Anglia-Magyarország 1-1

Legfontosabb

2021. október 12. – 20:28

frissítve

Anglia-Magyarország 1-1
Sallai Roland öröme a belőtt 11-es után Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott a Wembley-ben 1-1-et játszott Angliával vb-selejtezők nyolcadik fordulójában. Az első félidő 24. percében Sallai Roland lőtt be egy büntetőt, amivel vezetett is Magyarország 13 percig.

A magyar futballválogatott legközelebb november 12-én, Budapesten játszik világbajnoki selejtezőt. Természetesen arról a mérkőzésről is beszámolunk majd. Mára köszönjük figyelmüket, az angol-magyarról szóló összefoglalónkat pedig itt találják.

Marco Rossi a mérkőzés után azt mondta, hogy Budapesten 55 perc után széthullott a csapat, mert nem követte a taktikát, túl sok szabad teret adtak az ellenfelek, most az volt a különbség, hogy tartották magukat a taktikához.

„Sokan mondják, hogy évekig szerencsés voltam, de maradhatunk ennél a narratívánál is. Nem volt igazi büntető, de megkaptuk. Utána meg tudtuk tartani az eredményt. Ezt a meccset nem lehet hasonlítani az Eb-meccseinkhez, hiszen nagyon sokan hiányoztak. Angliával sem lehet összehasonlítani a csapatunkat, mert én nem tudok öt játékost probléma nélkül lecserélni. Nem vártam ezt az eredményt. Szerencsések voltunk” – összegzett a kapitány.

Marco Rossi az angol-magyar vb-selejtezőn – Fotó: Carl Recine/Reuters
Marco Rossi az angol-magyar vb-selejtezőn – Fotó: Carl Recine/Reuters

Rossi szerint jóval bátrabban is játszottak, mint Budapesten az angolok vagy Albánia ellen. „Az albánok elleni meccset már többször is megnéztem, a támadóharmadban nem tudtunk érvényesülni, pedig nem volt egy komplikált feladat. Ma este más volt a helyzet, a srácok is kicsit máshogy álltak hozzá. Minden egyes alkalommal, amikor veszítünk, akkor a vérpadra húzzák az edzőt, és kérdezik, mi lesz vele, mi történt volna ha. De nem ismerjük a jövőt.”

A kapitány a jövőjéről csak annyit mondott, mint korábban is. A két hátralévő vb-selejtező után leül az MLSZ-vezetőivel tárgyalni. „Én annyit tudok, hogy számíthatok a megbecsülésükre, és nagyra értékelem a bizalmukat.”

Az M4 Sportnak nyilatkozó Lang Ádám azt monda, hogy javuló játékukhoz hozzájárult az, hogy már nem volt igazi tétje a meccsnek, hiszen szinte nulla az esélyük a világbajnokságra való kijutásra, és a londoni atmoszféra is segített nekik. „A Wembley a futball szentélye, ha a futball hazájában játszol, az az egy plusztöltetet.”

Lang Ádám és Nagy Zsolt üldözik Raheem Sterlinget az angol-magyar vb-selejtezőn – Fotó: Carl Recine/Reuters
Lang Ádám és Nagy Zsolt üldözik Raheem Sterlinget az angol-magyar vb-selejtezőn – Fotó: Carl Recine/Reuters

A hátvéd az mondta, hogy helyén kell kezelni a válogatott eredményeit, akkor is ha nyer, és akkor is, ha nem jól jön ki a lépés nekik. Szerinte a következő két vb-selejtező sem tét nélküli, de arra kell felhasználni azokat, hogy a hiányosságaikat pótolják, és meg kell tanulniuk bátrabban futballozniuk, ahogy ma is tették.

Lang arról is beszélt, hogy az előző meccsek csalódottsága után meg akarták mutatni, hogy mit tudnak. Szerinte az angolok jól presszingeltek, jó ütemben játszottak, de ők is belehibáztak. Azt sajnálja, hogy ezt nem tudták kihasználni.

