A szív leállása után 30 másodperccel még működött egy kísérleti páciens agya

2022. február 23. – 14:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új felfedezést publikált egy kutatócsoport a Frontiers In Aging Neuroscience nevű szaklapban. A kutatók az agy működését vizsgálták, és egy váratlan, bár tragikus esemény miatt különleges eredményre jutottak – olvasható a Sky Newson.

A kísérletet egy 87 éves, epilepsziával küzdő férfin végezték, aki a kísérlet során hirtelen szívinfarktust kapott és meghalt. A mérőeszköz azonban tovább dolgozott, így még 15 percig tudták rögzíteni az agyműködést.

Ennek alapján megállapították, hogy az agy a szív leállása után 30 másodperccel még olyan gamma-hullámokat bocsát ki, amelyek életünkben a kognitív folyamatokért felelősek. Ezek közé a folyamatok közé tartozik a koncentráció, a meditáció, az álmodás és az emlékezés.

Ez arra utal, hogy egy ember halálakor ugyanazt az idegi aktivitást tapasztalni, mint amikor álmodunk vagy emlékeket idézünk fel. Ez felveti a kérdést, hogy vajon tényleg „lepereg-e az életünk a szemünk előtt” az utolsó pillanatainkban.

A kísérletet vezető dr. Ajmal Zemmar szerint az eredmény további kutatásokat igényel, mivel a kísérletet egy, az epilepszia miatt már eleve sérült aggyal végezték. A neurológus hozzátette, ettől eltekintve az eredmény jelentős előrelépés, amely további kutatásoknak ágyazhat meg a közeljövőben.

A kutató arról is beszélt: „Ezek az eredmények megkérdőjelezik az arra vonatkozó elképzeléseinket, hogy pontosan mikor ér véget az életünk, és fontos további kérdéseket vetnek fel például a szervadományozás időzítésével kapcsolatban.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!