Európa-liga: Bayer Leverkusen–Ferencváros 2-0

2023. március 9. – 18:37

frissítve

Európa-liga: Bayer Leverkusen–Ferencváros 2-0
Fotó: INA FASSBENDER / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter az egész napos tevékeny segítsége után hátradőlhet, és nézheti a meccset, mert a hányattatott sorsú vonaton utazó drukkerek odaértek időben a stadionhoz. Vagy ahogy a külügyminiszter a Facebook-oldalán írja: „A versenyfutást az idővel megnyertük. Most már csak a meccset kell!”. Hogy miért volt az odaérés egyáltalán kérdéses, arról korábbi posztunkban, vagy ebben a cikkben olvashat.

A magyar külügyminiszter szerda este külön videót szentelt a csütörtök esti meccsnek, melynek legfontosabb pontját aztán egy külön posztban is megosztotta. Ennek értelmében összesen hét konzul várta a tegnap útnak indult drukkerek érkezését a leverkuseni pályaudvaron. Ide eredetileg csak ketten mentek volna ki, miután azonban a drukkerek különvonatát a német rendőrök feltartóztatták a cseh-német határon, a külügyminiszter intézkedett, hogy mindenképpen kiérjenek a meccsre.

A rendőrök arra hivatkoztak, hogy „a videókon, képeken látottak alapján, a vonat veszélyt jelent Németországra”, és bár végül még délelőtt továbbengedték, így is rengeteg időt vesztettek a szurkolók, ezért döntött a tervek módosítása mellett Szijjártó Péter. A külügyminiszter nehezen elfogadhatónak nevezte a dolgot, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára pedig kicsit keményebben, egy ízes bevándorlózással kommentálta az esetet. Az egész azért is érdekes, mert a különjárat eleve azért ment erre, nem pedig Ausztria felé, mert az osztrákok előre jelezték, hogy nem engednék át.

Noha soha sem nyertek még bajnoki címet, a Bayer Leverkusen így is a német futball meghatározó klubja, az elmúlt húsz évben a Bundesliga öt legjobb csapatának egyike. Szinte minden évben a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában szerepelnek, a játékosaiknak rengeteg a nemzetközi tapasztalata. A Bayer gyógyszergyár biztos anyagi hátteret biztosít a klub számára, az utánpótlásképzésük pedig az egyik legkiemelkedőbb Németországban. Csak a közelmúltban olyan klasszisokat neveltek ki, mint Kai Havertz és Florian Wirtz.

A Leverkusen szörnyen kezdte az idei szezont: a Német Kupából már az első körben kiestek a harmadosztályú SV Elversberg ellen, az első nyolc bajnokijukból csupán egyet nyertek meg (öt vereség és két döntetlen mellett), a BL-csoportkörben pedig a Brugge-től és a Portótól is kikaptak. Ilyen eredmények után nem volt meglepő, hogy már október elején edzőt váltottak: Gerardo Seoane helyét az edzői pályája elején járó Xabi Alonso vette át, aki a kezdeti nehézségek után megállította a csapat mélyrepülését. A Bundesligában felkapaszkodtak a középmezőnybe, és sikerült kiharcolniuk, hogy az Európa-ligában folytathassák a nemzetközi szereplésüket. Arról, hogy miért a Bayer Leverkusen lesz a Fradi eddigi legnehezebb ellenfele az El-ben, Mészáros Ábel futballszakíró írt részletes elemzést itt.

Tizenkilenc év. Ennyi idő telt el azóta, hogy magyar klubcsapat európai kupameccset játszott tavasszal. A 2003/04-es szezonban a Debrecen jutott be az akkor még UEFA-kupának hívott sorozat harmadik fordulójába, ahol a belga Club Brugge ejtette ki őket 1-0-s összesítéssel. Azóta a magyar klubok legnagyobb sikere abban merült ki, hogy alkalomadtán bejutottak a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga csoportkörébe.

A magyar futballt az elmúlt években leuraló Ferencvárosnak azonban most sikerült a szintlépés az Európa-ligában: az AS Monacót, a Trabzonsport és a Crvena zvezdát megelőzve, csoportelsőként jutottak be a nyolcaddöntőbe, ahol a Bajnokok Ligájából kieső Bayer Leverkusen lesz az ellenfelük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!