Egy pont kell a fociválogatottnak Szófiában, mindegy, hogyan

2023. november 16. – 05:01

Egy pont kell a fociválogatottnak Szófiában, mindegy, hogyan
Játékosok a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a telki edzőközpontban a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtti napon, 2023. november 15-én – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este azért játszik a magyar fociválogatott, hogy 1986 után először jusson ki egy nagy tornára egyenes ágon. Régóta tudott, sokszor mantráztuk már, a hátralévő két selejtezőn egy pontra lesz szükség ehhez. Bulgária a 84., Magyarország a 30. a világranglistán, papíron nem lehet gond, de a futball kiszámíthatatlansága most a bolgárokat segítheti.

Litvániában nem sikerült az Eb-részvétel kiharcolása, most itt az újabb esély. Magyarország a csoport utolsó helyén két ponttal szerénykedő Bulgária ellen feltétlen esélyes, elég csak a legutóbbi meccsre gondolni, amikor szintén zárt kapuk mögött, 2020-ban 3–1-re nyertek a mieink Szófiában. Akkor a koronavírus miatt nem mehettek nézők, most a bolgár szövetség döntéséből fakadóan, mert tartottak a botránytól, hogy az elnök ellen fognak lázadni a drukkerek.

Bulgária nem lett erősebb az elmúlt három évben, pillanatnyilag azt is nehéz megmondani, ki a legjobb játékosuk, talán az angol másodosztályban játszó Ilija Gruev, aki a Leeds középpályása, de messze nem meghatározó egyéniség a klubjában. A legjobb bolgár klubcsapat, a zömmel légiósokra építő Ludogorec is veszített az erejéből az utóbbi években. Nagy kérdés, hogy az elmúlt napok történései, a parodisztikus helyszínkeresés mennyire paprikázta fel a bolgár játékosokat, hiszen nagyon könnyű egy olyan narratívát kerekíteni ebből, hogy Plovdivban nem látták szívesen őket, a nemzet legjobbjait, és az önbecsülésük miatt megmutatják, mennyire erősek.

A háttérről, a bolgár szövetség és a szurkolók feszült kapcsolatáról már írtunk, az elmúlt napok abszurditását jól illusztrálja az azóta terjedő poén: azért kell három kapus a magyar csapatba, hogy Dibusz Szófiában, Gulácsi Plovdivban, Szappanos pedig Kardzsaliban védjen, ha éppen még az utolsó pillanatban is variálós kedvükben lennének a hazaiak.

Egy hónapja azt írtuk, hogy Marco Rossinak meg kell oldania a középhátvéd, Willi Orbán helyettesítését, most azt konstatálhatjuk, hogy nemcsak egy, hanem mindjárt négy kulcsember pótlására kényszerül a szakember. És most már minden csapatrész érintett, vagyis

több gond keletkezett egyszerre, amik természetesen hatással vannak egymásra.

De haladjunk sorjában. Orbán mellett a védelemben nem lehet ott Fiola Attila, a középpályáról Sallai Roland fog hiányozni, míg a csatársorból Varga Barnabás. Sallai sérülése nem súlyos, de október 27-én, Topolyán úgy érezte az Európa-liga-meccsen, mintha kést szúrtak volna a lábába. Azóta nem játszott, ha rohamosan gyógyul is, legfeljebb csak vasárnap lesz bevethető, és akkor is csak korlátozottan.

Dibusz Dénes kapus a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők hetedik fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország – Szerbia mérkőzésen a Puskás Arénában 2023. október 14-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Dibusz Dénes kapus a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők hetedik fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország – Szerbia mérkőzésen a Puskás Arénában 2023. október 14-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Rossi várhatóan ebben a kezdőcsapatban gondolkodik:

  • Dibusz – Botka, Lang, Szalai – Nego, Nagy, Styles, Kerkez – Gazdag, Szoboszlai – Ádám

És ha végigolvassuk a névsort, szembeötlő, hogy a védelemben vannak igazi problémáink. Botka Endre a Genk elleni Konferencia–liga-meccsen 12 percre szállt be a Fradiba, a Fehérvár ellen pedig nem játszott a hétvégén. Lang Ádám a litván meccs óta nem játszott egy percet sem klubjában, a ciprusi Omoniában. Szalai Attila október 21-én bizalmat kapott a Hoffenheimben, de a csapata kikapott, utána pedig úgy alakította át a védelmet az edzője, hogy a sok millió euróért leigazolt magyarral nem számolt.

Vannak azért jó hírek is, mert Mocsi Attila a török Rizesporban folyamatosan játékban van, Balogh Botond a Parmában a két legutóbbi bajnokin ott volt a védelem tengelyében. A helyzetet az nehezíti, hogy mindkét klubcsapat négyvédős felállásban játszik, míg a válogatott alapesetben hármasban. Mindenesetre Rossi jó néhányszor húzott már bátran váratlant, ha nem lenne ekkora a tét, nyilván sokkal könnyebben nyúlna azokhoz a fiatalokhoz, akik játékban vannak, mint a rutinosabbakhoz, akik viszont most nem igazán. Csütörtök este sok mindenre választ kapunk, mi jár a kapitány fejében, amikor látjuk a kezdőcsapatot.

