Fact-check: Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Péter szerdán azt mondta a köztévében, hogy ugyan azzal vádolják, hogy katonákat küldene Ukrajnába, valójában „éppen Orbán Viktor küld fegyvereket Ukrajnába, most is van fegyverszállítás Magyarországon keresztül, magyar gépek részt vesznek ebben”. Emellett azt is mondta, hogy Orbán Viktor katonai segítséget ígért Boris Johnsonnak.

Ez erős állítás, úgyhogy küldtünk is róla kérdéseket az Egységben Magyarországért pártszövetségnek. A kormány az orosz invázió kezdete óta azt állítja, hogy Magyarország semmilyen formában nem vesz részt a közvetlenül Ukrajnába való fegyverszállításban.

Ezt Szijjártó Péter március 8-án sokadjára is megerősítette, bár úgy fogalmazott, hogy „nem is engedjük fegyverszállítmányok áthaladását a területünkön közvetlenül Ukrajnába”. Ez az utolsó két szó egy olyan kiskaput ad a kormánynak, hogy azért megengedhesse, hogy egy Ukrajnának szánt fegyverszállítmány áthaladjon Magyarországon, de mondjuk Románia felől közelítse meg az ukrán határt.

A pártszövetség kérdésünkre azt válaszolta, hogy „Márki-Zay Péter azokra a magyar lajstromban lévő, pápai bázison állomásozó NATO gépekre gondolt, amik részt vesznek a fegyverszállításban”. Vagyis arra a C-17-es Boeingre célzott, ami magyar felségjelzésű és Pápán állomásozik, és február 27-én gránátokkal és rakétákkal megrakva indult el Hollandiából egy meg nem nevezett kelet-európai országba, hogy a fegyvereket onnan Ukrajnába szállítsák.

A pápai C17-es az eindhoveni reptéren 2021. augusztus 25-én – Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP
A pápai C17-es az eindhoveni reptéren 2021. augusztus 25-én – Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP

Válaszukban megemlítettek egy másik C-17-est is, ami szintén Pápán állomásozik, és amivel norvég katonákat szállítottak Litvániába.

Ahogy korábban a Honvédelmi Minisztérium válasza alapján írtuk, ezek a repülők egy független, nemzetközi program, a Stratégiai Légiszállítási Képesség részei, aminek az a fő célja, hogy katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítson a programban résztvevő 12 ország – köztük Magyarország – számára három Boeing Globemaster III C-17 teherszállító repülőgéppel.

A 12 tagország közösen birtokolja ezeket a repülőket, csak azért van rajtuk magyar felségjelzés, mert itt vették őket nyilvántartásba. A tagországok repülési órákat vásárolhatnak, így arra használhatják a C-17-eseket, amire akarják. A Hvg-nek azt írták, hogy „a szállítási feladatot nem Magyarország vagy a Magyar Honvédség igényelte, arra ráhatása nincs”.

Az alapján, hogy a kormány többször is azt állította, hogy nem engednek ilyesmit, valamint, hogy a pártszövetség által említett két repülő nem magyar parancsra repült:

Arról, hogy közvetetten szállítottak-e fegyvert Magyarországon át Ukrajnába, küldtünk kérdést a Honvédelmi Minisztériumnak, de egyelőre nem kaptunk választ.

Ígéret Johnsonnak

Az, hogy Orbán Viktor katonai támogatást ígért volna Boris Johnsonnak először a 24.hu-n jelent meg, de még aznap este megírták, hogy ez valójában nem igaz, egy hírügynökség rosszul idézte Johnsont. Szijjártó Péter Londonban is azt mondta, hogy Orbán csak humanitárius segítséget ígért.

Ez alapján nem valószínű, hogy létezne egy ilyen titkos ígéret. Küldtünk kérdést az Egységben Magyarországért pártszövetségnek, hogy ők tudnak-e egy másik ígéretről, vagy csak félretájékozódtak.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!