Idén 1600 embert küld el a Tungsram, felhagynak a hagyományos lámpagyártással

2022. április 27. – 15:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén év végéig 1600 embert küld el a Tungsram, felhagynak a hagyományos lámpagyártással – közölte a vállalat.

Múlt héten már írtunk arról, hogy tömeges kirúgásoktól tartottak a cég nagykanizsai gyárának dolgozói. A Tungsram a nehéz gazdasági körülményekre hivatkozva április elején részleges gyárleállásokat jelentett be, április közepétől pedig kényszerszabadságra küldte a gyár öt telephelyének – Kisvárda, Hajdúböszörmény, Budapest, Zalaegerszeg, Nagykanizsa – dolgozóit. Négy helyen már pár napja újraindult a termelés, utoljára a nagykanizsai gyárban indult újra a munka. A nagykanizsai részleg több nagyobb egységből áll, a veszélyeztetettnek számító ágazatban, a hagyományos izzók részlegén például ezernél is többen dolgoznak.

A vállalat most azzal indokolja a változtatásokat, hogy átalakul a cég, a hagyományos világítástechnikai termékek gyártásának megszüntetését tervezik, hogy a cég „nagyobb erővel fordulhasson az új, innovatív és ígéretesebb üzletágai felé”. A vállalat menedzsmentje tájékoztatta erről a dolgozókat, az üzemi tanácsot és a szakszervezeteket is szerdán.

„A 125 éves magyar exportvállalat csak így tudja megőrizni versenyképességét a világpiacon. A tervezett lépések 1500 ember munkájának megmentését jelentik, ugyanakkor körülbelül 1600 fős tervezett létszámleépítéssel járnak az év végéig” – írták.

A cég több dolgozója és szakszervezeti vezetője is arról beszélt múlt héten a Népszavának, negatívum volt a dolgozók számára, hogy februárban a cégvezetés felmondta a kollektív szerződés három, éppen a csoportos végkielégítéssel kapcsolatos pontját. Így aztán már nem az eredeti megállapodás szerint, hanem a Munka Törvénykönyve szerint fizetik majd ki az embereket egy esetleges csoportos végkielégítés esetén, ami azt jelenti, hogy így akár több havi bér összegével kevesebb végkielégítést kaphatnak azok is, akik nagyon régóta a cégnél dolgoznak, vagy nyugdíj előtt állnak – mondták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!