Újabb kajakarany, történelmi bronz női pólóban, amerikai és francia labdajátéksikerek

2021. augusztus 7. – 17:48

frissítve

Újabb kajakarany, történelmi bronz női pólóban, amerikai és francia labdajátéksikerek
Az olimpiai bajnok női kajak négyes – Fotó: Philip Fong / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

London és Rio után újra győzni tudott a női kajak négyes, három elbukott bronzmeccs után megszületett a női vízilabda-válogatott első olimpiai érme. Pontszerző helyen végzett női kenupárosunk, az öttusázó Marosi Ádám és a szabadfogású birkózó Muszukajev Iszmail.

Magyarország 6 arannyal, 7 ezüsttel és 6 bronzzal az összesített éremtáblázat 13. helyén áll – a magyar sportolók legutóbb 1996-ban, Atlantában gyűjtöttek ennél több érmet (akkor 21-et). Az amerikaiak, a franciák és a brazilok örülhettek a labdajátékok szombati döntőiben.

Az ég kék, a fű zöld, a női kajak négyes olimpiai bajnok

Szombat kora reggel ismét a kajak-kenu versenyek helyszínére szegeződött a magyar szurkolók figyelme, és utólag már tudható: ezúttal is érdemes volt nagyon korán kelni. Fő reménységünk, a női kajak négyes 2012-ben és 2016-ban is magabiztosan győzött, most azonban okkal tarthattunk az ötszörös olimpiai bajnok Lisa Carrington vezette új-zélandi és a lengyel hajótól. Ráadásul az időjárási körülmények is jócskán megváltoztak az elmúlt napokhoz képest: a döntő előtt esett, és egy rövid időre a szél is teljesen elállt.

Mindez azonban a Kozák Danuta, Kárász Anna, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra összetételű egységet cseppet sem zavarta. A mieink nem rajtoltak rosszul, féltávnál a második helyen álltak a belaruszok mögött, majd a második 250 méteren – túlzás nélkül – állva hagyták a mezőnyt, és csapásról csapásra növelve előnyüket, több mint fél másodpercet vertek a belaruszokra és a lengyelekre. Ez volt a magyar küldöttség hatodik aranyérme Tokióban.

A későbbi aranyérmes Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra (b-j) a női kajak négyes – Fotó: Kovács Tamás / MTI
A későbbi aranyérmes Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra (b-j) a női kajak négyes – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A kenu kettesek 500 méteres versenyszámában Balla Virág és Takács Kincső vb-ezüstérmes egysége féltávnál a negyedik helyen állt, végül az ötödik helyen ért célba. A Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor összeállítású férfi kajak négyes a hetedik helyen végzett, C-1 1000 méteren Adolf Balázs szintén hetedik lett a B döntőben, így a magyar kenus összesítésben a 15. helyen zárt.

A négyesek futamaival be is fejeződtek a kajak-kenu küzdelmei. A sportági éremtáblán a magyar küldöttség három arannyal, két ezüsttel és egy bronzzal az első helyen zárt Új-Zéland és Németország előtt. A női kajak négyes szombati sikere abból a szempontból is sporttörténelmi jelentőségű, hogy Kozák Danuta megszerezte hatodik olimpiai aranyérmét – Londonban duplázott, Rióban három számban győzött –, ezzel most már ő a második legeredményesebb magyar sportoló a hétszeres olimpiai bajnok kardvívó, Gerevich Aladár mögött.

Végre sikerült: bronzérmes lett a női pólóválogatott

A magyar női vízilabda-válogatottnak azért szurkoltunk nagyon, hogy végre megszakadjon a rossz sorozata, és a Pekingben, Londonban, majd Rióban egyaránt elbukott kisdöntő után ezúttal behúzza a bronzmérkőzést.

Az ellenfél az az orosz csapat volt, amely ellen Bíró Attila csapata 10-10-es döntetlent játszott a csoportküzdelmek során. (És persze az sem mellékes, hogy a mieink 2016-ban éppen az oroszokkal szemben maradtak alul – drámai végjáték után, ötméteresekkel – a harmadik helyért vívott meccsen.)

A szombati mérkőzésen a magyar csapat szerezte meg a vezetést, majd orosz fordítást és magyar egyenlítést követően 2-2-vel zárult az első negyed. A második játékrészben aztán előbb két, majd három góllal is sikerült ellépni (7-4), ám az oroszok egy 4-0-s sorozat után visszavették a vezetést. Ezek finoman szólva sem a mi perceink voltak – annál inkább a negyedik negyed, amelyet 4-1-re hozott a magyar válogatott. Az utolsó gól különösen emlékezetesre sikerült, ritkán látni hasonlót: Magyari Alda előbb védte a kapusukat lehozó oroszok lövését, aztán betalált az üres kapuba, bebiztosítva a hőn áhított bronzérmet.

A tokiói olimpián bronzérmes magyar női vízilabda-válogatott – Fotó: Illyés Tibor / MTI
A tokiói olimpián bronzérmes magyar női vízilabda-válogatott – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az olimpiai bajnoki címet az amerikai válogatott szerezte meg, miután a döntőben 14-5-re verte – mondhatni, kiütötte – a spanyolokat. (A magyar válogatott harmadik helye azért is mondható megérdemeltnek, mert a mieink a női vízilabdatorna messze legnagyobb meglepetését okozták másfél hete azzal, hogy a csoportküzdelmek során legyőzték az olimpiákon 2008 óta veretlen amerikaiakat.)

