Még a passzív dohányzás is megnöveli a súlyos szívritmuszavar kockázatát

2024. április 7. – 21:08

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss dél-koreai kutatás szerint a passzív dohányzásnak való kitettség még kis mennyiségben is összefüggésbe hozható a súlyos szívritmuszavar nagyobb kockázatával, olvasható az EurekAlerten. Az Európai Kardiológiai Társaság találkozóján bemutatott tanulmány szerint a pitvarfibrilláció valószínűsége egyre nő, ahogy a passzív dohányzás időtartama hosszabbodik.

Az eredmények akkor is ezt mutatták, ha a vizsgált személyek nem otthon, hanem a szabadban vagy a munkahelyen voltak passzív dohányzásnak kitéve. A kutatók szerint ez azt mutatja, hogy bármilyen kitettség káros a szív- és érrendszerre, ezért az eredmények arra is ösztönözhetik a döntéshozókat, hogy tovább csökkentsék a dohányzást a közterületeken, és támogassák a leszokásra irányuló közegészségügyi programokat.

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar világszerte. A tünetei közé tartozik a szívdobogás, a légszomj, a fáradtság és az alvási nehézségek. Becslések szerint minden harmadik európaiban kialakul ez az állapot élete során, és a pitvarfibrillációban szenvedőknél ötször nagyobb az esély például a sztrókra, mint az egészséges embereknél.

Az már ismert, hogy a passzív dohányzás összefüggésben áll a koszorúér-betegséggel és a korai halálozással, a pitvarfibrillációval való összefüggés viszont eddig nem volt egyértelmű. Ez a kutatás a passzív dohányzás és a pitvarfibrilláció közötti hosszú távű összefüggéseket vizsgálta. Miután a kutatók az eredményeket kiigazították olyan tényezőkre, amelyek szívritmuszavarra hajlamosíthatnak (túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség, satöbbi), kijött, hogy a passzív dohányzásnak kitett csoportban 6 százalékkal nagyobb volt a pitvarfibrilláció kockázata.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!