valaki plakáthelyet vásárol, oda kitehet bármit.

Az Európai Bizottság jogállamisági levele konkrét ügyeket is említ, a Népszava azt kérdezte, mik ezek. Gulyás azt mondta, százalékok vannak, hol látnak problémákat, majd papírból kinézte, hogy van egy árvízvédelmi projekt, illetve egy ózdi csatornahálózattal kapcsolatos projekt is. ELIOS-ügy nem tűnt fel neki, mondta a Népszava kérdésére, de hozzátette, olyan számokkal jelzik a projekteket, hogy elkerülhette a figyelmét.

Kübekháza, Hernádszentandrás és Mártély példáján keresztül mutatta be az RTL Klub Házon kívül című műsora, hogyan esnek el a kistelepülések a pályázati pénzektől, ha a polgármester ellenzéki, írtuk meg. A Telex erről kérdezte Gulyást, a Magyar Falu Programban lehet-e, hogy politikai alapon nem kapnak támogatást települések.

Gulyás azt mondta, a konkrét pályázatokat nem ismeri, de a települések 99,5%-a nyert, abban pedig lennie kellett nem kormánypárti településvezetésnek is. Meg kell nézni a konkrét eseteket. Politikai szempontok nem érvényesülnek a támogatások kiosztásánál? Pártpolitikai szempontok nem érvényesülhetnek, de ez látszik a nyertes pályázók arányából is, mondta Gulyás.

Eddig 646 458 ember érkezett Magyarországra a háború elől, közülük 18 819 ember kért menedéket. Több mint 107 ezer ember pedig ideiglenes tartózkodást kapott, sorolta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az év végéig a Tungsram 1600 dolgozóját küldi el, nyújt-e a kormány valamilyen rendkívüli segítséget a vállalatnak? – kérdezte a Telex. Gulyás szerint ők a munkavállalóknak akarnak segítséget nyújtani, bár erről annyit mondott, reménykednek benne, hogy a környéken folyamatban lévő befektetések maguktól is munkahelyet adnak ezeknek a munka nélkül maradt embereknek.

A Telex arról kérdezett, vannak-e a kormánynak tervei, hogyan lehet visszahozni a normál piaci működést, miután kivezetik az árstopot, hiszen egyre jobban távolodnak a piaci és hatósági árak. Gulyás azt mondta, az élelmiszerár a leglassabban vagy legkevésbé fog visszatérni a korábbi árakhoz. De önmagában a piaci folyamatokban pozitív változás lesz a háború végével, így könnyebb is lesz ez a visszatérés, mondta. Bíznak abba, hogy magától is 480 alá megy vissza a benzin ára. „Abban bízunk, hogy a piaci árak a magyar családok által megfizethető szintre térnek vissza” – mondta Gulyás.

Vannak-e konkrét intézkedések arra az esetre, ha Magyarország felé is leállítaná a Gazprom a gázellátást? – kérdezte a Telex. Gulyás válasza: minden helyzetre igyekszünk felkészülni, de az igaz, hogy egyik pillanatról a másikra nem váltható ki az orosz földgáz és kőolaj. Gulyás: mi nem hiszünk abban, hogy a Gazprom felmondaná a szerződést, mert a magyarok fizetnek nekik.

Május 31-ével lejár a veszélyhelyzet, megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma. Mire számítanak, van-e ajánlatunk az egészségügyi dolgozók számára – kérdezte az RTL. Gulyás azt mondta az orvosok esetén: soha sehol nem volt ilyen mértékű, gyors fizetésemelés. Nem számít arra, hogy orvosok távoznának. Az ápolókkal kapcsolatban szintén azt mondta, az elmúlt nyolc évben nagy emelések történtek, nem vár tömeges felmondásokat.

Szombaton oroszpárti tüntetés lesz Magyarországon, Gulyás erről azt mondta, a magyar kormány elítéli az orosz agressziót, de ha valaki a liberális jogállam híve, akkor tudomásul kell venni, hogy abban van egy gyülekezési jogról szóló törvény.

Gulyás szerint a világ egyes részei nem fogadják el ezt, a Fidesz azonban a klasszikus liberalizmus híve, így nem korlátozza a tüntetést.

Az Európai Bizottság levelében olvasható-e arról valami, hogy Magyarországnak kéne változtatnia az úgynevezett gyerekvédelmi törvényen? – kérdezték Gulyást, aki nem adott egyenes választ, annyit mondott, majd megnézi pontosan. Újabb kérdésre azt mondta Gulyás, olvasta a levelet, de mivel egyszerre három levelet olvasott, nem tudja részleteiben visszamondani, mi volt bennük.

