Bejelentkezett egy helyszín, Kardzsaliban lehet a sorsdöntő bolgár-magyar Eb-selejtező

2023. november 13. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

Jelen állás szerint nem lehet Plovdivban lejátszani csütörtök este a Bulgária–Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt, és mivel újabb helyszínt már nem nevezhetnek meg a bolgárok, Magyarország játék nélkül kaphat három pontot. Hacsak meg nem gondolja magát a plovdivi városvezetés.

Boriszlav Popov, a Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFU) ügyvezető igazgatója szerint a plovdivi stadion abszolút alkalmas arra, hogy ott tartsák meg a csütörtöki bolgár–magyar Európa-bajnoki selejtező mérkőzést, írja a Magyar Nemzet. Az építkezéshez szükséges anyagok, eszközök, tárgyak közül semmi nincs a stadionon belül és kívül sem. A tetőszerkezet néhány eleme, továbbá csövek az arénától távol vannak elhelyezve.

Az arénában két hete nézők előtt rendezték meg a két plovdivi csapat mérkőzését, most azonban nézők nem mehetnének be a stadionba. Vagyis maga a stadion az építkezés ellenére alkalmas a játékra. A plovdivi polgármester és az önkormányzat azonban hétfő délelőtt nem adott engedélyt a meccsre. Vélhetően attól tartanak, hogy a feldühödött szurkolók tüntetést terveznek a városban, amit szeretnének elkerülni.

Boriszlav Mihajlov, a BFU elnöke a hírekre reagálva felszólította az illetékes állami hatóságokat, hogy tegyék lehetővé, hogy a Bulgária–Magyarország mérkőzést Plovdivban rendezzék meg.

„Ellenkező esetben Bulgáriát kizárják az UEFA-ból, és a következmények nagyon súlyosak lesznek. Nincs ok arra, hogy ez megtörténjen”

állítja a legendás kapus.

Az elnök kifejtette, ebben az esetben nemcsak a plovdivi csapatok nem vehetnének részt a nemzetközi kupákban, hanem az utánpótlás-válogatottak sem indulhatnak egyetlen versenysorozatban sem, ami szégyen lenne. Az eset ugyanakkor az UEFA-nak is kínos, mert az európai szövetség belement tíz nappal ezelőtt a szófiai helyszín megváltoztatásába. (Igaz, azt nem tudhatták, hogy a plovdivi polgármester nem ad engedélyt.)

Az eredeti tervek szerint ugyanis a magyar csapat Szófiában játszott volna, de a bolgár szövetség korábban biztonsági okokból megváltoztatta a mérkőzés helyszínét, és úgy döntött, hogy nem léphetnek be szurkolók a stadionba. Innen jött a galiba: kiderült, hogy Plovdivban nem éppen ideálisak a körülmények, a helyi stadion jelenleg is átépítés és felújítás alatt áll, emiatt a város polgármestere és a kivitelező cég vezetője is azt jelezte a BFU-nak, hogy a stadion nem alkalmas a meccs megrendezésére.

Az UEFA azonban több változtatást már nem engedélyez, ha Plovdivban nem tudják megrendezni a találkozót, a magyar csapat játék nélkül, automatikusan 3-0-ra nyer, és kijut a jövő nyári németországi Európa-bajnokságra.

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője a Magyar Hírlapnak azt válaszolta, a magyar csapat zavartalanul készül a meccsre, szerdán tervez kiutazni. A válogatott csak akkor nem megy Bulgáriába, ha az UEFA arról dönt, nem lesz meccs.

Frissítés:

Az MTI azt írja, Kardzsali polgármestere, Erol Mjumjun a sportal.bg lapnak hétfőn délután úgy nyilatkozott, a városi Arda Arénában szívesen látnák vendégül a két válogatottat, és 99 százalékban biztos abban, hogy náluk rendezik a mérkőzést. „A stadionnak van engedélye ilyen mérkőzésre, minden szurkolónak örülünk, készen állunk a tökéletes szervezésre. Az Arda Aréna Bulgária egyik legjobb stadionja” – mondta Mjumjun. Hozzátette: kérték az UEFA-t, hogy Plovdiv helyett Kardzsaliban legyen az Eb-selejtező, és várják a megerősítést.

Arról sincs döntés, hogy ha esetleg a 11 200 férőhelyes Arda Arénát az UEFA elfogadja helyszínnek, akkor a bolgár szövetség – a szurkolók tiltakozásoktól tartva – engedne-e be nézőket, vagy ahogy Plovdivba tervezte, zárt kapus lenne az összecsapás.

A magyarok 14 ponttal az élen állnak a G csoportban. A szerbeknek 13, a montenegróiaknak 8, a litvánoknak 6, a bolgároknak 2 pontjuk van. A szerbek és a litvánok már csak egy meccset játszanak, a magyarok a bolgárok után a montenegróiakkal csapnak össze vasárnap a Puskás Arénában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!