Mégis Szófiában lesz a bolgár–magyar Eb-selejtező

Legfontosabb

2023. november 14. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Mégis Szófiában rendezik a csütörtöki Bulgária–Magyarország Európa-bajnoki selejtező mérkőzést – jelentette be a Magyar Labdarúgó Szövetség kedd délelőtt.

Az MLSZ közleménye azt írta, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kedd délelőtt arról tájékoztatta a magyar szövetséget, hogy a bolgár szövetség kérésére Szófiában, a Vaszil Levszki-stadionban, zárt kapuk mellett rendezik meg a csütörtöki Eb-selejtezőt. A találkozó magyar idő szerint 18 órakor kezdődik.

Korábban a bolgár szövetség azt közölte, hogy nem Szófiában, hanem Plovdivban és zárt kapuk mögött kívánja megrendezni a novemberi 16-i mérkőzést, amire az UEFA áldását adta. Utána kiderült, hogy az október végén megválasztott plovdivi polgármester viszont nem szeretné, ha ott lenne a meccs, és megtiltotta az eseményt. A példátlan eset hátteréről és a bolgár futball ebben a cikkben írtunk.

Hétfőn Kardzsali városa jelentkezett be, hogy helyet adnának a meccsnek, a polgármester szerint az újabb változtatás engedélyezésére engedélyt is kértek az UEFA-tól, a jelek szerint azonban ezt nem kapták meg.

„A magyar válogatott számára kiemelten fontos bolgár mérkőzés előzményei a nemzetközi labdarúgásban példátlan helyzetet eredményeztek. Az UEFA a bolgár szövetség kérésére először a múlt héten, másodszor a mai napon megváltoztatta a mérkőzés helyszínét, és zárt kapus mérkőzés megtartását rendelte el. Fontos hangsúlyozni, hogy a szabályok szerint az UEFA-nak rendkívüli helyzetben, például biztonsági kockázat esetén joga van ilyen döntésre, a vendég szövetségnek pedig nincs vétójoga az ilyen döntéssel szemben. Fentiek ismeretében a magyar szövetség a múlt héten igyekezett sportszerűen eljárni, és bár – elsősorban a magyar válogatott szurkolói miatt – nem értett egyet a késői helyszínváltással és különösen a zárt kapus megoldással, a döntést kényszerűen elfogadta, és a nyilvánosság előtt nem kommentálta a történéseket” – írta az MLSZ.

„Most azonban, hogy pár nappal a mérkőzés előtt teljes káosz alakult ki a helyszínnel kapcsolatban, már egyértelműen ki kell mondani: amit a rendező szövetség művelt az elmúlt hetekben, példátlan, teljes mértékben indokolatlan és súlyosan sportszerűtlen. Még egy családi nyaralást sem lehet így megszervezni, nemhogy egy komoly téttel bíró, emberek sokaságát érintő és milliókat érdeklő nemzetközi labdarúgó-mérkőzést.”

Az MLSZ szerint a bolgár szövetség lehetetlen helyzetbe hozta az UEFA-t és a magyar szövetséget is. Hozzátették: ha a magyar válogatott nem utazna el a most kijelölt helyszínre, játék nélkül veszítené el a mérkőzést, ami nyilvánvalóan vállalhatatlan opció minden labdarúgást szerető magyar ember számára. Ezért az MLSZ alkalmazkodik a döntéshez, a magyar csapat szerdán elindul Szófiába.

Ha a csoportot vezető magyar válogatott legalább döntetlent játszik Bulgáriában, akkor kijutnak a jövő nyári németországi Európa-bajnokságra. Vasárnap a magyar válogatott Montenegró ellen zárja a selejtezősorozatot a Puskás Arénában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!