Olyan fociparódiát, amit a bolgárok a meccsrendezéssel csinálnak, talán még sose láttunk

2023. november 13. – 20:54

Olyan fociparódiát, amit a bolgárok a meccsrendezéssel csinálnak, talán még sose láttunk
A bolgár fociszövetség előtt már tüntettek a drukkerek néhány hónappal korábban is – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

72 órával a Bulgária–Magyarország Európa-bajnoki selejtező előtt még nem tudjuk, melyik városban rendezik – most úgy áll, hogy jó eséllyel a felerészben törökök által lakott Kardzsaliban. Ha nem Magyarországgal játszanának a bolgárok, legfeljebb nevetnénk, már ha egyáltalán hír lenne ebből itthon.

Nehéz megjelölni pontosan, mikor kezdődött a bolgár foci mélyrepülése, és még az sem biztos, hogy a mostani meccsrendezési paródiával eléri a gödör alját. A jelenlegi bolgár elnök, Boriszlav Mihajlov 2019-ben már lemondott, miután az angolok lőttek nekik egy hatost Szófiában, és a szurkolók a huhogás mellett náci karlendítésekkel szórakoztatták magukat. Mihajlov aztán 2021-ben meggondolta magát, a lemondását érvénytelenítették, a megbízott elnök félreállt, és átadta a helyét a kapuslegendának, aki 102-szer védte az válogatott kapuját, a bolgár foci legnagyobb eredményekor, az 1994-es vb-negyedik hely idején is ő állt a gólvonalon.

Vezetőként viszont meglehetősen visszás volt a megítélése. Személyes tapasztalat: a város szélén épült bolgár fociközpontban a közelmúlt legnagyobb sztárjáról, az aranylabdás Hriszto Sztojcskovról például nincs egy fotó se a falakon. Vele ugyanis még nagyon régről, egy 1985-ös tömegverekedéssel zárult meccs óta nincs jóban az elnök. Az aranygenerációból mindenkit látni a folyosókon, csak a legnagyobb sztárt nem.

Mihajlov egyébként az európai szövetség, az UEFA végrehajtó bizottságának a tagja, ami a legfontosabb testület az európai fociban – csak hogy még pikánsabb legyen ez a mostani történet, ha végül nem sikerül megrendezniük ezt a meccset.

Ami egyébként két hónapja úgy tűnt, hogy Plovdivban lesz, akkor viszont kiderült, hogy a világítás nem megfelelő. Ezért visszakoztak, és szófiai Vaszil Levszki stadiont célozták meg, ahol legutóbb 3-1-re nyert a magyar válogatott 2020-ban, a koronavírus miatt zárt kapus találkozón. Mihajlov azonban csavart egyet a dolgon: félt attól, hogy a bolgár ultrák újra botrányt csinálnak, ezért megint Plovdivba vitte a találkozót, és egyúttal zárt kapussá is tette. Igen ám, de október 29-én a városban önkormányzati választásokat tartottak, és az új polgármester hallani sem akart arról, hogy az egyébként városi tulajdonban lévő Botev stadionban legyen a meccs. Annál is inkább, mert annak a felújítása már régóta zajlott, és jelentősen elhúzódott. A hosszanti lelátók felett már elkészült a tető, a kapuk mögött viszont még nem. A kivitelező ezt az időszakot gondolta megfelelő alkalomnak a munkálatok elvégzéséhez. A város frissen megalakuló képviselői testületének nyilván nem a meccsel lett volna bajuk, a szurkolók hívatlan látogatását, és az esetleges rendbontást, rombolást szerették volna mindenáron elkerülni.

Plovdiv városa hétfőn mondta ki az ítéletet: náluk nem lesz meccs. Az UEFA stadion menedzsere (venue director a hivatalos megnevezés) holnap kel útra hogy rendet csináljon, ahogy a protokoll előírja, nyilván már előre felkészítik a helyzetre. Különösen, mert bejelentkezett Kardzsali városa, ami bő egy órás autóútra fekszik Plovdivtól. Az Arda Stadion rendelkezik UEFA minősítéssel, van benne a rendezés szempontjából létfontosságú VAR, Konferencia liga meccs volt is már benne idén. A polgármester még örülne is neki, ha a városában látnák vendégül a válogatottat, és persze a magyarokat is.

Boriszlav Mihajlov önmagát és az UEFA-t is kínos helyzetbe hozta – Fotó: Georgi Paleykov / Georgi Paleykov/NurPhoto
Boriszlav Mihajlov önmagát és az UEFA-t is kínos helyzetbe hozta – Fotó: Georgi Paleykov / Georgi Paleykov/NurPhoto

Ha 72 órával a találkozó előtt helyszínváltoztatás van, akkor a protokoll szerint mindenképp ki kell kérni a meccsen játszó másik ország véleményét is. A magyarok akár mondhatnák azt is, hogy nem mennek bele a változtatásba, és ragaszkodnak ahhoz, amit az UEFA eredetileg kiküldött november hatodikán.

Vis maior helyzet van, az UEFA-nak rendkívül kínos az, ami történik, ha már egyszer jóváhagyták a tíz nappal ezelőtti helyszínmódosítást. Jártak a stadionban még a nyáron, megtartották a szemlét, álmukban nem gondolták, hogy épp a város ellenkezése miatt nem mehetnek oda. Könnyen lehet, hogy a bolgárok még egy olyan használatba vételi szerződést juttattak el az UEFA-hoz, amit az előző városvezető írt alá, csak hát a népakarat most őt háttérbe tolta.

A magyarok által lefoglalt plovdivi szálloda és az új stadion most 70 percre van egymástól (eredetileg negyedóra lett volna, hiszen a Plovdivban laknak), ami kétségtelenül kicsit kényelmetlen helyzet, szóval Marco Rossiék nagyvonalúsága is kell, hogy rábólintsanak a helyszínre, enélkül valószínűleg nem rendezhetik meg a selejtezőt.

„Nemzetközileg is roppant kínos lenne, ha két EU-tagállam mérkőzését nem tudják lejátszani az eredeti időpontban, ezért az UEFA minden kompromisszumra képes lesz. Kizártnak tartom, hogy ne legyen meccs. Aztán később persze pénzbírsággal sújthatják a bolgárokat, és minden felmerülő pluszköltséget kifizettethetnek, ami a magyarokat terheli” – mondta egy forrásunk, aki ismeri a nemzetközi meccsrendezési sztenderdeket és a gyakorlatot.

Mihajlov persze rögtön a kizárással kezdett el fenyegetőzni a bolgár újságoknak, amire csekély az esély. Pontlevonásra már sokkal inkább, a pénzbírság pedig garantált. Az UEFA megoldáspárti, az más kérdés, hogy most

a saját szabályait meglehetősen rugalmasan kell kezelnie, és korántsem annyira mereven, mint ahogy egyébként szokta.

A bolgárok egyébként Razgradban, vagyis a Ludogorec stadionjában fogadták a szerbeket a legutóbbi meccsen, ez most is opció lehetett volna, csak későn kezdtek el gondolkodni. És hát nyilván Plovdiv közelebb van, kényelmesebb, van reptere, míg Razgradnak nincs, Várnából kell odamenni.

A magyar válogatott mindenesetre úgy készül, hogy lesz meccs, hiszen az UEFA-tól hétfő estig nem kapott ellenkező választ. A csapatnak egy pont kell, hogy kijusson a csoportjából az Európa-bajnokságra, és vasárnap Montenegró ellen már egy tét nélküli meccset játsszon a Puskás Arénában, telt ház előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!