Döntetlent harcolt ki a Ferencváros az Európa-ligában, és csoportelsőként jutott tovább

2022. október 27. – 22:57

Döntetlent harcolt ki a Ferencváros az Európa-ligában, és csoportelsőként jutott tovább
Ben Yedder sarkazása után a labda úton Dibusz kapujába – Fotó: Illyés Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa-liga ötödik fordulójában a Ferencváros nem játszott jól a Monaco ellen, de egy pillanatra sem adta fel, és Tokmac passzából Zachariassen egyenlített. Az 1– 1-es döntetlen csoportelsőséget ért, az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar klubsikerét láthattuk. Magyar csapat még sohasem nyerte meg a csoportját.

A Ferencváros a csoport első helyéről várta a francia Monaco elleni El-meccset, a magyar bajnok idegenben Vécsei Bálint góljával 1–0-ra győzött. A középpályás mellett még három magyar játékos volt a kezdőben, Dibusz Dénes a kapuban, Botka Endre a védelem közepén, míg Pászka Lóránd a bal szélén.

A vendégcsapat kezdett aktívabban, Ben Yedder a negyedik percben lesről lőtt gólt, a hatodik percben majdnem kihasználta Wingo nagy hibáját. A Fradi védője gyengén és pontatlanul fejelte ki a labdát, a francia csatár hét méterről egy kicsit eltörte, a földre rúgta, de onnan veszélyesen közelített a bal felső felé, Dibusz ment érte, a kapufáról visszapattant, az ötösön helyezkedő Fofana ismételt, a bombájába a hibáját javító Wingo belelépett, megint Ben Yedder elé perdült a labda, de ő megoldotta a helyzetet, és az égbe lőtt.

A 32. percben viszont a kapuba.

Disasi húzott el a jobb oldalon, Zachariassen nem tudta feltartóztatni, a szélről keményen belőtt labdát Ben Yedder az ötösről sarokkal hajszálpontosan továbbította a kapu jobb alsó sarkába, Botka már nem tudta megelőzni a csatárt.

Az idegesen futballozó, és tervszerű támadást az első játékrészben nem is vezető Ferencváros a félidő utolsó percében jutott el komoly lehetőségig, akkor Pászka szögletére Zachariassen érkezett, hét méterről bólintott, de fél méterrel eltévesztette a célt.

A második félidőben egy bátrabb, koncentráltabb, veszélyesebb hazai csapat jött ki, Wingo és Ryan Mmaee előtt is adódott kisebb helyzet, de egyikük sem találta el a kaput. A csereként beálló Marquinhos erőtlen kísérletét Nübel ártalmatlanította. Az 58. percben Laidouni érkezett Zachariassen jobb szélről beívelt labdára, de Volland menteni tudott előle. A Fradi érezhetően feljött, a Monaco át is adta a területet. A 67. percben villantak a vendégek, Golovin fejese után ide-oda pattogott a labda az ötösön belül, de Dibusz eszmélt elsőként. Egy perccel később Ryan Mmaee a védők szorításában lőtt kapura, de a kapus nagy vetődéssel hárított.

A 81. percben koronázta siker a Ferencváros próbálkozásait.

Úgy tűnt, hogy Marquinhos a szélen már elveszíti a labdát, de megmentette, Laidounin keresztül Tokmachoz került, 18 méterről a csatár nem lőtt, hanem egy sokkal jobb megoldást választott, egy rendkívül okos gólpasszt adott. Észrevette ugyanis, hogy Zachariassen bemozog a védők mögé, és fordulásból, az ötös sarkáról kilőtte a rövid felső sarkot. A két norvég játékos tanítani való összjátéka csoportelsőséget ért a Fradinak. A gólt itt tudja megnézni.

Zachariassen tökéletes lövése, ami csoportelsőséget ért – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Zachariassen tökéletes lövése, ami csoportelsőséget ért – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Igaz az utolsó pillanatokban kellett még egy Dibusz-bravúr, és volt egy nagyon veszélyes monacói fejes, de mivel az mellément, kezdődhetett az ünneplés, a sorsolás pillanatában erre az eredményre kevesen gondoltak volna.

A csoport másik meccsén a Zvezda a török Trabzont fogadta, és a szerb bajnok 2–1-re nyert. Az utolsó fordulóban a Fradi a Trabzon vendége lesz, attól a találkozótól függetlenül a Fradi ott van a kupasorozat 16 legjobb csapata között. (Az El-döntő a Puskás Arénában lesz májusban.) A csoportelsőknek ugyanis nem kell meccset játszaniuk a nyolcaddöntőért.

Botka Endre úgy értékelt az M4-nek, hogy küzdelemmel tudtak nyerni. „Minden meccsen találunk egy gólt, most is. Volt egy fantasztikus szurkolótábor mellettünk, ha már a játékvezető ellenünk volt. A cserék most is nagyon jól szálltak be, és azt az egy helyzetünket, ami nagyon nagyon kellett, azt be tudtuk rúgni.”

„A sorsolás pillanatában sem gondolta senki, az első vagy a második meccs után sem, aztán kijöttünk a harmadik meccs utáni gödörből. Az első félidő nehézkes volt, azt éreztem, nem különösebben néz ki jól a mérkőzés. A Monaco-gólja véleményes volt, a második félidőre úgy jöttünk ki, hogy életem egy halálom, ezen a meccsen pontot kell szerezni.

Nem sorjáztak előttünk a helyzetek, de fölénybe tudtunk kerülni, nagyobb nyomást tudtunk rájuk helyezni, és végül is egy szép támadás végén belőttük az egyenlítő gólt”

– ezek már a csapatkapitány, Dibusz Dénes gondolatai voltak.

A kapus azt is elismerte, sokan aláírták volna közülük azt is, hogy a Konferencialigában folytatják tavasszal, de úgy látszik, megéri álmodozni. Mert a csapatuk képes megszorongatni jobb ellenfeleket, és legyőzni is azokat.

Sztanyiszlav Csercseszov arról beszélt, hogy örülnek a szurkolók, örülnek a játékosok, örül a klub vezetése, az edzőnek ilyenkor hátra kell lépnie, illetve másnap fél tizenegytől edzést kell tartania. Azt is jelezte, hogy a munka most kezdődik csak igazán.

Ferencváros-AS Monaco (francia) 1–1 (0–1)
Groupama Aréna, 20 517 néző, v.: Enea Jorgji (albán)
gólszerző: Zachariassen (82.), illetve Ben Yedder (30.)
sárga lap: Botka (23.), S. Mmaee (32.), Laidouni (80.), illetve Camara (57.), Badiashile (86.)
Ferencváros: Dibusz – Wingo, Botka, S. Mmaee, Pászka (Nguen, 65.) – Vécsei (Besic, 56.), Laidouni – Traore, Gojak (Marquinhos, a szünetben; Esiti, 91.), Zachariassen – R. Mmaee
AS Monaco: Nübel – Disasi, Maripan, Badiashile – Vanderson (Diatta, 41.), Golovin, Camara, Fofana (Lucas, 83.), Caio Henrique – Volland (Ben Seghir, 83.), Ben Yedder
A csoport állása: 1. Ferencváros 10 pont, 2. Monaco 7, 3. Trabzon 6, 4. Zvezda 6.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!