Az MTI még nem merte leírni, hogy érvénytelen lett a gyermekvédelminek nevezett népszavazás

2022. április 7. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

Soha annyi érvénytelen szavazat nem született magyarországi népszavazáson, mint a kormány vasárnap tartott „gyermekvédelmi” referendumán. A szavazatok 20 százaléka, azaz 1,5 millió szavazat volt érvénytelen, emellett 453 ezren ugyan felvették a szavazólapot, de azt nem dobták be az urnába.

A népszavazáson hiába voltak többségben a nemek az érvényes szavazatok között, összességében sikertelen lett a kormánypártok népszavazása, mivel jogi értelemben nem lesz érvényes az eredménye.

Az MTI április 3. előtt naponta több hírben is írt a népszavazásról, néha tucatnyi alkalommal is. Mivel a részeredmény már vasárnap éjjel ismert volt, megszámoltuk, hány alkalommal szerepel a „Gyermekvédelmi népszavazás” kifejezés április 4. hétfő reggel óta az MTI hírei között. Ötször.

Először április 6-án szerdán került elő, amikor hírt adtak arról, hogy aznap Nagy Dávid, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt operatív igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában járt. A beszélgetésből idézve azt írja az MTI: „A népszavazásra kitérve az operatív igazgató a csalódottságának is hangot adott, sőt – mint fogalmazott – »rettegésben él« vasárnap este óta, mert a gyermekvédelmi népszavazás érvénytelen lett.”

Másodszor, amikor szintén az M1 műsorát idézték Dúró Dórával, aki „jelezte, hogy a gyermekvédelmi népszavazáson négy nemmel szavazott.”

Harmadszor, amikor Orbán Viktort idézik: „ugyan jogi értelemben nem kötelező eredménnyel végződött a gyermekvédelmi népszavazás, de soha egyetlen kérdésben sem voltak ennyire egységesek a magyarok, mint most. Egyértelmű politikai kötelezettség áll fenn a népszavazást illetően.”

Negyedszer 7-én csütörtökön, amikor Kovács Zoltánt idézik, aki „felhívta a figyelmet a gyermekvédelmi népszavazás eredményére, rámutatva, soha nem adtak le egy irányba ennyi szavazatot.”

Ötödször pedig ugyanaznap Kövér Lászlót szemlézve a Mandinerről: „A gyermekvédelmi népszavazásról szólva Kövér László elmondta, az a 2016-os kvótareferendumnál is erősebb felhatalmazást adott a kormánynak a magyar álláspont képviseletére, hiszen most három és fél millióan szavaztak érvényesen, s a válaszok óriási többsége egybeesett a kormány álláspontjával.”

Vagyis úgy tűnik, hogy a legerősebb szinonimája az „érvénytelen” szónak az „ugyan jogi értelemben nem kötelező eredmény, de” kifejezés.

A biztonság kedvéért megnéztük, de a Híradó.hu-n is csak egyetlen hírben találkozhatunk az érvénytelenséggel, Nagy Dávid MKKP-s rádiós szereplésénél. A videók között pedig így szerepel:

„A Választási Iroda adatai szerint óriási többség szavazott nemmel mind a 4 kérdésre.

Bár az érvényességi küszöbhöz több mint 4 millió azonos szavazat kellett volna,

az elemzők szerint az eredmény így is erős politikai felhatalmazást jelent a kérdés szabályozásában” – hangzik el röviden az M1 adásában, hogy aztán hosszasan elemezve a nemek elsöprő arányát csak futólag említsék meg, hogy érvénytelen lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!