A WWF felmérése szerint a magyarok 90 százaléka erős környezetvédelmet vár a kormánytól

2022. április 20. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

Országos, reprezentatív online kutatásban vizsgálta a WWF Magyarország, hogy mit várnak el a magyarok a döntéshozóktól a környezet- és természetvédelmi kérdésekben. Az adatfelvételt az országgyűlési választások előtti héten, március 28–31. között végezték.

A felmérés szerint az internethasználók túlnyomó többsége, több mint 90 százaléka elvárja a mindenkori kormánytól, hogy a természet- és klímavédelem ügyét kiemelt fontossággal kezelje, és lakóhelytől függetlenül döntő többségük úgy gondolja, hogy minden kormányzati ciklusban önálló környezetvédelmi minisztériumra lenne szükség.

A felmérésből az is kiderül, hogy mindegy, hogy nagyvárosban vagy kistelepülésen él valaki, ebben a kérdésben hasonló az álláspontjuk: a budapestiek közel 67 százaléka, a megyeszékhelyen élők 74 százaléka, egyéb városok lakosainak közel 75 százaléka, míg a falvak, községek lakóinak 68 százaléka szeretne önálló környezetvédelmi minisztériumot.

A magyarok többsége indokoltnak tartaná a környezetvédelmi minisztérium létrehozását forrás: WWF Magyarország
A magyarok többsége indokoltnak tartaná a környezetvédelmi minisztérium létrehozását forrás: WWF Magyarország

Abban a kérdésben még nagyobb az egyetértés, hogy elvárják-e a mindenkori kormánytól, hogy a természet- és a klímavédelem ügyét kiemelt fontossággal kezelje: mind a budapestiek, mind a megyeszékhelyen, egyéb városokban vagy falvakban, községekben élők több mint 90 százaléka válaszolt erre igennel.

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója kiemelte:

„A közvélemény-kutatás rávilágít arra, hogy miközben pártpolitikai kérdésekben erősen megosztott az ország, környezetpolitikai témákban már nem köszön vissza ez a markáns kettészakadtság.”

Az egyetlen kérdés, amely megosztotta a válaszadókat, az Magyarország klímapolitikai célkitűzéseinek megítélése. A válaszadók 36 százaléka nem tartja megfelelőnek ezeket a célokat, 33 százalék ezzel szemben elegendőnek tartja, közel harmaduk (30%) pedig nem tudja megítélni.

A klímavédelmi célkitűzések kérdése megosztja a lakosságot forrás: WWF Magyarország
A klímavédelmi célkitűzések kérdése megosztja a lakosságot forrás: WWF Magyarország

A válaszadók 98 százaléka értett egyet azzal, hogy Magyarország természeti területeit nem lenne szabad beépíteni, 93 százalék pedig azzal, hogy a törvényhozói döntések a civil és szakmai szervezetek bevonásával szülessenek meg.

A válaszadók döntő többsége személyesen is hajlandó lenne részt vállalni a természet- és klímavédelemben. A válaszok azt mutatják, hogy az egyéni felelősség lakóhelytől és kortól, nemtől vagy iskolai végzettségtől függetlenül fontos szerepet kap: városban és faluban élő, fiatal és idős, nő és férfi, valamint az általános iskolát és egyetemet végzett válaszadók is több mint 70 százaléka személyesen is tenne a természet megóvásáért és a klímavédelemért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!