Eb-selejtező: bolgár–magyar 2-2

2023. november 16. – 17:56

frissítve

Eb-selejtező: bolgár–magyar 2-2
Fotó: Stoyan Nenov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szoboszlai szabadrúgása jól találta meg középen a magyar csatárt, aki közelről fejelhetett a bolgárok kapujába.

Fotó: Stoyan Nenov / Reuters
Fotó: Stoyan Nenov / Reuters

Szerencsére nem sérült meg a magyar válogatott csapatkapitánya, tudja folytatni a meccset. Szabadrúgással jönnek a magyarok.

Kerkez elől tisztázott az egyik bolgár védő. Szoboszlai kisszöglete után Styles adott be a bal szélről. A beadásból Ádám Martin tudott fejelni, de nem lett gól a próbálkozásból.

De a tizenhatoson belül nem érkezett senki a beadásra, így a labda elhagyta a pályát. Agresszívan letámadott a magyar csapat, így sikerült labdát szerezi a bolgár kapu közelében.

Az első támadást a bolgárok vezethették, de gyorsan megszerezte a labdát a magyar csapat. Egy szabadrúgás után Szoboszali lőtt kapura, a kb. 35 méterről leadott lövése elkerülte a kaput.

Nem sokkal a magyarok elleni Eb-selejtező kezdete előtt a rendőrség vízágyút vetett be a szófiai stadion előtt összegyűlt bolgár szurkolók ellen, számolt be a Telex helyszíni tudósítója. A bolgár szövetség ellen tiltakozó szurkolók füstbombákat korábban füstbombákat lőttek ki. Lehetett számítani a balhéra: a bolgár szurkolók tüntetést szerveztek a meccs előttre, amire egyébként a legnagyobb magyar szurkolói csoportot, a Carpathian Brigade-et is meghívták.

Szurkolók a szófiai stadion előtt – Fotó: Ághassi Attila / Telex
Szurkolók a szófiai stadion előtt – Fotó: Ághassi Attila / Telex

Pár perc és kezdődik a bolgárok elleni Eb-selejtező, amin a magyar válogatott bebiztosíthatja az Eb-részvételét.

A fotók alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szófiai Vaszil Levszki-stadion azért nem egy Puskás Aréna!

A szófiai stadion – Fotó: Telex A szófiai stadion – Fotó: Telex
A szófiai stadion – Fotó: Telex
A szófiai stadion – Fotó: Telex

Előzetesen is voltak olyan sejtések, hogy Rossi váratlant fog húzni, és ez így is lett, a magyar szövetségi kapitány Csoboth Kevint és Ádám Martint is a kezdőbe nevezte a meccsen. A két kezdő egészen pontosan így néz ki:

Magyarország: Dibusz – Botka, Lang, Szalai A. – Nego, Nagy Á., Szoboszlai, Styles, Kerkez – Ádám, Csoboth

Bulgária: Naumov – Popov, Petkov, Antov, Nedjalkov – Krasztev, Csocsev, Gruev – Deszpodov, Mincsev, Delev

Ha valaki nem követte az elmúlt napok eseményeit, könnyen azt hiheti, hogy a bolgár-magyar meccs megrendezése a rendes kerékvágásban történik, elvégre a terveknek megfelelően Szófiában, a Vaszil Levszki-stadionban játszik a magyar csapat. A valóságban viszont idáig elég nagy vargabetűkkel jutottunk el, és az egész történetnek csak a kezdete volt az, hogy a bolgár szövetség múlt hétfőn engedélyt kapott arra az UEFA-tól, hogy szurkolók nélkül, korábban rendezze meg a meccset.

A bolgár szövetség egyúttal azt is kérvényezte, hogy Plovdidvban rendezhesse meg a meccset, időközben viszont kiderült, hogy a helyi stadion jelenleg is átépítés és felújítás alatt áll, emiatt a város polgármestere és a kivitelező cég vezetője is azt jelezte, hogy a stadion nem alkalmas a meccs megrendezésére. Emiatt napokig az sem volt biztos, hogy egyáltalán lesz meccs, amit Szoboszlai Dominik a hétvégén úgy kommentált, hogy legutóbb az U12-es bajnokságban fordult elő vele, hogy vasárnap még nem tudta, játszik-e csütörtökön.

