Magyar felségjelű katonai repülő sértette meg súlyosan Ausztria légterét

2021. szeptember 10. – 15:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Osztrák vadászgépek kísérték ki azt a magyar felségjelű C–17-es teherszállító gépet, amely péntek reggel berepülési engedéllyel hatolt be az osztrák légtérbe, ám az előírt 10-11 ezer méteres magasság helyett valamiért 1000 méterre süllyedt le a Felső-Ausztria nyugati részén, a Salzkammergut régióban található Attersee fölött – írja a Die Presse.

Michael Bauer, az osztrák védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a gépet az incidens után két Eurofighter kísérte ki az ország légteréből. Arról is beszélt, hogy bár az osztrák légteret évente akár ötvenszer is megsértik, ilyen komoly eltérést sosem láttak még az előírt repülési magasságtól.

Bauer szerint ez komoly biztonsági kockázatot jelentett, mint mondta, nagyjából egy, az autópályán a forgalommal szemben haladó autóhoz hasonlítható, amit a magyar gép csinált. Azt egyelőre nem tudni, hogy miért repült ilyen alacsonyan a magyar légierő színeiben repülő, de a NATO által támogatott Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) parancsnoksága alá tartozó gép pilótája, az azonban Bauer szavai alapján valószínűnek tűnik, hogy az incidensnek lesznek diplomáciai következményei.

Frissítés 1:

Az incidens miatt kerestük a Honvédelmi Minisztériumot is, ám ahogy az tulajdonképpen várható is volt, nem tudtak tájékoztatást adni azzal kapcsolatban. Mint azt a minisztérium sajtóosztálya is kiemelte, annak ellenére, hogy ezek a repülők a magyar légierő színeiben repülnek, nem ennek a parancsnoksága alá, hanem „a többnemzeti NATO Stratégiai Légiszállítási Képesség Nehéz Légiszállító Ezredéhez” tartoznak.

Frissítés 2:

Szombat délután kapott választ a Telex a Stratégiai Légiszállítási Képesség parancsnokságától. Ebben azt írják, hogy a Boeing Globemaster C-17-es katonai teherszállítógépük az osztrák légtérben hajtott végre navigációs gyakorlatot, arról viszont nem nyilatkoztak, hogy miért repült ilyen alacsonyan a gép. Az osztrák légierő, majd később az Osztrák Irányítási Ügynökség is a gép azonnali emelkedését kérte, ami ezt végül teljesítette, elhagyta Ausztriát, és visszatért magyarországi bázisára.

„A Stratégiai Légiszállítási Képesség éves diplomáciai engedéllyel rendelkezik az Ausztria fölött történő átrepüléshez. Jelenleg vizsgáljuk az incidens körülményeit, a jövőben pedig törekszünk arra, hogy elkerüljük a hasonló jellegű eseményeket”

– írja közleményében a Stratégiai Légiszállítási Képesség.