A félbeszakadt, majd újrakezdett albán-lengyel meccsen már nem változott a végeredmény, Swiderski 77. perces góljával nyertek a lengyelek, és ezzel átvették a 2. helyet az albánoktól, két pont az előnyük velük, 6 pont a mieinkkel szemben. A csoport állása és a csapatok hátralévő meccsei:

1. Anglia 20 pont (Albánia o, San Marino i)
2. Lengyelország 17 pont (Andorra i, Magyarország o)
3. Albánia 15 pont (Anglia i, Andorra o)
4. Magyarország 11 pont (San Marino o, Lengyelország i)
5. Andorra 6 pont (Lengyelország o, Albánia i)
6. San Marino 0 pont (Magyarország i, Anglia o)

– Nem mondom, hogy félénkek voltunk az előző két találkozón, de mégis valami hiányzott a játékunkból. Most egészen más hozzáállással érkeztünk, bizonyítani akartuk, hogy képesek vagyunk meglepni az ellenfelünket. Ahhoz is közel jártunk, hogy még nagyobb meglepetést okozzunk. Követtük azt, amit megbeszéltünk, az volt a cél, hogy emelt fejjel tudjunk lejönni a pályáról – mondta a meccs utáni interjúban Loic Nego.

A kiharcolt büntetőre így emlékezett vissza: „Láttam, hogy az ellenfelem csak a bal lábával tudná eltalálni a labdát, ezért igyekeztem a lábát támadni, és a fejem került olyan helyzetbe. Nem láttam, hogy a tizenhatoson belül voltam.”

Gareth Southgate azt nyilatkozta, hogy nem volt meglepve a magyar csapat teljesítményétől. „Tisztában voltunk vele, hogy egy rendkívül jó csapatról van szó. Jól védekeztek, és jó volt a labdakihozataluk. Taktikailag gondokat okozott a 3-4-3-as felállás is, és nem játszottunk olyan jól sem, mint Budapesten. Csak magunkat hibáztathatjuk. Szokatlan, amit ma este láttam, könnyen eladtuk a labdákat, mintha meg lettünk volna szeppenve.”

A csapat az albán meccs után „beszélgetett egy sort, hogy min kell változtatni” – mondta a mérkőzés utáni interjúban Schön Szabolcs.

– Mindenki 100%-ot beletett ebbe a mérkőzésbe, mindenkinek benne volt a szíve és az utolsó lehelete. Nagyon fontos, hogy az utolsó 15-20 percben nem kaptunk gólt, és hogy úgy mentünk ki a pályára, hogy játsszunk bátran! A csapat egészen máshogyan jött ki a mai meccsre, meg szerettük volna mutatni, hogy az Eb nem csak véletlen volt, az angolokkal is fel tudjuk venni a versenyt – nyilatkozta a csatár az M4-nek.

Szakkommentár

A hatalmas nyomás, a mérkőzést mindenáron eldönteni kívánó rohamok elmaradtak a végére, az angol csapat sehogy sem találta a megfelelő kulcsot a magyar hátsó zárhoz. Nem volt a támadásaikban megfelelő dinamika, elképzelés, hiányzott egy igazi vezéregyéniség az építkezésnél. A magyar csapat pedig jól védekezett, kevés hibát vétett a hajrában, viszont csak hat kísérletig jutott, de ez is bőven elég volt az egyik pont megszerzéséhez, mely hatalmas fegyvertény, jól hangzó eredmény az Európa-bajnoki döntőt játszó Anglia ellen. Magyarország így matematikailag még nem búcsúzott a továbbjutástól, de a pótselejtezőt jelentő második helytől és Lengyelországtól 6 pontra van, ráadásul Lewandowskiék Andorra ellen mérkőznek a következő játéknapon, majd Magyarországot fogadják Varsóban. A reményt keltő Nemzetek Ligája pozícióból való kvalifikáció lehetőségét is el kellett engedni, miután Ausztria vereséget szenvedett Dániától.

Amikor a vendég lengyelek a 77. percben megszerezték a vezetést, a szurkolók flakonokat dobáltak a pályára, ezért a játékvezető a 80. percben félbeszakította a meccset. Nagyjából húsz perc várakozás után most folytatják a csapatok, az albánok egyből egy cserével.

Az 1-1-es döntetlen váratlanul jó eredmény, szerencsénkre az angol csapat nagyon enervált és ötlettelen volt. Sajnos ez 1 pont viszont a mostani selejtezőcsoportos eredményünk szempontjából sokat nem jelent.