A kormány népszavazása érvénytelen lett, de változhat-e a törvény, kérdezte a Mandiner. Gulyás azt mondta, egyelőre az a cél, hogy megvédjék az elfogadott törvényt. (A melegellenessé eltérített gyermekvédelminek mondott törvényt – a szerk.) A törvény módosításától nem zárkóznak el, amennyiben azt a célt szolgálná a módosítás, hogy megvédjék azt. De ilyen javaslat egyelőre nincs.

A Völner–Schadl-ügyben Gulyásnak arról nincs információja, hogy az újabb két gyanúsított valamilyen magasabb beosztású minisztériumi dolgozó vagy államtitkár lenne.

A Hvg azt kérdezte Gulyástól, megbízható partnernek tartja-e a kormány a Gazpromot, miután szerződéseket szegett például Lengyelországgal szemben. Mi az alapján nézzük ezt, hogy velünk szemben betartják-e a szerződéseket, és ez eddig nem változott, válaszolta Gulyás. Ha megváltozna ez bármi miatt, akkor egészen más lenne a benzinárstop helyzete is, de a kormány azon van, hogy ne változzon. Mindenesetre nem lehet megmondani félévre előre, hogy mi lesz ezekkel az árstopokkal.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Orbán meghívta Ferenc pápát Magyarországra, és van is „elképzelés” arról, mikor jönne, de Gulyás nincs felhatalmazva arra, hogy erről infókat osszon meg, azt majd a Vatikán megteszi.

Azért nem számolunk azzal, hogy az uniós forrásokat nem kapjuk meg, mert EU-tagok vagyunk, szövetségeseink vannak, és a Bizottságra sem lenne helyes úgy tekinteni, mint aki a saját maga által hozott szabályokat lábbal tiporja, mondta Gulyás. Márpedig a Bizottság kötelezettsége a megállapodás.

A klímavédelemmel, az önálló környezetvédelmi minisztériummal kapcsolatban Gulyás az Index kérdésére válaszolva arról beszélt, hogy hatékony intézkedéseket tervez a kormány, és bár látja „azt a divatot”, hogy mindenki önálló tárcát szeretne, de ez az ország kicsi és nem olyan gazdag, hogy több tucat minisztériuma legyen.

„Az ellenzék ráadásul azzal kampányolt, látjuk, hogy mennyire jött be”

– mondta.

A főváros különösebben nem panaszkodhatna Gulyás szerint, mert a budapesti kisvállalkozók ipa-kedvezményt is kaptak, „a főváros által tervezett bevételek túlteljesültek”. Innentől kezdve a főváros vezetése inkább ne országos ügyekkel foglalkozzon, hanem helyiekkel.

A Magyar Nemzet nevű kormánylap arról kérdezte Gulyást, hogyan áll a bizottsági pozíciók kiosztása, de leginkább hogy Gulyás hogyan értékeli a baloldal „hátráltató” viselkedését. Gulyás azt mondta, az ellenzék számára nem természetes, hogy ha munkára jelentkeznek, azt munka követi. A kormány ahhoz ragaszkodik, ha valakinek van egy munkahelye, fizetéssel, akkor járjon be, és dolgozzon, mondta. A frakciók közötti tárgyalásokról Kocsis Máté tud tájékoztatást adni, de annyit elmondhat: az előző választások között a mandátumok számát tekintve nincs nagy különbség, így a Fidesz kétharmad-egyharmad ajánlata korrekt. A baloldal hirtelen azt állítja, hogy eddig egy egységként kellett őket nézni, de most már hat egységként kell kezelni – mondta Gulyás.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ figyeli az adatokat a súlyos májgyulladást okozó fertőzésekről, ami a gyerekek között terjed. Három EU-s ország van, ahol magasabbak a fertőzési adatok Gulyás szerint, de Magyarország nincs közöttük.

Mi azt látjuk, hogy minden V4-es országnak az a törekvése, hogy a V4-es szövetség továbbra is hatékonyan működjön, mondta Gulyás. Van egy véleménykülönbség, ami mindig megvolt Oroszországgal kapcsolatban, de távolról sem olyan durva, ahogy a média bemutatja, továbbra is az együttműködésre törekszünk, Lengyelországgal is, tette hozzá. Novák Katalin első államfői útja is Varsóba fog vezetni, mondta Gulyás.

Az országban sokféle helyzet van, vagyoni helyzettől is függ, ki hogy tekint a rezsicsökkentésre, sajnos a magyar polgárok többsége pedig nem sikeres annyira, hogy rossznak tartsa a rezsicsökkentést – így kommentálta Gulyás azt, hogy Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója azt mondta, a rezsicsökkentés nem jó irány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!