Pontszerzés öttusában és szabadfogású birkózásban

Az érmeken kívül két további pontszerzésnek is tapsolhattunk szombaton. 65 kg-os szabadfogású birkózónk, a dagesztáni származású Muszukajev Iszmail szombaton előbb megnyerte vigaszági mérkőzését a mongol Tulga Ocsir Tumur ellen, majd a bronzmeccsen 5-0-ra alulmaradt orosz ellenfelével, Gadzsimurad Rasidovval szemben, és az ötödik helyen végzett.

A férfi öttusázók versenyében a Londonban olimpiai bronzérmes, kétszeres világbajnok Marosi Ádám szinte hibátlan lovaglás után a hetedik helyről vágott neki a lézerfutásnak, és végül egy pozíciót javítva hatodik, azaz pontszerző helyen ért célba. A 37 éves Marosi a verseny után nagyon boldogan nyilatkozott a köztévének; azt mondta, nem vonul vissza, de élvezni fogja „a szabadságot, jó volt ez így, kerek volt”. Ugyanebben a számban Kasza Róbert a 26. helyen zárt, a győzelmet a brit Choong szerezte meg a hatalmasat futó egyiptomi Ahmed Elgendi és a dél-koreai Dzsun Vungte előtt.

Marosi Ádám a férfi öttusázók egyéni versenyének kombinált száma után tokiói olimpián – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Marosi Ádám a férfi öttusázók egyéni versenyének kombinált száma után tokiói olimpián – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Közel a vége döntők a labdajátékokban

Szombaton több labdajátékban is bajnokot avattak. Az amerikai kosárlabda-válogatott revansot vett a csoportküzdelmek során elszenvedett vereségért, és a fináléban legyőzte a francia válogatottat. A Kevin Durant vezette amerikaiak az első negyed elejét leszámítva végig kezükben tartották a mérkőzést, és végül 87-82-re nyertek, sorrendben a negyedik olimpián diadalmaskodva. A dobogó harmadik fokára a szlovénokat legyőző ausztrál kosarasok állhattak fel.

Férfi kézilabdában a sportág két európai szuperhatalma, az elnyűhetetlen Nikola Karabatićcsal felálló Franciaország és a Mikkel Hansen vezette, címvédő Dánia csapott össze az aranyéremért. Az első félidőben a franciák négygólos vezetésre tettek szert, majd a második félidő derekára már hatgólosra hízott az előnyük (21-15), eldőlni látszott a mérkőzés. Niklas Landin védéseinek köszönhetően azonban tíz perccel a második félidő vége előtt egy gólra felzárkóztak a dánok (22-21). Ennél közelebb viszont nem tudtak kerülni – előbb Mikkel Hansen kulcspillanatban hétméterest hibázott, majd az utolsó percben a hosszabbításért támadva a dánok eladták a labdát –, így a franciák visszavágtak a riói döntőben elszenvedett vereségért (25-23).

Az olimpiai bajnok francia férfi kézilabda-válogatott – Fotó: Siphiwe Sibeko / Reuters
Az olimpiai bajnok francia férfi kézilabda-válogatott – Fotó: Siphiwe Sibeko / Reuters

Alig ért véget a kézidöntő, a franciák máris a férfi röplabdázóikért izgulhattak – ráadásul ez a döntő is drámai végjátékot hozott. A franciák 2-0-ra elhúztak, ám az oroszok kiegyenlítettek, így az utolsó játszmára maradt a döntés. Ezt a franciák bírták jobban idegekkel, így ők szerezték meg az olimpiai bajnoki címet.

Brazil–spanyol döntőt rendeztek fociban. A nem túlzottan színvonalas, ám annál több színészkedést hozó mérkőzésen a brazilok szerezték meg a vezetést az első félidő hosszabbításában, a spanyolok azonban a második játékrészben egyenlítettek. Jöhetett a hosszabbítás és a 108. percben egy újabb brazil találat, ezzel 2016-os elsőségük után ismét a dél-amerikaiak lettek a szám olimpiai bajnokai. Érdekesség, hogy a Barça, majd a Juve és a PSG egykori sztárja, Dani Alves 38 évesen nyert olimpiai bajnoki címet.

Ez történt még az olimpián szombaton:

  • A várakozásoknak megfelelően kenyai győzelem született női maratonfutásban; némi meglepetés viszont, hogy a félmaraton világrekordere, Peres Jepchirchir megelőzte a maraton csúcstartóját, Brigid Kosgeit. Harmadiknak az amerikai Molly Seidel jött be.
  • 1992 után újra európai atléta győzött férfi 1500 méteren a norvég Jakob Ingebrigsten személyében. Az olimpiai csúcsot futó Ingebrigsten mögött a kenyai Timothy Cheruiyot lett az ezüstérmes, a harmadik helyen a brit Josh Kerr végzett.
  • Nagy versenyben, jól hajrázva a világ jelenlegi legjobb közép- és hosszútávfutója, az etióp születésű holland Sifan Hassan nyerte a női 10 ezer métert. A hosszútávfutás új királynője két aranyat és egy bronzérmet gyűjtött a tokiói olimpián.
  • A nőknél és a férfiaknál is amerikai győzelem született a 4x400-as váltóban. A női váltó győzelmével a 35 éves sprinter, Allyson Felix minden idők legsikeresebb amerikai olimpiai atlétája lett 11 érmével.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!