Szijjártó a CNN-en: Nem filozófiai, ideológiai, politikai, hanem fizikai kérdés az ország orosz gázellátása

2022. április 28. – 07:03

Másolás

Vágólapra másolva

New Yorkban tartózkodik Szijjártó Péter külügyminiszter, aki a CNN egyik adásában Richard Quest vendége volt. A közel negyedórás beszélgetés témái között szerepelt a magyar gáz- és olajellátás kérdése, Oroszországtól való függősége, a magyar kormány álláspontja az orosz–ukrán háború ügyében, különös tekintettel a fegyverszállítmányokra, az EU által szerdán elindított jogállamisági eljárás és a hazai helyzet, illetve az, hogy Orbán Viktor az április 3-i választás után győzelmi beszédében ellenfélként jelölte meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Az egyes témákban elhangzott egy-egy főbb megállapítás következik Szijjártótól.

Gáz- és olajellátás: „A helyzet a következő: egy ország gázellátása, illetve olajellátása nem filozófiai, kommunikációs, ideológiai vagy politikai kérdés, hanem fizikai kérdés. Tényszerűen pedig az infrastruktúra határoz meg minket: a gázellátásunk 85 százaléka és az olajellátásunk 65 százaléka érkezik Oroszországból. Miért van ez? Mert ezt az infrastruktúra határozza meg. Nem szórakozásból van ez így, nem mi választottuk ezt a helyzetet, egyszerűen ez a fizikai helyzet Közép-Európában. Nincsenek alternatív gázforrások, nincsenek alternatív szállítási útvonalak, amelyek lehetővé tennék számunkra, hogy megszabaduljunk az orosz olajtól és orosz gáztól az előttünk álló néhány év folyamán.”

Ukrán háborús helyzet: „Ha megnézi az EU-tagállamok listáját, illetve a NATO-tagállamok listáját, akkor láthatja, hogy nem mindannyian, nem az összes EU-tagállam, illetve NATO-tagállam szállít fegyvereket. Az igazság az, hogy látni kell, mi a magyar kormány legfontosabb kötelessége most: meg kell győződnünk arról, hogy garantálni tudjuk Magyarország és a magyar emberek biztonságát.”

EU-s jogállamisági eljárás: „Ez egyértelműen politikai vita. Ez zsarolás Magyarországgal szemben. Ezek hamis vádak, semmi közük a valósághoz. Tudja, szerintem nagyon jól látható – a nap, amikor megindult ez az eljárás Magyarországgal szemben, csak egy-két nappal követte a magyarországi választásokat, ahol ismét földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk... Azt látjuk, hogy a brüsszeli liberális mainstream nem képes ezt megemészteni.”

Zelenszkij mint a választásba beavatkozó ellenfél: „Az ukrán kormány, illetve az ukrán kormány nevében fellépő némely szereplő megpróbált beleavatkozni a magyarországi választásokba. És a Zelenszkij elnök által tett nyilatkozatok a választási kampányunk legvégén, amelyek eléggé ellenségesek voltak ránk nézve, egyáltalán nem voltak helyénvalóak. Nem kellett volna ezeket megtennie.”

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!