Két év alatt pusztult ki egy madárfaj populációjának 76 százaléka

2024. február 13. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

A 2021–2022-es nagy-britanniai madárinfluenza-járvány elpusztította a nagy halfarkas populációjának nagyjából 76 százalékát – írja a BBC a Királyi Madárvédő Társaság jelentése alapján.

A H5N1 2021 nyarán durrant be igazán az Egyesült Királyságban. A Skócia partjainál élő halfarkasok száma korábban emelkedőben volt, de a számuk a járvány előtti 9088-ról 2160-ra esett. Csak 2022-ben legalább 2591 pusztult el, 1400 egy shetlandi kolóniából.

A nagy halfarkas (vagy szkua) egy kifejezetten erős madár, így az életmódját a kalózokéhoz szokták hasonlítani. Rendszeresen terrorizál akár nagyobb fajokat is, hogy ellopja az élelmüket, és gyakran vadászik a kisebbekre, mint például a lundára. Néha még bárányokat és pónicsikókat is levadásznak. Még az újszülött fókák köldökzsinórjára is ráveti magukat. A legtöbb madarat könnyen lenyomják, csak a szirti sas, a rétisas és a kardszárnyú delfin fenyegeti a felnőtt egyedeket.

Nemcsak a nagy halfarkasokat tizedelte meg a járvány, így jártak a szulák és a rózsás csérek is. Előbbiből 25, utóbbiból 21 százalékkal él kevesebb most, mint a járvány előtt, és más fajoknál még nagyobb százalékban pusztított a vírus.

A nagy-britanniai járvány azért különösen veszélyes, mert sok faj oda jár költeni, így globálisan is jelentős hatása lehet a brit madárpusztulásnak. Az elmúlt hónapokban valamivel jobb a helyzet, visszaesett a madárhalálozás, de a világ más részein pont, hogy megugrott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!