Az Euclid űrtávcső elküldte a világegyetem eddigi legnagyobb térképének első részét

2024. október 24. – 04:30

Az Euclid űrtávcső elküldte a világegyetem eddigi legnagyobb térképének első részét
Az első kép az univerzum legnagyobb háromdimenziós térképéből. Fotó: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA; ESA/Gaia/DPAC; ESA/Planck Collaboration

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilvánosságra hozták az univerzum valaha volt legnagyobb 3D-s térképének első darabját, ami 14 millió galaxist mutat, írja a LiveScience. A pillanatfelvételt az Európai Űrügynökség (ESA) Euclid nevű űrteleszkópja készítette.

Az Euclidot 2023. július 1-jén lőtték fel, a Földtől közel 1,6 millió kilométerre lévő nap körüli pályán kering. A célja az, hogy a „sötét univerzumnak” nevezett világegyetem fejlődését vizsgálja. Nagy látószögű távcsövével a Földtől akár 10 milliárd fényévre található galaxisokat is felmérhet majd. Az Euclid a sötét univerzum fejlődését kutatja majd, amiről még mindig szinte semmit nem tudunk. Fő kutatási területei lesznek a sötét energia és a sötét anyag.

A kozmológiában elfogadott standard modell szerint az ősrobbanásra vannak bizonyítékok, és azt is tudjuk, hogy az univerzum egyre gyorsulva tágul, az viszont még egyáltalán nem tiszta, hogy miért. Hiszen a jelenlegi tudásunk alapján arra számítanánk, hogy a gravitáció miatt a tágulás az idő elteltével lassul – és ha ez nem így van, akkor kell egy olyan energiának léteznie, ami ezt a gyorsulást valamilyen módon előidézi. A tudósok ezt hívják sötét energiának. A sötét anyagról nem tudunk kifejezetten sokat, de az szinte biztos, hogy létezik és nagy hatása van a világűrben. Jelenlegi tudásunk szerint az univerzum 27 százalékát teszi ki, és olyan nagy gravitációs vonzása van. Ezekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A lenyűgöző új kép egy 208 gigapixeles mozaik, ami az égbolt mindössze egy százalékának egy töredékét mutatja. A mostanihoz hasonló képek százainak rögzítésével az űrteleszkóp végül a teljes éjszakai égbolt egyharmadát feltérképezi, és az ESA szerint több mint egymilliárd galaxist rögzít, amik akár 10 milliárd évesek is lehetnek.

„Ez a lenyűgöző kép annak a térképnek az első darabja, ami hat éven belül leírja az égbolt több mint egyharmadát” – mondta Valeria Pettorino, az ESA Euclid projekt kutatója. „Ez csak a térkép 1 százaléka, mégis tele van különféle információkkal, amelyek segítenek a tudósoknak felfedezni az univerzum leírásának új módjait.”

A közzétett kép olyan felvételekből áll, amit 2024 márciusa és áprilisa között két héten keresztül gyűjtöttek össze. A térkép 100 millió fényforrást tartalmaz.

Az Euclidot teljes egészében az Európai Űrügynökség tervezte és építette, a NASA az infravörös tartományban működő műszer fotódetektorait szállította. Az Euclidhez kapcsolódó munkákban 2000 tudós vesz részt, 13 európai ország mellett kanadaiak, amerikaiak és japánok is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!