A szerbiai Topolyán is úgy szól a Nélküled, mint az itthoni stadionokban

2023. október 27. – 17:03

A szerbiai Topolyán is úgy szól a Nélküled, mint az itthoni stadionokban
A Topolya és a Freiburg játékosai a 2023. október 26-i mérkőzés előtt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Három forduló után egy ponttal az Európa-liga A csoportjának negyedik helyén szerénykedik, a szerb bajnokságban harmadik helyezett Topolya csapata. A mindössze 12 ezres vajdasági kisváros klubját még 2016-ban kezdte el támogatni a magyar kormány, a határon túli fociprojektek közül ez teljesít a legjobban. A helyszínen néztük meg, hogy mire mentek a Bundesligában szereplő Freiburg elleni meccsükön, és egyáltalán, hogy jutottak el idáig.

„A kontinens egyik legmeghökkentőbb sikertörténete”

– nem fukarkodott a jelzőkkel a Guardian abban a cikkében, amiben az apró szerbiai városka, Topolya focicsapatának Európa-liga csoportkörbe kerülését vázolta fel. Önmagában sem gyakori, hogy egy 12 ezres kisváros megjelenik a második számú európai kupasorozatban, olyan patinás szereplők mellett, mint a Liverpool, az AS Roma vagy a Sporting Lisszabon. Ez nem a kis klubok játszótere, inkább egyfajta Bajnokok Ligája Light. A Topolya ráadásul a 2016-os szezont még a szerb harmadosztályban kezdte, aztán 2019-ben már az élvonalban rajtolt, és akkor hívta fel magára először a nagy európai lapok figyelmét.

Az álmot, hogy egyszer az Európa-ligában akarnak szerepelni, már akkor megfogalmazták. 2019-ben, a nagy áttöréskor Szabó Zoltán volt a vezetőedző, aki korábban a Vajdaság egyik legjobban jegyzett focistája volt, eljutott a jugoszláv válogatott közelébe is. Ő egy év múlva, 2020. decemberében 49 évesen a koronavírus-járvány egyik áldozata lett, de a csapat ment tovább, és végül eljutott az Európa-ligáig. Ehhez persze kellett egy kis szerencse, és a szerb csapatok korábbi jó teljesítménye is.

A Topolya játékosai és a szurkolóik – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex A Topolya játékosai és a szurkolóik – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
A Topolya játékosai és a szurkolóik – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az orosz csapatok kizárásával az UEFA-rangsorban a szezon előtt a 11. helyén álló Szerbia hatalmas esélyt kapott. (Csak viszonyításul: Magyarország az elmúlt öt év kiemelkedő Fradi-eredményeivel együtt is csak a 25. helyen áll ezen a listán.) A szerb bajnok így azonnal a Bajnokok Ligája főtáblájára került, a második helyezett pedig elindulhatott a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Ezt a második pozíciót csípte el a szisztematikusan építkező, a fiataloknak lehetőséget adó Topolya, miután megtörte a két patinás belgrádi csapat, a Zvezda és a Partizan duopóliumát a szerb fociban.

A klubnak magyar elnöke van, Zsemberi János, aki nagyon megfontoltan költ. Amikor 2019-ben még egymillió euró volt a klub költségvetése, akkor sem adott magas alapfizetést, inkább a prémiumokkal próbálta ösztönözni a játékosait. Van erről egy híres sztori: a város szülötte a magyar válogatottban is bemutatkozó Könyves Norbert. Felvették vele a kapcsolatot, hogy térjen vissza szülőföldjére, és vele még kivételt is tennének, az átlagnak megfelelő ötezer eurós fizetést a kötődése miatt hétezerre emelnék. Az a válasz érkezett a csatártól, hogy Magyarországon a kispadon ülve is jobban lehet keresni, így hát az átigazolás meghiúsult. A mostani költségvetés már 15 millió euró körüli, ebbe a kasszába tesz bele a Mol is komolyabb összeget főszponzorként. De a csapat markánsan megjelent a játékoskereskedelemben is, a Salzburgnak adott el játékost ötmillió euróért.