Ha a meccs elmaradt volna, a magyar csapat automatikusan 3-0-s győzelmet könyvelhetett volna el, azaz játék nélkül jutott volna ki az Eb-re, a bolgárokat pedig akár ki is zárhatták volna, bár a pontlevonásra és a pénzbírságra nagyobb lett volna az esély. 72 órával a találkozó előtt úgy nézett ki, hogy egy harmadik helyszínen, Kardzsaliban rendezhetik meg a meccset, kedden azonban biztossá vált, hogy végül mégis az eredeti helyszínen, Szófiában játszanak majd a csapatok.

A bolgár szurkolók egyébként tüntetést szerveztek a meccs elé, amelyre a legnagyobb magyar szurkolói csoportot, a Carpathian Brigade-et is meghívták – a csoport szervezett formában végül nem lesz ott, de sok sikert kívántak az összefogást hirdető bolgároknak. A példátlan eset hátteréről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A magyar szövetségi kapitány a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, egyetlen lépés választja el a válogatottat az Eb-részvételtől, ezt a lépést pedig csütörtökön meg akarják tenni. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy akkor sem lenne szomorú, ha egy ponttal távoznának Szófiából. Rossi szerint annak ellenére, hogy a legutóbbi meccs óta szövetségi kapitányt váltottak a bolgárok – Ilian Ilijev októberben vette át a csapatot –, nem számít teljesen más csapatra, de taktikailag biztos lesznek változtatások.

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban tartott sajtótájékoztatón 2023. november 15-én. Az Európa-bajnoki selejtezősorozatban a magyar nemzeti csapat november 16-án Bulgária vendége lesz – MTI/Illyés Tibor – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban tartott sajtótájékoztatón 2023. november 15-én. Az Európa-bajnoki selejtezősorozatban a magyar nemzeti csapat november 16-án Bulgária vendége lesz – MTI/Illyés Tibor – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Mint mondta, több verzióra is felkészültek, a bolgárokat pedig jól ismerik, de beszélt arról is, hogy Bulgáriának jóval több pontja is lehetne, ha nem lett volna több meccsen is balszerencséje a csapatnak. Rossi a mérkőzés helyszíne körül kialakult bonyodalmakkal kapcsolatban megjegyezte, nem olvasta a magyar szövetség kritikus hangvételű közleményét, és semmi mást sem, mert nem akart semmivel találkozni az interneten. Úgy véli,

őket azért fizetik, hogy futballmeccsen szerepeljenek, de azt azért megjegyezte, hogy ehhez hasonlót játékosként és edzőként sem élt még át.

Ilijev a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy önbizalom nélkül nem lehet futballozni, és ez a legfontosabb most, mert bár lesz apróbb taktikai változtatás, két nap alatt nem lehet megváltoztatni egy egész csapat játékát. A bolgár kapitány azt is elmondta, hogy a legnagyobb probléma Szoboszlai semlegesítése lesz, de hozzátette, a sérülések ellenére további kiváló labdarúgók is vannak a magyar válogatottban. A sérüléseket illetően Rossi legnagyobb hiányzói Gulácsi és Sallai lesznek, akik nem utaztak el Szófiába, de a magyar kapitány leszögezte, a keret többi része egészséges.

(MTI)

Legutóbb a litvánok ellen egy idegenbeli győzelemmel már bebiztosíthatta volna a kijutást a magyar válogatott, de végül az is bravúr volt, hogy 2-2-re sikerült menteni a meccset. A döntetlennel hátra még nem dőlhetett a csapat, de egy ponttal azért közelebb került a kijutáshoz, szóval Szófiában már egy másik döntetlen is elég lenne ahhoz, hogy egyenes ágon jusson ki a jövő évi Eb-re. Itthon egyébként 3-0-ra verte Bulgáriát a válogatott, de ebből azért messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, elvégre hazai pályán a litvánok ellen is 2-0-s győzelem volt az eredmény.

Az egyenes ági kijutás egyébként elég nagy szó lenne, 2020-ban és 2016-ban is pótselejtezővel került a csapat az Eb-mezőnybe, előtte pedig bő 40 éven át nem is jutott ki. 1972-ben Bulgária, Franciaország és Norvégia előtt nyerte meg a válogatott a selejtezőcsoportot, pótselejtező akkor még nem is volt, míg a vb-k esetében az utolsó, 1986-os szereplésünkkor a pótselejtezőt elkerülve, a selejtezőcsoportot megnyerve jutott ki a világbajnokságra.

A G csoport jelenlegi állása (zárójelben, hogy az adott csapat hány mérkőzést játszott):

  1. Magyarország (6) – 14 pont
  2. Szerbia (7) – 13 pont
  3. Montenegró (6) – 8 pont
  4. Litvánia (7) – 6 pont
  5. Bulgária (6) – 2 pont

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!