Tömeges kirúgásoktól tartanak a Tungsram nagykanizsai gyárának dolgozói

2022. április 23. – 10:04

Másolás

Vágólapra másolva

Két szakszervezeti vezető is úgy tudja, hogy leépítést tervez a vezetőség a Tungsram nagykanizsai gyárában – írja a Népszava a nagykanizsai üzemben dolgozó Kupó Csabára, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnökére, és Sallai Gáborra, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnökére hivatkozva. Konkrét számokról nincs tudomásuk, de úgy gondolják, több százan kerülhetnek utcára. Információik szerint a Tungsram a jövő héten közli a konkrét adatokat. A Népszava kereste a céget, hogy kommentálják az értesülést, de csak jövő hétre ígértek választ.

A Tungsram a nehéz gazdasági körülményekre hivatkozva április elején részleges gyárleállásokat jelentett be, április 11-től pedig kényszerszabadságra küldte a gyár öt telephelyének – Kisvárda, Hajdúböszörmény, Budapest, Zalaegerszeg, Nagykanizsa – dolgozóit. Négy helyen már pár napja újraindult a termelés, utoljára a nagykanizsai gyárban indult újra a munka.

A nagykanizsai részleg több nagyobb egységből áll, a veszélyeztetettnek számító ágazatban, a hagyományos izzók részlegén például ezernél is többen dolgoznak. Az 1973-tól működő üveggyár már leállt, itt száznál több alkalmazott dolgozott. Őket egyelőre más gyáregységekben próbálják foglalkoztatni. Negatív előjelű esemény volt a dolgozók számára az is, hogy februárban a cégvezetés felmondta a kollektív szerződés három, éppen a csoportos végkielégítéssel kapcsolatos pontját. Így aztán már nem az eredeti megállapodás szerint, hanem a Munka Törvénykönyve szerint fizetik majd ki az embereket egy esetleges csoportos végkielégítés esetén, ami azt jelenti, hogy a nyugdíj előtt állók így akár nyolc havival kevesebb végkielégítést kaphatnak, de azok is kéthavi bérüket veszítik el, akik csak tíz éve dolgoznak a gyárban.

A lap kereste a cég helyzete miatt az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, ahonnan annyit írtak, hogy „a kormány számára valamennyi vállalkozás fontos, amely otthonának tekinti hazánkat, ezért vizsgálja, hogyan tud segítséget nyújtani a Tungsram számára annak érdekében, hogy a cég működése továbbra is biztosított legyen”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!