Zsemberit az ország száz leggazdagabb embere között szokták emlegetni, a Sat Trakt nevű telekommunikációs cége nemcsak Szerbiában terjeszkedik, hanem Boszniában is. Magyarországon tanult, a magyar másodosztályban kosarazott, később volt a Partizan Belgrád alelnöke is, amikor a klub bejutott a BL-be 2003-ban. A kapocs Topolyához azonban elsősorban nem ő, hanem a korábbi ausztrál kapitány, Árok Ferenc volt. Ő ajánlotta a magyar kormánynak a befektetéshez ezt a térséget, és nem az elsőre logikusabbnak tűnő, legnagyobb magyar többségű várost, Zentát.

Orbán Viktor miniszterelnök és Zsemberi János, a TSC topolyai labdarúgóklub elnöke átvágja az avatószalagot a TSC Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén a vajdasági Topolyán 2018. szeptember 27-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök és Zsemberi János, a TSC topolyai labdarúgóklub elnöke átvágja az avatószalagot a TSC Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén a vajdasági Topolyán 2018. szeptember 27-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Topolyát a Bajnokok Ligájából a portugál Braga fölényesen, 7-1-es összesítéssel búcsúztatta el még augusztusban, de a csapat ezzel is megváltotta a helyét az Európa-ligába – ahol most éppen nincs magyar csapat. Zsemberi a kettős identitást jelezve meghívta a magyar nagykövetet is a klub bemutatkozó főtáblás meccsére Londonba, a West Ham United ellen. De amúgy minden nyilatkozatában arról beszél: a Topolya SC szerb klub.

És azonnal hozzáteszi: olyan szerb klub, ami magyar segítség nélkül nem juthatott volna el erre a szintre az európai fociban.

A segítség alatt 30 millió eurót kell érteni, ezt maga Zsemberi erősítette meg. A nagyvonalú, kb. tízmilliárd forintos támogatásból épült meg a klub bentlakásos akadémiája, és 10 millió euróba került a 4500 férőhelyes stadion is. Itt az UEFA külön engedélyével lehet meccseket rendezni, mert az előírás nyolcezer férőhelyes létesítmény lenne, de a topolyai csapat azonnal el is veszítené a varázsát, ha Belgrádba kellene vinni a hazai meccseit. Így viszont a hazai meccseken, magyarul, szerbül és angolul is beszél a hangosbeszélő. Itt is szól a Nélküled, ha nem is annyi torokból, mint mondjuk Dunaszerdahelyen. A klub alkalmazottai közül szinte mindenki beszélt magyarul.

Mi a Topolya most?

Az igazat megvallva nem biztos, hogy a Topolya játékerőben jelenleg az Európa-liga szintjén van; a Konferencia-ligában garantáltan több pontot tudna gyűjteni a csapat. De a kihagyhatatlan lehetőségre, a Partizan tavalyi gyengélkedésére természetesen lecsaptak, és beküzdötték magukat az El-be. Az UEFA-tól érkező honorárium így eurómilliókra tehető.

A csapat ezzel együtt sem tudta megtartani a két legjobb játékosát. Luka Ilić elment a francia másodosztályú Troyes-hoz. (A 24 éves, niši születésű középpályást a Manchester City igazolta le évekkel ezelőtt, de Angliában nem tudott gyökeret ereszteni, így rendszeresen kölcsönadogatta a BL-győztes klub. Tavalyi jó szezonja, és a szerb ligában szerzett hat gólja után sem mondták az angolok, hogy igényt tartanak rá. A TSC viszont nem tudta és nem is akarta a havi 55 ezer eurós fizetését állni, az előző idényben neki is csak ötezret fizettek.) A 20 éves csatár Petar Ratkovot pedig ötmillió euróért értékesítették, és mivel a Salzburg vitte el, gyaníthatóan hallani fogunk még róla. Elvégre Szoboszlai Dominik sikersztorija óta jól tudjuk, hogy az osztrák csapatból milyen lehetőségek nyílnak a fiatal tehetségeknek.

A Topolyában kilenc szerb, egy horvát és egy montenegrói játékos kapott helyet a Freiburg elleni meccsen csütörtök este. A debreceni nevelésű, már 29 éves Sós Bence egyetlen magyarként csak pár percre szállt be csereként, egyébként is kiegészítő emberként számolnak vele általában. A csapat ebben a csoportban valószínűleg negyedik lesz, a West Ham, az Olimpiakosz és a Freiburg dönti majd el egymás között az két továbbjutó hely sorsát.

Az utánpótlásban viszont az alközpontokkal (például Zenta, Ada, Kanizsa) sok gyereket mozgatnak meg. A Vajdaságban pillanatnyilag 185 ezer magyar él, a legtehetségesebb gyerekek kerülhetnek az akadémiára, ahová az ország minden pontjáról hoznak futballistákat, így a konkurencia meglehetősen nagy.

