Gulyás: Ha találunk itt egy olajmezőt, az gyorsan megoldja az orosz függőségi helyzetet

2022. április 28. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A benzinárstopot jónak tartja a kormány, a nagykerárat meghatározták, a kiskutaknak adnak 20 forintos literenkénti kompenzációt, nem lát veszteséget Gulyás, mondta a felvetésre, hogy a kiskutak esetleg tönkre mehetnek. A kormány úgy látja, hogy a benzinárstop bevezetésének több az előnye, mint a hátránya, és miután van egy regionális multink, a Mol, ezért megoldható. Ha nem tudnánk nagykeráron biztosítani megfelelő mennyiségű üzemanyagot, akkor nem lehetne megtenni, de így igen.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Csak az Európai Bizottságtól függ, mikor írja alá a kormány és a Bizottság a megállapodást a helyreállítási alapról, magyar részről ennek nincs semmi akadálya, mondta Gulyás.

A közmédia arról kérdezte Gulyást, mit tenne a kormány, ha sebesült ukrán katonáknak kellene segíteni, illetve arról, hogy Gyurcsány és Fekete-Győr egy közös fotón szerepelt, alátámasztja-e azt, hogy Gyurcsány a baloldal főnöke.

A magyar egészségügy készen áll arra, hogy sebesült ukrán katonák számára segítséget nyújtson, mindenféle korlátozás nélkül. Ami Gyurcsányt illeti: ő a főnök a baloldalon, eligazítást tartott,

„aminek fenyegető jellegét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Vérmezőn történt”

– mondta Gulyás Gergely.

„Kénytelenek voltunk tárgyalni az uniós ügyekről is”, mondta Gulyás. A miniszter szerint vannak olyan területek, amikben Magyarország nem tud engedni a jogállamisági mechanizmusban, erre pedig a magyar emberek is felhatalmazták őket április 3-án a választásokon. Ilyen például, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. A bizottság levelét a kormány áttanulmányozta, semmi akadálya nincs a helyreállítási megállapodás aláírásának, a levélben kizárólag az szerepel, amiről már hónapok óta tárgyalnak a bizottsággal, mondta.

A magyar kormányra is nagy a nyomás, hogy engedjék az árak emelkedését, de amíg van rá mód, amíg a kőolaj és gáz ellátása biztosított, addig újra és újra megvizsgálják az árstopok fenntarthatóságát, mondta Gulyás.

A kormányülésen a nyugdíjaknál is döntést hozott. Az év eleji piaci várakozásokból 5 százalékban határozták meg a nyugdíj mértékének az emelkedését, de látszik, hogy az inflációtól ez elmarad. A jelenlegi előrejelzések 8,9 százalékos inflációt mutatnak, de a háború miatt bizonytalan. Törvény szerint novemberben kell kompenzálni a nyugdíjasokat, de mivel az eltérés jelentős, mielőbb szükséges erről döntést hozni.

Az év eleji 5 százalékos mellett további 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz július elejétől. A megelőző hat hónapra vonatkozó nyugdíjjuttatásokat pedig egy összegben megkapják a nyugdíjasok. Összesen tehát 8,9 százalékos nyugdíjemelés lesz.

Ahogy a világpiaci árak nőnek, úgy nő az árstopok jelentősége is, mondta Gulyás Gergely a szerdai kormányülés utáni csütörtöki kormányinfón. Az árstopok meghosszabbítását szerdán jelentette be Orbán Viktor. Gulyás szerint a kormány intézkedései 5 százalékkal csökkentik az inflációt, ami így is magas.

„A helyzet a következő: egy ország gázellátása, illetve olajellátása nem filozófiai, kommunikációs, ideológiai vagy politikai kérdés, hanem fizikai kérdés. Tényszerűen pedig az infrastruktúra határoz meg minket: a gázellátásunk 85 százaléka és az olajellátásunk 65 százaléka érkezik Oroszországból. Miért van ez? Mert ezt az infrastruktúra határozza meg. Nem szórakozásból van ez így, nem mi választottuk ezt a helyzetet, egyszerűen ez a fizikai helyzet Közép-Európában. Nincsenek alternatív gázforrások, nincsenek alternatív szállítási útvonalak, amelyek lehetővé tennék számunkra, hogy megszabaduljunk az orosz olajtól és orosz gáztól az előttünk álló néhány év folyamán” – mondta Szijjártó a CNN-nek.

A kormány július 1-ig meghosszabbítja az árkorlátozó intézkedéseket, tehát mind az üzemanyag ára, mind a kiválasztott élelmiszerek ára július 1-ig változatlan marad – jelentette be Orbán a szerdai kormányülés után. Amíg tart a háború, nőni fognak az árak, a magyar kormány azonban mindkettőnél árkorlátozással él, mondta.

Megkapta a magyar kormány az Európai Bizottság hivatalos jegyzékét a jogállamisági eljárás megindításáról. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerda délután azt ígérte, áttanulmányozzák a levelet, és részletes véleményt mondanak róla a csütörtök reggelre meghirdetett kormányinfón.

A választás utáni első kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a kormányinfó ezentúl maximum két órán át tart majd, függetlenül a kérdések számától. Kollégánk rákérdezett, hogy mennyiben szolgálja a tájékoztatást, hogy a kormány befolyása alatt álló sajtótermékek hosszasan az ellenzék helyzetéről kérdezik a kormányt, és most már időben is limitált, hogy kérdéseket lehessen feltenni, de Gulyás csak annyit mondott, a kormányinfó lényege, hogy mindenki szabadon kérdezhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!