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

Simán a magyar kapusé volt a labda, érthetetlen, miért lépett neki oda Watkins.

Helyszíni tudósítás

Sokan elkezdték elhagyni a stadiont.

Az angol kapitány, Southgate azt mondta a meccs előtt, hogy nehéz lesz feltörni a magyarok védelmét, és az első félidőben nem is számít igazán arra, hogy eldőlne a meccs. Utóbbi megállapítása bejött, de arra alighanem ő sem számított, hogy nem sikerül több gólt lőniük a második félidőben. Bár olykor nehéz perceket élt át Rossi csapata, az angolok nem tudtak lefordulni, a jobb sebességük nem igazán érvényesült. A meccs utolsó perceiben is sikerült hatástalanítani az angol rohamokat, és a labdakihozatalokkal is időt nyertek a magyarok.

Egy hosszú oldalra érkező ívelést Watkins próbált rálőni, de túl magasan volt a labda, könnyen védte Gulácsi.

Szoboszlai és Nego jön le, Nikolics és Bolla álltak be az utolsó percekre.

Az angol csapatban a cserecsatár Abraham megsérült, helyette Watkins állt be.

Ennyi ideje maradt a két csapatnak, hogy eldöntse a meccset.

De az angol cserecsatár egyébként is melléfejelt, így szerencsére maradt az 1-1.

Nagy Zsolt szerez labdát az angol tizenhatoson belül, Holender kicsit elkapkodja a lehetőséget. A másik oldalon egyből angol akció következik, egy erősen belőtt labdát kellett Gulácsinak kiöklöznie.

Mindkét csapat többet cserélt az elmúlt percekben, de a játékon nem igazán tudott frissíteni egyik csapat sem. Még az eddigieknél is kevésbé látványos lett a meccs, az angolok vannak fölényben, de nem igazán élesek, és ez tökéletes a magyar válogatott számára, hogy legalább a döntetlent megtartsa.

A lengyelek megszerezték a vezetést a 77. percben Swiderski góljával. Ekkor a hazai szurkolók megdobálták a játékosokat.

A gólszerző Sallai és a sárga lapos Schäfer jön le.

Harry Kane helyére Tammy Abraham állt be, míg Sterling helyén Jordan Henderson folytatja.

Saka emelte be neki a labdát, egyedül volt a tizenhatoson belül, de csúnyán mellé-fölé lőtte.

Szakkommentár

A második félidőt az angol válogatott kezdte imponálóbban, percekre eldugták a mieink elől a játékszert. Egyik szakvezető sem cserélt a szünetben, így a játék képe ugyanaz maradt, mint az első félidőben. A 60. perctől azonban a magyar válogatott kezdett egyre inkább a kapuja elé szorulni és mint a legutóbbi meccseken, fokozódnak az izgalmak a magyar tizenhatos előtt. Ennek köszönhetően a bátrabb, első félidei megindulások már elmaradnak, a hazai helyzetek viszont kezdenek sűrűsödni.

Helyszíni tudósítás

Szól a „Magyarország, Magyarország” és a „Mindent bele!”.

A második félidő feléhez közelítve is sikerült tartani az angolokat, akik ritkán jutnak területhez, bár továbbra is fölényben játszanak. Harry Kane egyelőre nem mutatott túl sokat, és az igazán veszélyesnek tűnő Grealish-t már le is vette Southgate pályáról. Az utóbbi percekben a magyar kontrák is elhaltak, pedig láthatóan zavarba hozható a hazaiak védelme. A magyar csapatban Gulácsi ismét kiemelhető, a kapusnak több bravúrja is volt a meccs során.

Lang vesztette el a labdát a felezővonalnál, Kane ugratta ki Sterlinget a tizenhatoson belül, de a nagy lendülettel érkező Gulácsi fel tudta szedni a labdát az angol csatár elől.

Schön Szabolcsot váltotta a 68. percben, míg Szoboszlait ápolták. Ezzel átalakult a csapat támadószerkezete, Sallai húzódott előre, mögötte játszik Holender és Szoboszlai.

Ez volt az első csere a mérkőzésen.

Sterling beadását blokkolta Nagy Zsolt szögletre. Foden sarokrúgását Stones fejelte el elég simán, centikkel ment mellé a labda.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!