Az a magyar tehetség viszont, aki esetleg innen bekerülhet a magyar felnőtt válogatottba, még nem látszik.

A freiburgi drukkerek meglepődtek, amikor megtervezték az utat, hogy Belgrádba kell repülniük, és onnan buszokkal hozzák majd őket a városba. Mivel a tervezett Budapest-Belgrád-vasútvonal is keresztülmegy Topolyán (hogy megáll-e majd, az csak később derül ki), az építkezések miatt most még az autópályát is csak kerülővel érhették el. A csapat Szabadkán lakott, mert Topolyán nincs szálloda, hiszen egy ekkora településen alapvetően nincs szükség rá.

A Freiburg szurkolói Topolya főterén gyülekeztek és onnan vonultak a stadionba – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex A Freiburg szurkolói Topolya főterén gyülekeztek és onnan vonultak a stadionba – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
A Freiburg szurkolói Topolya főterén gyülekeztek és onnan vonultak a stadionba – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
A Freiburg szurkolói Topolya főterén gyülekeztek és onnan vonultak a stadionba – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A német drukkerek nem zavartatták magukat, fel sem tűnt nekik, hogy a cirill betűk mellett magyar betűk is vannak a táblákon, a helyi nevezetesség Sarlós Boldogasszony temploma is kevéssé érdekelte őket. A város főterén gyülekeztek, a különböző fényekben tündöklő szökőkútnál beszélgettek, majd együtt, énekelve, jókedvűen indultak meg a stadion felé, ahol kerítés mögül nézhették végig a csapatuk 3-1-es győzelmét. A kerítésre amúgy leginkább azért van szükség a stadionban, mert a Zvezda és a Partizan drukkereit jobb elkülöníteni, ha ide érkeznek. A Zvezda-ultrák egyébként direkt eljöttek a Topolya ellen drukkolni az előző fordulóban, amikor az Olimpiakosz volt az ellenfél. Némi kölcsönös cigányozás után bezárták a topolyai ultrák, a „betyárok” szektorát, így most a legvehemensebb Topolya-drukkerek csak tévén nézhették meg a meccset.

Sallai Roland (22) az első félidőben lesérült – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Sallai Roland (22) az első félidőben lesérült – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Sallai Roland (22) az első félidőben lesérült – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Sallai Roland (22) az első félidőben lesérült – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Freiburg az első félidőben még nem igazán tudta, mihez kezdjen a hazai csapattal, a szünet után viszont Vincenzo Grifo mesterhármasával megfordította a meccset. A németek egy sérülés már a 22. percben miatt elveszítették Sallai Rolandot. Ő a magyar válogatott egyik fontos játékosa is, még nem derült ki, pontosan milyen jellegű, és mennyire súlyos a sérülése, de az első nyilatkozatokban egy hónapos kihagyást vizionáltak az orvosok. Ami azért baj, mert így a szófiai Eb-selejtezőn sem vehet részt november 16-án.

Mérleg

Orbán Viktornak mindig is szívügye volt a határon túli foci támogatása. Ennek vannak eredményei is: a Dunaszerdahely és a Sepsiszentgyörgy is az élmezőnyben stabilizálta a helyét a szlovák és a román bajnokságban, és mindkét klub megfordult az Európa-liga selejtezőiben is már. De a mostani főtáblás szerepléssel bevágott eléjük a meglepetéscsapat Topolya, részben Szerbia nagy múltú futballkultúrájának is köszönhetően. Mindhárom klubnak van magyar nyelvű honlapja, hiszen a szurkolóit túlnyomó részt magyar nyelvűek teszik ki. Ebben a társaságban az Eszék a kakukktojás, ahol Mészáros Lőrinc kultusza megvan és nagy mértékben épül, már csak a stadionépítés és a klub finanszírozása miatt is,

de még csak nem is vették a fáradtságot, hogy egy magyar nyelvű honlapot összedobjanak.

Az egyik topolyai alkalmazott úgy búcsúzott tőlünk a meccs után, hogy máskor is jöjjünk, novemberben például jön a Vojvodina, ami azért helyi szinten mindenképpen rangadó. Meg hát az angol sztárcsapat West Ham is jön az Európa-ligában, és hátha akkor összejön az első győzelem a főtáblán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!