Geomágneses vihar éri el a Földet ma éjjel

2021. október 11. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Földet várhatóan hétfőről keddre virradó éjjel elérő geomágneses viharra figyelmeztet az amerikai légkörkutató intézet, a NOAA. A Sky News beszámolója szerint műholdak működésében, esetleg a Föld északibb fekvésű vidékein az áramhálózatokban okozhat üzemzavarokat a jelenség. A geomágneses viharok kísérő jelensége az északi fény – a mostani, szokatlanul erős vihar miatt ilyesmit most nem csak a sarkhoz nagyon közeli helyeken, de akár Skócia magasságában is meg lehet majd figyelni.

A legerősebb dokumentált geomágneses vihar 1859-ben érte a Földet, az északi fényt akkor szinte mindenhol, még az Egyenlítőhöz közel is látni lehetett, és a fénye a teliholdénál is erősebb volt. Mellékesen pedig kiütötte a távíróhálózatot egész Európában és Észak-Amerikában. Mivel ma már összehasonlíthatatlanul jobban támaszkodunk elektromos hálózatokra és eszközökre, egy hasonló eset katasztrofális következményekkel járna. A NOAA tudósai szerint azonban aggodalomra semmi ok, a ma esti napvihar ennél sokkal gyengébb lesz.

A geomágneses viharok okozója általában egy napkitörés, a mostanié is az, szombaton észlelték a műholdak. Ilyenkor a Nap mágneses terének instabilitása miatt a napkorona egy darabja kilökődik a bolygóközi térbe, ezt hívják koronakidobódásnak. Ha a Naptól távolodó plazmafelhő útjába kerül a Föld, az a bolygó magnetoszférájába ütközik, és így alakul ki a geomágneses vihar.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!