Ellenzékiségük miatt eshetnek el a pályázatoktól a kistelepülések

2022. április 27. – 08:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kübekháza, Hernádszentandrás és Mártély példáján keresztül mutatta be az RTL Klub Házon kívül című műsora, hogyan esnek el a kistelepülések a pályázati pénzektől, ha a polgármester ellenzéki.

Molnár Róbert sosem titkolta fenntartásait a Fidesszel szemben – Márki-Zay Péter mellett is aktívan kiállt a kampányban –, a Magyar Falu Programban hétből hét pályázata vérzett el. Tapasztalata szerint a rendszerbe megkerülhetetlenül be vannak építve az egyéni parlamenti képviselők – akik kettő kivételével mindenütt fideszesek Budapesten kívül:

  • Választókerületenként létrehozott nonprofit pályázatíró cégek szerveződnek a képviselő köré.
  • A pályázatnak csak akkor van esélye, ha a képviselő láttamozza.

Molnár egyértelmű üzenetet is kapott megfelelő körökből:

„Ne pofázzak, és akkor lesz pénz” – idézte fel a tanácsot a polgármester. Az általa vezetett település a halottasházba szánt hűtőre pályázott forrásért, játszóteret fejlesztettek volna, és a Egészségcentrum tetőszerkezetet csináltatták volna meg.

Hasonlóan kézivezérelt elbírálásról számolt be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrás polgármestere.

„Másfél éve ez egy csapdahelyzet nekünk: beadjuk, nem nyerünk, beadjuk, nem nyerünk, majd aztán a divatos szóval élve tartaléklistára kerülünk év végéig, aztán a tartaléklista megszűntével elutasítottá válik a pályázat” – idézte fel a szokásos ügymenetet Üveges Gábor. A település háromszor pályázott sikertelenül a tönkrement falubusz pótlására.

A Hódmezővásárhely közelében fekvő Mártély független polgármestere azután érezte, hogy megfagyott körülötte a levegő, hogy nem szólalt fel nyilvánosan Márki-Zay Péter ellen. Putz Anitának egy szöveget küldtek, amelyet a saját neve alatt kellett volna megjelentetnie a Fideszhez közeli Promenádban. A polgármester ezt nem vállalta – a 2022-ben egyéniben ismét nyertes Lázár Jánossal nem is sikerült felvennie a kapcsolatot – így pályázataik sem értek célt.

A Magyar Falu Programot kormánybiztosként felügyelő Gyopáros Alpár személyesen nem reagált az RTL Klub megkeresésére, a Miniszterelnökség egy közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy 28 ezer sikeres pályázat futott be a programhoz, amely révén 2900 kistelepülés gazdagodott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!