A középpályán nincs ok változtatni ahhoz képest, ahogy a szerbekkel felvettük a harcot. Loïc Nego a Le Havre-ban alapemberré vált, és mivel a csapata a hetedik helyen áll a francia ligában, nagy erősítést jelent a formája a magyar válogatottnak is. Kint sem védőt, hanem jobb oldali középpályást játszik, és a Monaco elleni gól nélküli találkozón csapata egyik legjobbja volt, a védekezőmunkából is maradéktalanul kivette a részét.

Milos Kerkez a Manchester City ellen, amikor csapata kapott egy hatost, ott volt a kezdőben, a következő fordulóban, a Newcastle ellen kiszorult. A Bournemouth nélküle hosszú idő után újra nyert (2–0), remélhetőleg ez nem ingatja meg a ballábas védőbe vetett bizalmat. Callum Styles csapata, a Barnsley osztályozós helyen áll az angol harmadosztályban, egészen pontosan a hatodikok, talán neki a legfontosabb, hogy a válogatottban magára irányítsa a figyelmet, és esetleg feljebb lépjen klubszinten.

Sallai Roland kiválása várhatóan Gazdag Dánielnek nyithat teret, akinek remekül megy Philadelphiában. Nála a hazatérés utáni átállás okozhat nehézséget, az első meccseken általában nem is nyúlt hozzá Rossi, de most talán ő a legjobb opció a keretből. Szoboszlai Dominik formáját folyamatosan, minden héten csodálhatjuk a Liverpoolban, olyan mutatókban (sprintek sebessége, megnyert párharcok, futómennyiség) és olyan teljesítménnyel emelkedik ki a Premier League-ben, a világ legjobb bajnokságában, ami még a Bundesligában sem jött ki belőle minden esetben.

Litvániában kiderült, zsákutca, ha Rossi visszavont szerepkörben játszatja Szoboszlait,

de a kapitány is rájött a tévedésére, és ahogy előretolta, megváltozott a csapat karaktere. Szoboszlait a bolgárok itthon meglehetősen lazán fogták, nagyszerű teljesítménnyel rukkolt elő, most egészen biztosan szorosabb őrizetet kap. Pontosan tudja, hogy az ilyen meccsek emelhetik megkérdőjelezhetetlenül vezérré.

A csatársorban Ádám Martin a szezon végére sem tudta állandósítani a helyét a klubcsapatában, még ha volt is egy bajnoki, amin kezdett, és majdnem végig a pályán volt. Dél-Koreában még két forduló van a bajnokságból, de az Ulszan már biztosan bajnok. Az átállás neki is nehézséget okozhat, de az erejére most nagy szükség lehet a felívelt labdáknál. Noha Rossi Németh Andrásra külön kitért, hogy többet kell játszania, ha Eb-t akar, az előző fordulókban ő több percet kapott, mint Ádám. A Hamburg elveszítette a legutóbbi bajnokiját, de még így is feljutó helyen áll a német másodosztályban. Németh tavaly novemberben mindjárt az első válogatottságán betalált Luxemburg ellen, most ismét nagy esélyt kaphat. Rossi többnyire csereként vette számításba Csoboth Kevint, és a fáradó védelem mellett próbálta kihasználni a gyorsaságát. Az újpesti játékos sebességére ezúttal is nagy szükség lehet a hajrában.

Németh András (középen) a Magyarország – Észtország felkészülési mérkőzésen a Puskás Arénában 2023. március 23-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Németh András (középen) a Magyarország – Észtország felkészülési mérkőzésen a Puskás Arénában 2023. március 23-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Arra, hogy az új bolgár kapitány, Ilian Iliev, akinek a mostani lesz a bemutatkozó meccse, milyen felállást választ, csak következtetni lehet; Rossi már tanulmányozta, hogy a klubcsapata, a Várna milyen hadrendben játszik, mert könnyen lehet, hogy onnan merít most is. Mivel pár napja lesz ismerkedni a csapatával, nem lesz könnyű helyzetben. Bár azt is láttuk már, hogy pár nap alatt is lehet rendezni a védekezést, olyan masszívvá tenni, hogy annak feltörése komoly nehézséget okozzon.

Ha viszont a magyar csapat a saját játékát a maximumhoz közel tudja játszani, annak egy pontra elégnek kell lennie. De még azt is megkockáztathatjuk, hogy a sok hiányzó ellenére a győzelemhez is.

Ez az egy pont pedig, ahogy a bevezetőben említettük, már az utolsó meccs eredményétől függetlenül kijutást jelentene. És jobb is lenne lerendezni ezt a kérdést kint, hogy itthon már csak egy ünnepi mérkőzést játsszunk vasárnap Montenegró ellen a Puskás Arénában. A szófiai mérkőzést 18 órától élőben közvetítjük a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!